Rygterne, om at der ville lande en aftale for handicapområdet, har svirret længe, og allerede for godt en uge siden lækkede mediet Socialmonitor dele af den.
I dag skete det så endelig, at rammeaftalen for en ”langsigtet og bæredygtig udvikling af handicapområdet” blev præsenteret af den socialdemokratiske social- og boligminister Pernille Rosenkrantz-Theil som regeringens udsendte sammen med repræsentanter fra Liberal Alliance, Konservative og Radikale Venstre med input fra Sammen om Handicap, blandt andet FOA.
Og det er lige præcis en rammeaftale, som sætter retningen på et socialområde, der i aftalepapiret bliver beskrevet som at ”kommunerne oplever et stigende udgiftspres, mens borgere med handicap oplever, at kvaliteten i indsatserne, retssikkerheden og tilliden til kommunerne er under pres”.
Læs også: Klumme: Der er brug for handling - nu!
”Overordnet set er vi tilfredse med rammeaftalen, som sender nogle signaler om de intentioner, de centrale parter på det specialiserede socialområde har for arbejdet fremadrettet,” siger Kim Henriksen, der er formand for Pædagogisk Sektor i FOA og har siddet med i Sammen om Handicap. En retning, der ikke altid har præget det specialiserede socialområde, understreger han.
På kortere og længere stræk
Nogle af aftalens initiativer skal implementeres på kort sigt i 2024 og 2025 og kræver ændring af lovgivningen. Andre er tiltag, der kommer til at tage flere år at indføre.
For eksempel hvordan servicelovens handicapbestemmelser nytænkes, så borgerne får den rette hjælp til tiden. En udarbejdelse af et etisk kodeks for medarbejdere og ledere, som blandt andet skal forebygge forråelse. Og en plan for øget faglighed på bostederne og hvordan man her bedre udnytter den tvær- og flerfaglighed, der er i de faggrupper, der arbejder på området såsom socialpædagoger, pædagogiske assistenter, socialrådgivere, social- og sundhedsassistenter.
Læs også: Fem spørgsmål I kan stille jer i arbejdet med at forebygge magtanvendelser
Aftalen er kun begyndelsen
Kim Henriksen er især glad for de dele af aftalen, som fokuserer på medarbejdernes faglighed.
”Især at aftalen præciserer, at det er tvær- og flerfaglighed, der er brug for i arbejdet med borgere med særlige behov, er vigtigt. Og så understreger den behovet for en specialeplan på området. Det ser vi også som bydende nødvendigt,” siger Kim Henriksen, der er glad for, at man trods alt kunne samle så stor en kreds om, hvordan området skal udvikle sig i fremtiden. Men der er også dele af aftalen, man har været uenig om.
”Økonomi og økonomiske styringsmekanismer fylder i aftalen, og det har også været noget af det, vi har taget afstand fra.
Aftalens dele skal uddybes, udbores, og konkretiseres i løbet af de næste par år, og derfor er det heller ikke helt klart, hvordan aftalens i alt 25 punkter udmøntes.
Alligevel har Fagbladet FOA trukket nogle af de punkter ud, der er væsentligst for dig som medarbejder på området at kende til. Læs hele aftalen her.