Annonce

mand i seng, kvinde bagved coloubox

Kommunerne skriger på sosu’er


Manglen på social- og sundhedspersonale er så stor lige nu, at 73 procent af kommunerne har mangel på arbejdskraft inden for ældreplejen. Det fremgår af en ny rapport.

Annonce

En ny rapport fra Kommunernes Landsforening og FOA viser, at der er store problemer med at rekruttere social- og sundhedspersonale i kommunerne. Colourbox

Af Mette Boysen
Nyhedsredaktør

Annonce

Hvis du som social- og sundhedshjælper eller -assistent synes, at du mangler en kollega, er der nok noget om sagen.
 
For problemerne med at rekruttere social- og sundhedspersonale i kommunerne er lige nu så store, at 73 procent af kommunerne melder om mangel på arbejdskraft inden for ældreområdet.
 
Siden 2007 er der sket et fald i antallet af ansatte social- og sundhedspersoner i kommunerne på ca. 4.200 årsværk.
 

Læs også: Kommunerne vil give sosu’er mere i løn

Afgørende med kvalificeret arbejdskraft

Det fremgår af en rapport, Kommunernes Landsforening og FOA har udgivet i denne uge.

Og udfordringen ser kun ud til at blive større, siger Thomas Adelskov, formand for KL's Social- og Sundhedsudvalg i en pressemeddelelse.

”Det er helt afgørende for at sikre en velfungerende ældre- og sundhedssektor i kommunerne, at der er tilstrækkeligt med kvalificeret arbejdskraft til at løse opgaverne. Derfor er det også stærkt bekymrende, at det allerede nu er svært at rekruttere social- og sundhedspersonale i mange kommuner,” siger Thomas Adelskov.
 
Frem mod 2040 vil der komme knapt 260.000 flere ældre over 80 år. Samtidig er 30 procent af social- og sundhedspersonalet i dag over 55 år, og har derfor udsigt til en snarlig tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet. En fremskrivning fra FOA viser, at der i 2026 kommer til at mangle næsten 40.000 ansatte inden for sosu-området.

Læs også: Nordjysk opråb: Antallet af sosu’er må ikke blive lavere

Løn er ikke det eneste

Formand for social- og sundhedssektoren i FOA, Karen Stæhr peger på nogle af de ting, hun mener er vigtige for at kunne rekruttere unge til faget:
 
”Jeg tror på, at det er mere end løn og SU, der er afgørende for, at man tager denne her uddannelse og bliver i faget. Det er bestemt ikke ligegyldige faktorer, men det handler om at kunne se sig selv i et job, hvor man har en mulighed for at udøve sit fag med den uddannelse, man har taget og de kompetencer, man har fået. Og hvor man har tid, mulighed og rum til at håndtere de borgere, man er sat i verden til at drage omsorg for,” siger Karen Stæhr.
 

Læs også: Se kortet: Her er der rift om sosuerne

Michael Ziegler, formand for KLs Løn- og Personaleudvalg, var i slutningen af 2017 i forbindelse med udvekslingen af overenskomstkrav ude og sige, at der især på social- og sundhedsområdet er brug for lønstigninger for at kunne rekruttere flere ansatte.

I en pressemeddelelse siger han:

Man kan for eksempel gøre det mere attraktivt at søge ind til social- og sundhedsuddannelserne og arbejde for, at de nuværende ansatte bliver længere på arbejdsmarkedet. Derudover skal kommunerne selvfølgelig løse opgaverne så effektivt som muligt, blandt andet ved hjælp af ny teknologi og nye arbejdsformer. Og der er også nogle skridt, som kan tages allerede ved de igangværende overenskomstforhandlinger,” siger Michael Ziegler.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev