Annonce

foto: Jørgen True

Sosu til DF-formand: Jeg vil have fuld tid


I dag tirsdag åbnede Folketinget, og social- og sundhedshjælper Jesper Petersen stod klar til at fortælle Kristian Thulesen Dahl (DF) om, hvordan det er, når man ikke kan få et fuldtidsarbejde. 

Annonce

Inden Folketingets åbning forklarede social- og sundhedshjælper Jesper Petersen Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl om sosu'ernes problemer med at komme op på fuld tid. "Det overrasker mig," sagde Kristian Thulesen Dahl. Han syntes, det var paradoksalt, når nu arbejdsgiverne har så svært ved at rekruttere personale.  Jørgen True

Af Malin Schmidt
Journalist

Annonce

Præcis fire minutter. Så lang tid havde social- og sundhedshjælper Jesper Petersen til at forklare Kristian Thulesen Dahl (DF) om, hvordan virkeligheden ser ud for en helt almindelig social- og sundhedshjælper i en helt almindelig dansk kommune her inden Folketingets åbning.

”Jeg synes, det er vigtigt, at han hører, hvordan det er derude,” siger Jesper Petersen. 

Læs også: Tjek om din kommune uddanner for få sosu'er

”At vi faktisk ikke kan få fuldtidsarbejde, selv om vi gerne vil. Og at vi somme tider står alene med 12 ældre, hvor fire af dem skal liftes og otte skal have mad,” siger Jesper Petersen, der stod op klokken fire i morges, luftede hunden og klokken 05.45 tog bussen fra Assens til København for at være klar. 

Gennem offentligt ansattes øjne

Nu står han og fryser, mens han sammen med lærere, pædagoger og andre offentligt ansatte venter på, at Kristian Thulesen Dahl og de andre folketingspolitikere skal komme ud fra åbningsgudstjenesten i Christiansborgs Slotskirke. Det er kampagnen 'Virkelighedens Velfærd', der står bag de fire minutters møder mellem de offentligt ansatte og politikerne. 

På deres vej mod Christiansborg skal politikerne høre om, hvordan velfærdsdanmark ser ud gennem de offentligt ansattes øjne. For som Jesper Petersen siger: 

”Det er jo meget godt, at de også får lidt af virkeligheden med, når nu de træffer alle beslutninger for os,” siger han og virker nærmest overrasket, da Kristian Thulesen Dahl pludselig står der. 

Svært ved at få fuld tid

”Jeg har jo været en af de uheldige og er netop blevet fyret,” siger Jesper Petersen til Kristian Thulesen Dahl.  

”Det er et fantastisk arbejde, men nu er vi jo ramt af besparelser, og vi har svært ved at komme op på fuld tid,” siger Jesper Petersen, der er nyuddannet og netop har afsluttet et seks måneders vikariat i et plejecenter - eller bofællesskab, som det hedder - i Assens. 

Læs også: Se hvor stor sosu-manglen bliver i din kommune

Han regner ikke med, at det bliver et problem at få et nyt arbejde, for han er allerede blevet kontaktet angående nyt job. Men besparelser og deltidsarbejde er et stort problem for social- og sundhedshjælpere i de danske kommuner, forklarer han. 

Mangel på arbejdskraft 

”Men det vi hele tiden får at vide er, at vi mangler arbejdskraft, og så burde der jo netop være rift om sådan en som dig,” siger Kristian Dahl og er synligt forbavset.  

”Jeg får det faktisk lidt dobbelt af at få at vide, at du ikke kan få fuld tid, selv om du gerne vil. Det er vigtigt, at dem, der gerne vil arbejde fuld tid også kan få lov til at gøre det,” siger formanden for Dansk Folkeparti.

Økonomien hænger ikke sammen 

Men det er ikke kun et problem, at man har svært ved at få det til at hænge sammen økonomisk, når man kun er på 32 timer, lyder det fra Jesper Petersen. 

”Der er også normeringerne på arbejdspladserne. At man kan stå i en situation, hvor man er alene med 12 borgere, fordi vi ikke må kalde vikarer ind ved sygdom. Det er super hårdt,” siger Jesper Petersen. 

Kristian Thulesen Dahl nikker og spørger til, om han både arbejder dag og nat, og Jesper Petersen bekræfter. I hans gamle job havde han typisk to dagvagter og tre natte- og aftenvagter. Hvordan det bliver i hans nye, ved han ikke endnu. 

Råd til bil

"Søger du kun i Assens," spørger Kristian Thulesen Dahl og Jesper Petersen forklarer, at han sagtens kan forestille sig at arbejde i nabokommunerne.

”Men problemet er, at jeg er afhængig af offentlig transport, så jeg har svært ved at møde klokken syv om morgenen, hvis det er i for eksempel Middelfart,” siger Jesper Petersen. 

Læs også: 3 skarpe til KL om tvungen deltid

”Men hvis du kunne komme på fuld tid, ville du måske også kunne få råd til en bil,” konstaterer Kristian Thulesen Dahl og ryster på hovedet igen. 

”Der ligger jo et paradoks i, at der er mangel på arbejdskraft, men at man ikke kan komme på fuld tid.”

Han virkede overrasket 

”Det virkede, som om han har haft et glansbillede af, hvordan det er i virkeligheden,” siger Jesper Petersen, da Kristian Thulesen Dahl er gået videre mod Christiansborg. 

”Det overraskede ham virkeligt, at vi ikke kan få fuld tid, så det var virkelig dejligt at få ham gjort opmærksom på det her problem,” siger Jesper Petersen, der syntes, det var hele turen fra Assens værd.

”Også selv om min hund virkede noget overrasket over at skulle gå tur klokken fire i morges.”

Virkelighedens Velfærd

Virkelighedens Velfærd er en kampagne, som  FOA og fire andre fagforeninger står bag. Virkelighedens Velfærd skal gøre politikere og borgere opmærksomme på det pres, vores velfærdsstat og hermed de offentligt ansatte er udsatte for. 

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev