Et nyt skema til anmeldelse af vold på jobbet var tænkt som et fælles projekt mellem arbejdsgivere og fagforeninger. Men arbejdsgiversiden har ikke ønsket at medvirke.
Hovedformålet med det nye skema er at sikre erstatning til ansatte, der bliver udsat for vold, selv om de ikke vil foretage politianmeldelse. Og det burde være et fælles anliggende for de ansatte og deres arbejdsgivere – mente fagforeningerne.
Læs også: Ny guide: Sådan sikrer du dig erstatning for vold på job
Ingen svar fra arbejdsgiverne
Men FOA og seks andre faglige organisationer har forgæves forsøgt at få kommuner og regioner med i udviklingen af voldsskemaet, fortæller Heidi Bloch, der er advokat i FOA.
Trods adskillige henvendelser til arbejdsgiverne er det nemlig ikke lykkedes at få svar på invitationen til at være med.
”Det er både underligt og bekymrende. I forbindelse med overenskomstforhandlingerne i 2015 blev vi enige med arbejdsgiverne om, at trusler og vold er vigtigt område,” siger forbundssekretær i FOA, Jens Nielsen.
Han peger på, at blandt andet SPARK-projektet (’Samarbejde om Psykisk Arbejdsmiljø i Kommunerne’) blev aftalt som en del af OK15, og at forebyggelse af vold og trusler netop er et af de fire temaer, som projektet yder støtte til.
Regioner har selv styr på sagerne
Regionerne er helt enige i formålet med voldsskemaet og forpligtelsen til at tackle vold på arbejdspladserne på en ordentlig måde, fastslår forhandlingsdirektør i Danske Regioner, Signe Friberg Nielsen, over for Fagbladet FOA.
”Men dilemmaet i forhold til anmeldelse eller ikke-anmeldelse til politiet kan vi løse med de eksisterende redskaber i regionerne. Vi har godt styr på både politikker og procedurer og en metodisk tilgang til, hvordan vi følger op på den slags sager. Derfor har vi ikke ønsket at pådutte regionerne noget, der kunne blive opfattet som et ekstra bureaukratisk led,” siger hun.
Fagbladet FOA har også forsøgt at afæske Kommunernes Landsforening (KL) en forklaring på, at organisationen ikke har reageret på invitationen til at være med i udviklingen af et fælles skema til voldsanmeldelse. Det er imidlertid ikke lykkedes at få en kommentar fra KL.
Positive FOA-medlemmer
At dømme efter de umiddelbare reaktioner på FOAs Facebook-side modtages det nye skema positivt på arbejdspladserne. Det er blevet delt i stort omfang, og de fleste giver skemaet pæne ord med på vejen.
”Jeg synes, det er rigtig godt, hvis vi kan undlade at politianmelde, for det er jo på ingen måde det, vi ønsker. Jeg ville være meget ked af at skulle melde en beboer til politiet, og hvad skulle politiet dog gøre,” skriver sygehjælper Lisa Bahl.
En anden sygehjælper, Vibeke Stampe Sunekær, ligger på samme linje.
”Dejligt, at der er blevet lavet nye skemaer. Det er kun positivt, at der bliver sat fokus på dette område.”
Hent voldsskema.