Duften i køkkenet er eksotisk, fremmedartet. Sammensætningen af spidskommen, ingefær, chili og koriander i gryderne kildrer i næsen.
De to køkkenmedarbejdere Stine Andersen og Vibeke Riel Nelander Petersen er i gang med at lave frokost til omkring 130 børnehave- og vuggestuebørn og voksne i Børnehuset Globen i København.
Opskriften på den indiske vegetarret Aloo Ghobi har de hentet i BørneMenuen, som er Københavns Kommunes nye værktøj. Det kan både hjælpe køkkenmedarbejderne med at ernæringsberegne måltiderne og finde nye spændende opskrifter.
Mættet fedt og grove grøntsager
BørneMenuen er stadig ny, men Stine Andersen kan allerede nu sige, at der er masser af inspiration at hente i opskrifterne. Hun er specielt glad for, at man selv kan skrive sine egne opskrifter ind og få dem ernæringsberegnet.
“Det er jo ikke noget, vi har tid til hver dag, men det er en god mulighed og kan bruges som en rettesnor, når vi er i tvivl om næringsindholdet i en ret," siger hun.
Stine Andersen havde oprindelig en vis skepsis overfor kommunens tilbud.
“Jeg var bange for, at vores egen kreativitet og selvstændige tænkning om maden ville forsvinde," siger hun, men konstaterer, at det overhovedet ikke er tilfældet.
Børnenes hit
Mange FOA-medlemmer har bidraget med opskrifter. De er indsamlet af kok og køkkenmedarbejder Nichole Accettola, der har flere års erfaring fra københavnske institutioner. Hun blev ansat af Københavns Madhus til at udvikle opskrifter og menuplaner.
“Jeg tog udgangspunkt i de opskrifter, jeg ved, hitter hos børn, og det, de synes, er spændende, sjovt eller udfordrende at spise, og jeg fik mange input fra andre køkkenmedarbejdere,” fortæller hun.
BørneMenuen er gratis for alle daginstitutioner i Københavns Kommune, der har fuld kostforplejning.