Annonce

Portrætbillede af Mona Striib

Debat 

Klumme: Det er nu, der skal rykkes på lønnen


Det bliver ikke en let opgave, men FOA-formand Mona Striib håber på en mere solidarisk løndannelse i fremtiden, skriver hun i sin sidste klumme i år.

Annonce

”Vi har altså en historisk chance for at rykke på lønnen i den offentlige sektor, men det er ikke en let øvelse.” Malte Kristiansen

Af Mona Striib
Formand

Annonce

I skrivende stund er forhandlingerne om en ny regering stadig i gang. Vi følger det tæt, fordi mange af de forbedringer, FOAs medlemmer har brug for, afhænger af, hvad der kommer til at stå i et nyt regeringsgrundlag. 

Jeg har en klar forventning om, at det vil komme til at indeholde et varigt lønløft til den offentlige sektor – et udspil, som den tidligere S-regering kom med under valgkampen. 

I udspillet er der lagt op til et varigt løft af lønrammen i den offentlige sektor på ekstra tre milliarder kroner om året – penge, der er tiltænkt at afhjælpe rekrutterings- og ligelønsproblemer. De ekstra midler er et nødvendigt bidrag til, at vi kan få rettet op på skævheder. Desuden blev der under valgkampen givet et løfte om, at de ekstra midler ikke skal belaste reguleringsordningen. Så vi kan noget, hvis vi vil. 

Vi har altså en historisk chance for at rykke på lønnen i den offentlige sektor, men det er ikke en let øvelse. Det syder og bobler bag linjerne, mens vi venter på, at lønstrukturkomitéen kan genoptage sit arbejde. Det skal gøres færdigt, så vi har et faktuelt grundlag at stå på. Der er et mylder af uenigheder, men for mig at se er det en bunden opgave at finde frem til løsninger i fællesskab. 

Ingen kan sige med sikkerhed, hvordan eller hvornår inflationen flader ud. Men håbet er, at vi i 2024 kan indhente den tabte købekraft med de ekstra midler og med en mere solidarisk løndannelse. 

Bliver det svært? Ja – der er ingen grund til at skjule, at det er komplekst, når organisationer på tværs af 567.000 medlemmer skal forhandle sig til løsninger og bagefter blive enige med både regering og arbejdsgivere. 

Er det umuligt? Nej, jeg tror på, at vi kan. En af forudsætningerne er, at vores fællesskab står stærkt og solidt, og at vi er indstillet på at finde løsninger. Husk at spørge dine kolleger, om de er en del af løsningen. Vi skal have alle organiseret.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev