Annonce

Tema: Coronavirus

Coronarestriktioner er ophævet – men ikke i ældreplejen


Sundhedsstyrelsen dropper nu corona-retningslinjerne om test og selvisolation og kommer nu i stedet med en generel anbefaling om, at vi bliver hjemme ved sygdom, uanset, hvad vi er smittet med. I ældreplejen skal du dog stadig forholde dig til de særlige regler.

Annonce

Det anbefales stadig, at medarbejdere i ældreplejen testes for corona hver 14. dag. Tobias Stidsen

Af Malin Schmidt
Journalist

Annonce

Sundhedsstyrelsen skelner nu ikke længere mellem covid-19 og andre sygdomme. I stedet opfordrer styrelsen til, at vi bliver hjemme, når vi er syge – uanset, hvad vi er smittet med.

”Vi kan nu tage endnu nogle skridt mod mere normale tilstande i forhold til at håndtere covid-19 i både samfund og sundhedsvæsen. Der er ikke længere behov for meget specifikke retningslinjer for covid-19 i forhold til andre sygdomme,” siger konstitueret enhedschef i Sundhedsstyrelsen Line Raahauge Hvass i en pressemeddelelse, der ledsager de nye retningslinjer om håndtering af covid-19 i sundhedsvæsenet.

Læs også: Corona-ekspert: ”Den næste pandemi vil komme”

Bliv hjemme

For eksempel er det i sundhedsvæsenet ikke længere nødvendigt at teste alle akutindlagte patienter, medmindre de har symptomer. Der anbefales ikke længere rutinemæssig screeningtest af personer uden symptomer i sundhedsvæsenet. Og der anbefales ikke længere særlige forholdsregler ved positiv test uden symptomer, bortset fra når der er tale om håndtering af udbrud.

”Det er til gengæld vigtigt, at vi husker hinanden på at forebygge smitte med alle former for luftvejsinfektioner, for også influenza kan give alvorlig sygdom hos ældre og kronisk syge og belaste sundhedsvæsenet,” siger Line Raahauge Hvass og understreger:

”Man skal blive hjemme, hvis man er syg – uanset om man tror, at det er covid-19, influenza eller en anden luftvejsinfektion.”

Læs også: Fyret efter senfølger har fået erstatning: ”Jeg er så glad for, at jeg har fået oprejsning”

Ingen nye regler i ældreplejen

I ældreplejen gælder fortsat de regler, der blev udsendt i september 2022. Den særlige testindsats, der går ud på PCR-test for fast personale i ældreplejen hver 14. dag, gælder også stadig.

Læs med her, hvad du skal forholde dig til i ældreplejen og i sundhedsvæsenet.

Skal jeg testes for covid-19?

For medarbejdere i ældreplejen og på socialområdet gælder fortsat aftalen om den særlige testindsats, der blev indført i august 2022. Den går ud på, at fast personale i ældreplejen – altså i hjemmeplejen og på plejehjem – opfordres til at tage en PCR-test hver 14. dag. Løst tilknyttet personale, der ikke har mulighed for at tage en PCR-test, opfordres til at tage en antigenselvtest ved påbegyndelse af en vagt. Personale på sociale tilbud med sårbare mennesker opfordres til at tage to ugentlige antigenselvtest.

Ved positiv test anbefales det, at medarbejderen ikke møder ind på arbejde.

For borgere i ældrepleje og på socialområdet anbefaler Sundhedsstyrelsen fortsat test for borgere, uanset vaccinations- og tidligere smittestatus, der flytter ind på eksempelvis plejehjem og botilbud mv. samt PCR-teste patienter, der udskrives fra sygehus til disse institutioner.

Læs retningslinjerne for ældre- og socialområdet på Sundhedsstyrelsens hjemmeside.

Hvad med test i sundhedsvæsenet?

Hvis der er særlige forhold, der taler for ekstra forsigtighed, for eksempel mange patienter med svært nedsat immunforsvar, kan den lokale ledelse på en sygehusafdeling udarbejde lokale retningslinjer som supplement til de nye retningslinjer som du kan læse på Sundhedsstyrelsens hjemmeside.

For patienter i sundhedsvæsenet gælder, at personer med symptomer på covid-19 bliver testet. Men også at man kun testes for covid-19, hvis man har symptomer eller er i risikogruppe, og testen er relevant for behandling. For eksempel, hvis man har symptomer og er i en risikogruppe, der har gavn af tidlig behandling mod covid-19. Risikogrupper kan være ældre, særligt med samtidig kronisk sygdom eller andre risikofaktorer, hvis man er over 50 år og aldrig er blevet vaccineret, eller hvis man er gravid.

Heller ikke alle akutindlagte patienter på hospitalet skal nu testes for covid-19. Det samme gælder fødsler, dog bør der tages forholdsregler, hvis den gravide eller partneren har symptomer på luftvejsinfektion, for eksempel ved at bruge værnemidler.

Skal jeg blive hjemme, hvis jeg bliver smittet med corona?

Der anbefales generelt ikke længere selvisolation, men at man bliver hjemme, når man er syg, uanset, hvad man er smittet med. Personer med symptomer på smitsom sygdom, for eksempel feber, hoste eller ondt i halsen bør generelt blive hjemme indtil de er raske og undlade at møde på arbejde, i skole, til fritidsaktiviteter og lignende af hensyn til smitterisiko. Der er ingen specifikke anbefalinger for isolation vedrørende covid-19.

Hvis du arbejder i ældreplejen eller på socialområdet, bør du blive hjemme ved positiv covid-19-test.

Det er arbejdsgivers ansvar at sikre, at syge medarbejdere ikke møder på arbejde og derved risikerer at smitte beboere, borgere og kollegaer med covid-19. Arbejdsgivere har pligt til at informere alle ansatte om forholdsregler for medarbejdere og indskærpe, at de overholdes. Det er ligeledes vigtigt, at lederen på arbejdspladsen sender medarbejdere hjem fra arbejde med det samme, hvis de bliver syge. Medarbejderne bør være særligt opmærksomme på symptomer. Hvis en medarbejder bliver syg efter fremmøde, er det ligeledes vigtigt, at personen forlader arbejdspladsen med det samme.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev