Livskvalitet. Madlavningen er med til
at give de ældre
livskvalitet. Nogle
gange kommer der
en pårørende og
fortæller, at de fik
en glad person
hjem, sidst de kom
hjem fra madværkstedet.
Jørgen True
Metoden. ”Hvordan
skal man lave medisteren?”
spørger
sygehjælper Lykke
Jensen (tv.). ”Den
skal koges,” siger en
af de ældre. En
anden siger, at den
skal steges. Samtalen
om, hvordan
de skal lave maden,
kan være med til at
vække minder.
Jørgen True
Aktiviteter. På
Toftehøjen har de
madværksted med
varmt mad en gang
om måneden. En
anden dag i måneden
er bagedag, og
hver onsdag laver de
ældre, som skal
have kold frokost,
selv deres mad.
Jørgen True
Motorik. Egon Pederson skærer frugten ud til frugtsalaten. ”Det er godt for
fingermotorikken.
Det holder dem i
gang, så de kan
tage vare på sig
selv i længere tid,”
siger Lykke Jensen.
Jørgen True
Udvælgelse. Medarbejderne
vælger,
hvem af de ældre på
daghjemmet, som
skal være med til
madværkstedet.
Nogle vil gerne være
med altid, andre skal
overtales. ”Vi prøver
at få alle borgerne
med, men tager hensyn
til, hvem vi sætter
sammen, så der
ikke opstår konflikter,”
siger Lykke Jensen,
som tager en
svingom med John
Nielsen.
Jørgen True
Appetit. Maden
begynder at dufte.
Der er mange ældre,
som ikke har appetit,
og så går det hurtigt
ned ad bakke for
dem. Duften fra maden spredes ud på
resten af daghjemmet, hvilket kan øge
appetitten hos de
andre ældre. Her er
Gyda Hansen i gang
med at lave dessert.
Jørgen True
Borddækning. De
ældre er med i madlavningen fra start
til slut. Det gælder
også borddækningen, som John Nielsen her klarer.
Jørgen True
Pause. Sosu-assistent
Kirsten Funch (tv.) og
sygehjælper Lykke Jensen (th.) holder en pause med Gyda Hansen og
de andre ældre, mens
maden koger og taler
om minder fra gamle
dage.
Jørgen True
Lykkes gode råd
Sådan kommer du i gang med madværkstedet:
- Det gælder om at motivere de ældre til at være med. Hvis de siger nej i starten, må man prøve på andre måder. Man kan spørge, hvad de godt kan lide og lade dem bestemme menuen.
- Man skal ikke tage flere end fire til fem ældre med pr. gang, da der ellers bliver for meget at holde styr på. Det er samtidig bedst, hvis der kan være to medarbejdere med.
- Det er vigtigt at have de rigtige køkkenredskaber, så alle kan deltage uanset
Fakta: Madværksted
Madværksted går ud på, at en gruppe ældre selv laver mad i samarbejde med et par medarbejdere på daghjemmene. Det træner deres motorik og styrker deres sanser. Forinden har medarbejderne været på et kursus over fem dage.