Annonce

Sedler og mønter

2023 var et godt år for PenSam – det betyder årsresultatet for din pengepung


PenSam, FOAs pensionsselskab, er kommet godt igennem 2023 med et solidt investeringsafkast og faldende omkostninger.

Annonce

”Når det gælder afkast og omkostninger er det gået rigtig godt, mens udgifterne til dækning ved førtids- og seniorpension desværre er steget,” siger administrerende direktør i PenSam, Torsten Fels. Colourbox

Af Laurits Eriksen
Journalist

Annonce

Det er muligvis ikke hver dag, du tænker over, hvordan det står til hos dit pensionsselskab.

Men der er faktisk god grund til at blive opdateret på, hvordan sidste år er gået for FOAs pensionsselskab PenSam, hvor de fleste af FOA-medlemmerne har deres pensionsordning.

Ifølge PenSams administrerende direktør, Torsten Fels, kom pensionsselskabet rigtig godt ud af 2023 – og det har for de fleste medlemmer betydet stigende pensionsudbetalinger.

Hvad betyder det?

Kort ridset op blev PenSams afkast før skat 17,3 milliarder kroner.

Hovedparten af medlemmerne har deres pensionsordning i pensionskonceptet Fleksion, hvor afkastet blev 12,8 procent. Målt over de seneste ti år, udgjorde afkastet 6,7 procent per år. Det er sammenlignet med andre pensionsselskaber et af de bedste afkast i branchen.

Men hvad betyder det for det enkelte medlem?

”Når man har en pensionsordning, får man en prognose, der viser, hvor meget man kan forvente at få udbetalt, når man går på pension. Størrelsen af pensionen afhænger naturligvis af, hvor meget man indbetaler og i hvor mange år,” forklarer Torsten Fels.

Ifølge PenSam-direktøren er det gået rigtig godt, når det gælder afkast og omkostninger. Og det vil i sidste ende betyde flere penge til medlemmerne.

”Der har været gode afkast gennem en længere årrække, hvilket betyder, at vi har kunnet forhøje pensionsudbetalingerne i de senere år. Derudover har medlemmerne af den tidligere pensionskasse nydt godt af både høje afkast, og at vi har kunnet frigive egenkapitalen i forbindelse med fusionen med PenSam Pension,” siger han.

Eksempel: Pensionerede medlemmer

De pensionerede medlemmer af den tidligere ”Pensionskasse PenSam” har fået øget udbetalingerne betydeligt siden 2021. Det gælder for eksempel de pensionerede portører, der har fået godt 20 procent mere udbetalt i pension de sidste tre år.

For tre år siden fik portørgruppen en gennemsnitlig udbetaling på 52.000 kroner om året. I år ligger den gennemsnitlige udbetaling på 63.000 kroner.

”Det er en væsentlig forskel, og det er noget, der virkelig kan mærkes for det enkelte medlem. Alt hvad PenSam skaber af resultater, går til pensionsudbetalingerne, så det hele kommer FOAs medlemmer direkte til gode” siger Torsten Fels.

Og hvad med dem, der så stadig har noget tid til deres pension?

”De, der arbejder, kan se frem til en styrket pensionsopsparing, hvor der skrues op for den udbetaling, man kan forvente at få den dag, man går på pension,” siger Torsten Fels.

PenSam har sænket administrationsomkostningerne

Mens afkastet er forhøjet, er PenSams administrationsomkostninger derimod blevet sænket.

Over de sidste 10 år er omkostningerne per medlem blevet halveret. Det har betydning for medlemmerne i kroner og øre:

”Over et helt opsparingsforløb, så svarer effekten af, at vi har halveret omkostningerne faktisk til, at man har 30.000 kroner mere på sin pensionsopsparing, den dag man går på pension,” siger Torsten Fels.

”Det er et resultat af, at vi har haft en positiv udvikling i PenSam, der gør, at vi kan drive det mere effektivt, og derfor også kan spare på omkostningerne.”
+

Udgifter til førtids- og seniorpension er steget

Noget der i disse år belaster den samlede pensionsøkonomi, er en stor stigning i antallet af førtids- og seniorpensionister.
 
Det mærker man som en udfordring i PenSam, fordi FOAs faggrupper har mange fysiske og psykiske belastninger på jobbet. Ifølge PenSam får en social- og sundhedsansat 12 gange oftere tilkendt førtidspension end en akademiker.
 
Det er en af grundene til, at PenSam har oprettet en forebyggende sundhedsordning, som også har haft medvind i 2023, hvor godt 6.000 medlemmer benyttede sig af den. Med sundhedsordningen har man mulighed for at få behandling hos blandt andet psykolog, fysioterapeut og kiropraktor.
 
”Nedslidning er en stor udfordring for FOAs medlemmer. Hvis vi kan være med til at forebygge det, så er der en mulighed for, at vi kan reducere antallet, der kommer på førtidspension. Så når vi bruger penge på en sundhedsordning, så kan det forhåbentlig spare nogle penge på den lange bane,” siger Torsen Fels.
 
Hvor meget du kan forvente at få udbetalt, når du går på pension, kan du se på din personlige profil på pensam.dk.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev