Annonce

demens

Nyt studie afslører: Hvide løgne udbredt blandt plejepersonale


Småløgne og fordrejninger af sandheden overfor borgere med demens er udbredt blandt plejepersonalet, viser ny forskning. Personalet gør det for at skåne borgerne.

Annonce

Personalet gør det for at passe på borgerne, viser studiet. Colourbox

Af Ida Østerlund
Journalist

Annonce

Stikker du også dine borgere med en demens en lille løgn engang i mellem? Så er du ikke alene.

Et nyt studie fra Statens Institut for Folkesundhed kaldet Demens ID viser, at løgne er et udbredt fænomen på danske plejehjem, og at plejepersonalet i høj grad bruger dem i hverdagen.

Bag studiet står ph.d.-studerende Frederik Schou-Juul og forskningsleder og lektor Sigurd Lauridsen, og ifølge dem lyver plejepersonalet primært for at skåne borgere med demens og for at få tingene til at glide lidt lettere.

”De lyver om små ting, såsom at det er søndag hver dag. Ellers bliver personen med demens måske stresset, fordi han tror, at han skal på arbejde. I andre tilfælde kan det være, hvis en person med demens konstant spørger, hvor han eller hendes afdøde mor eller far er. Her oplever plejere, at en løgn er mere skånsomt, da sandheden uvægerligt vil få personen med demens til at gå igennem sorgen over at miste forældrene igen,” fortæller Sigurd Lauridsen i en pressemeddelelse.

Ser det ikke som løgne

Ifølge studiet opfatter noget af plejepersonalet løgnene som legitime at bruge overfor borgere med demens, mens andre mener, at det har negative konsekvenser.

”Overraskende nok anerkender nogle slet ikke deres praksis som værende løgn. De argumenterer for, at det ikke kan betragtes som en løgn, når den person, man lyver for, ikke har mulighed for at forstå eller meningsfuldt interagere med den ’objektive’ virkelighed, som plejeren opererer ud fra,” siger Frederik Schou-Juul.

Læs hele studiet her.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev