Annonce

Sosu-assistent kigger på fod

EM i Sosu-Skills er slut, spændingen er intakt: Har Signe brilleret nok til at sikre sig guldet?


Sidste konkurrencedag ved EM i Sosu-Skills bød på Signe Gundlachs spidskompetence, men der ventede også udfordringer. Tre intense dage er forbi, og lørdag aften udløses spændingen: Bliver det danskeren eller en af de seks europæiske konkurrenter, der løber med guldet?

Annonce

Signe Gundlach var dybt koncentreret, da hun løste dagens tre opgaver. Dagens sværeste opgave var at hjælpe en patient med hjerteproblemer. SEVU

Af Laurits Eriksen
Journalist

Annonce

Sprøjteposer flyver elegant over marcipanbånd. Vokspapir rives af behårede ben med et ryk. Boremaskiner brummer, så vibrationerne går gennem gulvet.

Hænderne er skruet godt på hos deltagerne til EuroSkills 2023 i Gdańsk – EM i erhvervsfag.

600 unge europæere har onsdag, torsdag og fredag dystet side om side i 43 forskellige erhvervsfag. Og Signe Gundlach har kæmpet, smilet og sunget for guld til Danmark i social- og sundhedskategorien med opbydelsen af alle sine faglige evner.

EuroSkills

EuroSkills er et europamesterskab for nyuddannede og unge studerende fra erhvervsuddannelser.

I år deltager 600 unge fra 32 europæiske lande. Deltagerne dyster i 43 forskellige håndværksfag.

Danmark stiller op med 21 deltagere, der alle har vundet DM i Skills. De dyster i fag som SOSU, kok, receptionist og tømrer.

I år afholdes EuroSkills i Gdańsk i Polen, hvor der forventes at komme cirka 100.000 besøgende.

EuroSkills bliver afholdt hvert andet år. Næste gang er Danmark vært, når EuroSkills 2025 går løs i Herning.

Læs mere på EuroSkills egen hjemmeside
+
Målrettetheden hos deltagerne kan mærkes på hvert af områdets 100.000 kvadratmeter, og ambitionerne fylder så meget i luften, at det næsten får taget på hallen til at lette.

I stormvejret af boremaskinebrummen og hammerbanken, træder Signe Gundlach ind i rampelyset til dagens første opgave. Hun skal møde en skuespiller, der har indtaget rollen som den fiktive 75-årige Jan Kaminsky. Han venter på sin kone Emma, som afgik ved døden sidste år.

Nu skal Signe bevise overfor dommerne, hvad hun kan.

Foran scenen står et publikum og overværer konkurrencen som et dramatisk teaterstykke. Både danskere og udlændinge er troppet op for at følge med i, hvordan Signe vil tilgå opgaven.

Alle har glemt, at der blot få meter væk hersker et kaos med søm, der hamres i træplader, og lastvogne, der repareres. 
Signe fylder med ét hallen med sit nærvær, og alle fra publikum træder ind i den verden af omsorg, hun skaber på scenen. Næverne er knyttede, og deres blikke følger hver enkelt af Signes bevægelser, som var hun i gang med et afgørende straffespark til en fodboldlandskamp.

På bordet i Kaminskys lejlighed ser Signe, at der ligger en jazz-CD. Signe har et godt trick, som hun også brugte, da hun vandt DM i Skills tidligere i år. Hun begynder at synge en gammel sang af Louis Armstrong. Og det virker. I sekundet hun synger, nynner Jan Kaminski med, og hans øjne lyser op:

”I love you!” udbryder han, og Signe lover ham, at de kan synge sangen igen lidt senere.

Sosu-assistent viser billedalbum til mand
Signe Gundlach brugte ting i lokalet til at starte en samtale med borgeren, der havde demens. SEVU
Publikummet, der står et stykke fra scenen, kan ikke høre, hvad Signe Gundlach siger. Hun snakker i en mikrofon, der går direkte i høretelefonerne på dommerne. Men selvom det er svært at høre hende, er hendes nærvær overfor borgeren ikke til at tage fejl af. Med et dybt blik viser hun sin tilstedeværelse, og hun holder ’Jan Kaminsky’ i hånden, som var det hendes egen bedstefar.

Blandt det danske publikum står Signe Gundlachs mor og far, som har taget turen til Polen for at støtte deres datter. De kan også se, at hun kan noget særligt, når det kommer til demens:

”Det er den kompetence, hun er mest hjemme i. En af Signes bedsteforældre lider af demens, og Signe har altid været helt fantastisk til at hjælpe. Hun er god til at være nærværende,” siger Signe Gundlachs far, Kim Nielsen.

”Det er nervepirrende at se på, fordi det er svært at vurdere, hvor godt hun gør det i forhold til de andre deltagere. Men hun har lagt mange timer i det, og jeg ved, at hun gør sit bedste.”

Efter 40 minutter på scenen er Signe Gundlach færdig med opgaven. Hun var selv tilfreds med, hvordan hun håndterede den:

”Jeg forsøgte at synge for ham. Jeg sang den eneste sang, jeg kan på engelsk, men det gik fint. Han ville i hvert fald høre den fire gange,” siger Signe Gundlach.

”Jeg tegnede også lidt med ham, fordi det nogle gange hjælper at udtrykke følelser gennem tegning.”

Mr. Zielinski

I dagens anden opgave besøger Signe Gundlach borgeren ’Mr. Zielinski’, som døjer med bronkitis og hjerteproblemer. Hun hjælper ham med at dosere medicin, og hun viser ham, hvordan man bruger en inhalator.

Ved siden af står den finske dommer med et permanent rynket øjenbryn og nedskriver hver enkelt detalje. Det er umuligt for publikum at læse hans ansigtsaftryk, og prøver man at smugkigge på hans papirer, sender han et blik, der kan give et mentalt rap over nallerne.

Ung kvinde skriver på et stykke papir
Signe Gundlach skal ikke kun udføre sygepleje. Efter hver opgave skal hun udføre papirarbejde, som også bedømmes af dommerne. SEVU
Foran scenen har Signe Gundlachs to trænere Susanne Hvid og Anne Kirstine Jensen stillet sig. De prøver at udlede af Signes gestikulationer, hvad hun er ved at forklare Mr. Zielinski. I fællesskab har de øvet med Signe Gundlach på SOSU MV i ugevis op til konkurrencen, og nu håber de, at de mange timer i træningslokalet giver pote:

”Hun klarer sig rigtig godt i dag. Signe har en evne til at være nærværende og at se de små tegn ved mennesker, som måske selv har svært ved at udtrykke sig. Vi kan ikke vide, hvad dommerne bedømmer på, men vores indtryk er, at hun lige her udfører god sygepleje og omsorg,” siger Anne Kirstine Jensen.

Forlader scenen som en rockstjerne

Til dagens sidste opgave skal Signe Gundlach ind til en borger, som sidder på sin sygeseng og venter. Opgaven består i at udføre pleje for en Mr. Aniol, der har Parkinsons. Mr. Aniol har svært ved at formulere lange sætninger, og hans motorik er svækket. Hans arm er i en slynge, mundvigen vender nedad, og han ligner en, der faktisk ikke har lyst til at være her.

Det gør Signe Gundlach til gengæld, da hun træder ind ad døren. Selvom hun har kæmpet intenst over flere dage, præsenterer hun sig med et bredt smil over læberne og giver sig i kast med at rense det sår, han har fået i panden.

Hun fortæller ham, hvilken diæt der vil være god for ham, og hjælper ham med, hvordan han kan undgå flere fald i hjemmet.

”Jeg har en rigtig god fornemmelse i dag. Det er gået op og ned de sidste tre dage, men lige nu er hun intens, koncentreret og skarp. Hun har ild i øjnene, og det betyder, at hun er i fuld fokus. Vi kunne ikke forvente mere af hende,” siger Susanne Hvid.

Sosu-assistent står med gul beholder
Signe Gundlach demonstrerede i lange perioder 100 procent fokus, mens hun var på sosu-scenen i Gdańsk. SEVU
Efter 40 minutter på scenen er tiden gået, og Signe Gundlach er færdig. Hun nikker anerkendende til dommeren og træder ned fra scenen. Med det samme går der ild i det danske publikum, som pifter, flager og jubler, så det runger i hele hallen. Sosu-stjernen forlader scenen med samme bifald som en operadiva ville gøre på Det Kongelige Teater.

Nu kan Signe Gundlach ikke gøre mere, og hendes skæbne ligger i hænderne på dommerne. Men selvom Signe Gundlach nu har afsluttet sin sidste opgave, kan hun ikke slappe helt af – nærmest tværtimod. Det er nemlig først lørdag aften, spændingen udløses, og vinderen af EuroSkills 2023 bliver kåret. I konkurrencen er det danske håb oppe imod deltagere fra Norge, Finland, Tyskland, Ungarn, Polen og Spanien.

”Jeg håber på en af de tre topplaceringer. Hvis ikke det sker, skal jeg lige sluge den. Men jeg kan godt acceptere, at jeg så har tabt til nogle, der er bedre end mig, siger hun, inden hun tager mod sit hotelværelse for at slappe af ovenpå tre intense dage.

EuroSkills 2023 sluttes af med et brag i morgen, når alle vinderne kåres til en stor afslutningsceremoni. Følg med på Fagbladet FOA på Facebook eller her på siden, når vi opdaterer om seneste nyt fra EuroSkills lørdag aften.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev