Annonce

Øverste halvdel af en kagemand

Podcast

Børnehave har droppet alle lækkerier til fødselsdage: ”Det er en lettelse for forældrene”


Hvordan går det for sig, når børnene hverken må dele kage, boller eller frugt ud til fødselsdage? Det kan du høre i det nye afsnit af podcasten ’Færdigt Arbejde’.

Annonce

For mange er fødselsdagsfejring lig med kage eller andre lækkerier, men små børn har ikke nogen holdning til, hvad en rigtig fødselsdag er, så behøver man overhovedet at spise, når vi fejrer noget? Det diskuterer gæsterne i det nye afsnit af Fagbladet FOA podcast ’Færdigt Arbejde’. Thomas Borberg/Ritzau Scanpix

Af Merete Nielsen
Journalist

Annonce

Vi er verdensmestre i slik. Faktisk er der ikke noget land i verden, hvor befolkningen spiser så mange vingummier, labre larver og andet guf, som vi gør i Danmark, så det søde fylder  rigtig meget i danskernes kost. Også hos små børn.

Det siger adjunkt Bodil Just Christensen, der har forsket i danskernes madkultur og været med til at udvikle projektet ’Er du for sød’ for DTU Fødevareinstituttet.

Hun medvirker i det seneste afsnit af Fagbladet FOAs podcast, der denne gang handler om, hvordan mad – ofte søde sager – er så indlejret i vores måde at fejre fødselsdage og andre festlige begivenheder, at vi slet ikke tænker over, at det kunne være anderledes.

”Børn gør jo det, vi lærer dem – især når det handler om værdier, så i mine øjne handler det meget om, at man i dagtilbuddene tager stilling til, hvilke værdier man gerne vil give videre til børnene,” siger Bodil Just Christensen.
Børnehuset Gredstedbro i Esbjerg har valgt at gå nye veje, når der er fødselsdag, og derfor skal forældrene slet ikke tage noget med til at dele ud, fortæller pædagogmedhjælper Sanne Helene Lundgaard, der også er gæst i podcasten.

Hendes erfaring er, at børn og medarbejdere får nogle rolige fødselsdagsfejringer, der er lige for alle børn, fordi de har taget alt spiseligt ud af ritualet.

”Vi holder fast i fejringen, for det er en fest, men vi gør det, uden at mad eller søde sager fylder noget, og vi oplever faktisk, at det er lettelse for forældrene, at de ikke skal have noget med. Det fjerner noget præstationspres.”

Her finder du podcasten

En podcast er en radioudsendelse, du kan høre, når du har lyst.

Man kan lytte til podcast på mobiltelefonen, på en tablet eller på computeren.
Du kan trykke play på afspilleren, der følger med denne artikel, og høre afsnittet og få gode råd til om man kan holde en god børnefødselsdag uden slik og kage.

Men du kan også finde afsnittet – og alle andre afsnit af ’Færdigt arbejde’ – hvis du har et program, for eksempel på telefonen, der kan afspille podcasts.

Har du en iPhone, kan du typisk finde appen ’Podcasts’, som er installeret fra start. Her skal du blot søge på ’Færdigt arbejde’. Så kommer alle afsnit frem, med det nyeste øverst.

Hvis du har en Android-mobiltelefon, kan du for eksempel hente appen Podimo eller appen Spotify.

Hvis du trykker på abonnér i podcast-afspilleren, får du en besked, hver gang der er et nyt afsnit.

Lyt til afsnittet – eller tidligere episoder – på alle gængse podcastplatforme, f.eks.:
+

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev