Annonce

tre personer underskriver et overenskomstforlig. foto: Tanja Nielsen

Tema: Overenskomstforhandling 2023

OK-forlig for den private pleje: Lønstigninger på mere end 3.000 kr. om måneden

Ny aftale sikrer privatansatte FOA-medlemmer pæne lønforhøjelser. Samtidig kalder topforhandlerne det ’banebrydende’, at private plejehjem og bosteder nu også er omfattet af overenskomsten.

Annonce

Søndag morgen blev en toårig aftale underskrevet for den private pleje. Den omfatter social- og sundhedshjælpere, social- og sundhedsassistenter, husassistenter og ufaglærte. Som noget nyt gælder den også for de pågældende faggrupper på friplejehjem og på bosteder. Tanja Nielsen (privat)

Af Morten Bruun
Journalist

Annonce

Søndag morgen blev FOA og Dansk Erhverv enige om en ny overenskomst for ansatte i den private del af pleje- og omsorgsbranchen.

Aftalen er toårig og omfatter social- og sundhedshjælpere, social- og sundhedsassistenter, husassistenter og ufaglærte. Som noget nyt gælder den også de pågældende faggrupper på friplejehjem og på bosteder.

Med forliget er alle ansatte sikret en lønforhøjelse på 6 kroner i timen med virkning fra 1. marts i år, og næste år stiger timelønnen yderligere med 5,75 kroner.

Det betyder, at en social- og sundhedsassistent i fast dagvagt kan se frem til en samlet lønforhøjelse på cirka 3.600 kroner om måneden, mens ufaglærte og husassistenter – også i dagarbejde – kan forvente, at deres månedsløn samlet er steget med 3.400 kroner, når de to år er gået.

Vigtigt med samme stigning

Derudover bliver det nuværende anciennitetstillæg, der udløses efter 10 års ansættelse hævet med 1.500 kroner, så den samlede værdi er tæt på 3.000 kroner om måneden. Den del af aftalen gælder med virkning fra 1. marts i år.

I FOA er næstformand Thomas Enghausen og Tanja Nielsen, der er formand for Social- og Sundhedssektoren, tilfredse med det resultat.

”Det var vigtigt for os, at alle får den samme lønforhøjelse i kroner og øre,” siger de efter det afsluttende 23 timer lange forhandlingsmøde.

Banebrydende

I en tid med stigende inflation har kravet om højere løn fyldt en del op til forhandlingerne om de nye overenskomster – og her ligger søndagens resultat også tæt op ad de øvrige aftaler, der er indgået på det private arbejdsmarked de seneste uger.

Derfor er det også en anden detalje i aftalen, som FOAs topforhandlere hæfter sig ved – og omtaler som ’banebrydende’.

”Vi er meget tilfredse med, at overenskomsten nu også gælder bosteder og friplejehjem. Det er vigtigt, at de også er dækket af en overenskomst,” siger Thomas Enghausen og suppleres af Tanja Nielsen:

”Det er ikke mindst vigtigt, fordi den nye regering åbenlyst gerne vil have flere friplejehjem. Og samtidig ser vi, at endnu flere sundhedsmedarbejdere får job inden for det specialiserede område som på for eksempel bosteder. Med den nye overenskomst bliver deres faglighed anerkendt.”

Læs også: Det skal du vide om OK23

Lettere adgang til uddannelse
Derudover fremhæver de også, at ufaglærte nu får endnu nemmere adgang til uddannelse. Den nye aftale sikrer dem mulighed for, at de med to års erfaring og et års ansættelse på den samme arbejdsplads kan få uddannelse med fuld løn.

”Sosu-fagene har brug for endnu mere faglært personale, og med denne aftale bidrager den private sektor også til at løfte den opgave,” siger Tanja Nielsen.

Den nye aftale skal godkendes af FOAs hovedbestyrelse, før den sammen med alle de øvrige aftaler, der de seneste uger er indgået på det private arbejdsmarked, sendes til afstemning blandt medlemmerne.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev