Annonce

Se hvor stor sosu-manglen bliver i din kommune


Et flertal af landets kommuner mangler i dag arbejdskraft inden for ældreområdet. En fremskrivning, som FOA har foretaget, viser, at manglen inden for de næste år vil blive endnu større.

Annonce

Kortet viser, hvor manglen på social- og sundhedspersonale bliver størst i 2026 ud fra en fremskrivning, som FOA har lavet. Jo mørkere farven er, jo større bliver manglen på sosu-personale. FOA

Af Mette Boysen
Nyhedsredaktør

Annonce

Manglen på social- og sundhedspersonale er stor. 73 procent af landets kommuner har i en rapport fra Kommunernes Landsforening og FOA tilkendegivet, at de har mangel eller stor mangel på personale inden for ældreområdet. Og problemet ser kun ud til at vokse.

Ifølge en fremskrivning fra FOA vil der mangle 40.000 social- og sundhedspersonale i 2026. Det skyldes, at mange social- og sundhedsassistenter og -hjælpere nærmer sig pensionsalderen, og samtidig kommer der flere ældre.

Det er et velkendt scenarie i Gladsaxe Kommune. Det siger hjemmeplejeleder, Anne Kristensen:

”Det er ikke altid fuldt kvalificerede ansøgere, vi får, når vi søger. Vi oplever det ikke som en krise endnu, men jeg hører om kolleger med store udfordringer med at få kompetent personale. Også skolerne har problemer med at få ansøgninger, og den udvikling skal man forsøge at få vendt,” siger Anne Kristensen.

Nye tiltag skal sikre rekruttering

Derfor er Anne Kristensen ved at færdiggøre forskellige tiltag, der skal tiltrække nye kræfter til faget. Det sker i samarbejde med de uddannelsesansvarlige i kommunen, og efter planen bliver initiativerne rullet ud i marts.

Et af tiltagene handler om at tiltrække ufaglærte, der ikke ved, hvad de vil med deres arbejdsliv.

”Der kan være en negativ og trist fortælling om faget, men hvis du vil have et billede af, hvad faget er, er det en mulighed for at prøve sig selv af. Det er et menneskearbejde, og der er masser af udfordring og udvikling i faget,” siger Anne Kristensen.

Oplæringsforløbet for ufaglærte i Gladsaxe Kommune skal vare et år og skal skræddersyes til den enkeltes evner og motivation. Efterfølgende vil der blive givet merit, hvis den ufaglærte tager uddannelsen.

”Hvis vi vil have gode kolleger i fremtiden, må vi være med til at udlære dem,” siger Anne Kristensen.

Skab en ”vi”-følelse

Henrik W. Bendix er ph.d. og kvalitetschef på Hospitalsenheden Midt i Region Midtjylland. Derudover er han medforfatter til bogen ’Ledelse i Sundhedsvæsenet’.

Han mener ligeledes, at den måde arbejdet med ældre bliver omtalt i offentligheden, spiller en rolle for rekrutteringen til faget. Derfor er det blandt andet vigtigt, at de kommende social- og sundhedsassistenter får en god oplevelse af faget, når de er i praktik, fordi det er fra mund til mund, det skal formidles, at det er et godt fag.

I forbindelse med de igangværende overenskomstforhandlinger har Kommunernes Landsforening sagt, at en særlig pulje skal sættes af til at hæve social- og sundhedsassistenternes løn.

Læs også: Så mange ekstra penge vil kommunerne bruge på sosu-området

Men lønnen gør det ikke alene, siger Henrik W. Bendix.

”I en række offentlige erhverv betyder det meget, at man gør noget, der er meningsfuldt. Noget for andre. Og så betyder det rigtig meget, hvordan der ledes. Så man oplever, at man er sammen om at løse opgaven, og at man har et fælles ansvar for borgerne,” siger Henrik W. Bendix og fortsætter:

”Der, hvor det lykkes godt at skabe en ’vi’-følelse, er der højere jobtilfredshed, bedre arbejdsklima og mindre sygefravær. Og der er det også nemmere at rekruttere,” siger Henrik W. Bendix.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev