Annonce

Medarbejder på plejehjem

Tema: Overenskomstforhandling 2023

Højere løn tæller mere end alt andet


FOA er klar med krav til OK-forhandlingerne på det private arbejdsmarked. Inflationen betyder, at det virkelig kommer til at handle om at sikre reallønnen.

Annonce

Overenskomstforhandlinger på det private område går for alvor i gang efter nytår. Nu har FOA skudt dem i gang med en række krav. ”Vi skal selvfølgelig sørge for at sikre deres realløn,” siger næstformand i FOA Thomas Enghausen. Colourbox

Af Morten Bruun
Journalist

Annonce

Løn, løn og atter løn.


Sådan lyder den altdominerende overskrift på den liste, FOA stiller med, når der efter nytår skal forhandles nye overenskomster på det private arbejdsmarked – og tæt på 10.000 FOA-medlemmer i eksempelvis private plejefirmaer skal have justeret deres løn- og arbejdsvilkår.


”Vi lever i en tid med krig, energikrise og inflation, og rigtigt mange er ramt af de stigende priser. Vi skal selvfølgelig sørge for at sikre deres realløn,” siger næstformand i FOA Thomas Enghausen.


Forbundets hovedbestyrelse har netop godkendt en liste med i alt 10 overordnede temaer, som hver især rummer nogle af de ønsker og forslag til OK23, som er blevet formuleret på blandt andet en række medlemsmøder rundt i landet.


Forslaget om flere penge handler både om generelle lønstigninger og om muligheden for at justere på kvalifikations- og branchetillæg og – som noget nyt – et særligt funktionstillæg.


Læs også: FOA-medlemmer: Derfor er vi privatansatte

Fokus på de timelønnede

Og så foreslår FOA meget mere opmærksomhed på de mange timelønnede, som er ansat på meget mere usikre vilkår og dårlige end deres fastansatte kolleger.


”Mange ansættes til at arbejde få timer, men arbejder reelt fuldtids, når det kommer til stykket. På den måde sparer arbejdsgiverne en masse penge,” siger Thomas Enghausen.


På den baggrund foreslår FOA, at arbejdsgiveren forpligtes til at dokumentere, at en given ansættelse ikke fra starten kan ske som en fastansættelse – og at tillidsrepræsentanten involveres i hver enkelt ansættelse.


Læs også: Rapport om retfærdig løn forsinkes ... igen

Virksomhederne har det godt

Som optakt til OK23 forudser arbejdsmarkedsforskerne ved Københavns Universitet, at der er udsigt til de vanskeligste forhandlinger i nyere tid – og at risikoen for konflikt er den største i 25 år.


”Forhandlingerne besværliggøres af usikkerheden om økonomien, og hvor høj inflationen bliver de næste år,” hedder det blandt andet i analysen fra FAOS (Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsanalyse).


I FOA er Thomas Enghausen bekendt med den spådom, men vælger – foreløbig – en fortrøstningsfuld tilgang.


”Inflationen er jo ikke det eneste vilkår, vi forhandler ud fra. Vi forhandler også ud fra en virkelighed med lav ledighed, buldrende efterspørgsel på arbejdskraft og udsigt til mere frit-valg og endnu flere velfærdsopgaver også på det private område. Det skal selvfølgelig ikke være gratis for arbejdsgiverne.”


De overordnede rammer for aftalerne på det private område kendes, når de store områder – industrien og transportområdet – lander deres aftaler. Det forventes at ske i starten af februar. Herefter følger de mindre områder, hvor FOAs privatansatte medlemmer er beskæftiget. 

Her er FOAs generelle krav til OK 2023

Højere løn – herunder generelle lønstigninger og mere i løn via eksempelvis kvalifikations- og funktionstillæg.
Godt psykisk arbejdsmiljø – herunder blandt andet ønsket om, at tillids- og arbejdsmiljørepræsentanterne sikres tid til arbejdet,.
Godt fysisk arbejdsmiljø – herunder at aftaler om aftaler om ”Frivilligt merarbejde” skal kun kunne aftales med tillidsrepræsentanten eller den lokale FOA-afdeling.
Bedre pension – herunder ønsket om en generel forhøjelse af arbejdsgivers pensionsbidrag.
Bedre mulighed for efteruddannelse – herunder forslag om, at mulighederne for selvvalgt kompetenceudvikling udbygges, og at virksomheden forpligtes til at tilbyde opskoling med fuld løn fra ikke-uddannet til social- og sundhedshjælper efter 2 års ansættelse.
Færre timelønnede – flere fastansatte – herunder forslag om, at virksomheden forpligtes til at dokumentere, at en given ansættelse ikke kan foretages som fastansættelse fra starten
Bedre balance mellem arbejde og privatliv – herunder forslag om, at der sikres ret til frihed med fuld løn både på barnets første og anden sygedag, og at tillæg for arbejde aften, nat, weekends og S&H-dage forhøjes ekstraordinært.
Mere frihed – herunder forslag om, at der gives flere ugers forældreorlov med fuld løn til alle forældre – og at der indføres arbejdsgiverbetalte seniordage.
Bedre vilkår for TR og AMR – herunder forslag om en forpligtelse til lokalt at indgå løn- og arbejdstidsaftaler for tillids- og arbejdsmiljørepræsentanter, så de får den fornødne tid til deres opgaver.
Den danske model og social dumping – herunder forslag om, at der indføres kædeansvar for virksomhedernes benyttelse af underleverandører, vikarbureauer, outsourcing med mere.

Kilde: FOA

 
+

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev