Annonce

Flaget på halv foran Samsøvej Plejecenter foto: Morten Bruun

Chok, frygt og en overvældende omsorg fylder efter drabet på 37-årig plejehjemsansat


Chok og frygt har præget dagene for medarbejdere og ledelse efter det tragiske mord på en 37-årig kvindelig ansat på Plejecenter Samsøvej i Holbæk. Men også en overvældende omsorg fylder på arbejdspladsen, siger fællestillidsrepræsentant Trine Jørgensen.

Annonce

Fredag gik Dannebrog på halvt efter en kvindelig ansat sent torsdag aften blev dræbt i sin bil, da hun netop havde fået fri. Morten Bruun

Af Alexander Pilgaard Kjær
Journalist

Annonce

Opmærksomhed på at alle reagerer forskelligt. At give plads til hinanden. Mulighed for at gå til og fra, som hver enkelt har ønsket det. Og det hele med stor opbakning fra ledelsen, der har klaret en tragisk situation, ingen hverken kan eller skal forberede sig på, forbilledligt.

Ovenstående er nogle af ingredienserne til, hvordan Plejecenter Samsøvej i Holbæk er kommet igennem den første tid efter det ulykkelige mord på en 37-årig kvindelig ansat, der fandt sted sent torsdag aften. Det siger fællestillidsrepræsentant Trine Jørgensen, som har været til stede på plejecentret hele fredag og store dele af mandag, mens hun også har haft nær kontakt med ledelsen hen over weekenden.

Kolleger i chok

Efter hændelsen har alle på og omkring plejecentret været chokerede, fortæller Trine Jørgensen:

”Mange var naturligvis voldsomt kede af det og bange for, at der igen kunne ske noget lignende,” siger hun.

Medarbejderne på Plejecenter Samsøvej rykkede sammen i bussen i de første dage og gjorde alt for, at ingen følte sig for utrygge.

”Vi fulgte hinanden ud til bilerne, og vi kom ud og tog imod, når nye kolleger mødte ind. Ingen gik, før alle var med.”

Læs også: 37-årig kvindelig ansat dræbt foran plejecenter

Plads til at reagere forskelligt

I løbet af fredag dukkede op mod syv specialsygeplejersker op på Plejecenter Samsøvej for både at være sammen med kollegerne, men også for at påtage sig nogle af dagligdagens arbejdsopgaver for at lette personalet lidt. Og det har været en stor hjælp til, at alle medarbejdere har haft muligheden for at tackle egne følelser på egen måde, siger Trine Jørgensen:

”Alle har givet hinanden plads. Det har været tilladt at gå til og fra, som det passer en. Nogle har brug for at sidde lidt alene, mens andre har brug for at tale sammen. Og det har simpelthen været så godt.”

Trine Jørgensen fortæller, at de medarbejdere, der har været virkelig tæt på, eller som har givet udtryk for, at det har været specielt svært, er blevet tilbudt krisepsykologhjælp. Og at alle, der har udtrykt ønske om det, er blevet tilbudt det. Der er ikke nogen, der er blevet ladt i stikken. Og allerede i går, mandag, var stemningen en helt anden:

”Nu er der plads til smil og til at mindes uden at tale om alt det tragiske. Der fokuseres på de gode stunder og gode minder fra nu af,” siger hun.

Fra mandag var der heller ikke længere ekstra bemanding på, siger Trine Jørgensen. Det, hun får fortalt af medarbejderne, er, at de gerne vil have en hverdag igen.

Stor ros for håndteringen

Trine Jørgensen understreger flere gange, hvor beundringsværdigt alle omkring Plejecenter Samsøvej har klaret det:

”Jeg har virkelig svært ved at se, hvordan det skulle have været håndteret anderledes. Jeg vil gerne give mine kolleger den største ros. De har holdt fast i hinanden, rummet hinanden og støttet hinanden. Og det ved jeg, at de vil blive ved med, for det kommer til at tage tid. Og så har der været kæmpe opbakning fra ledelsen, som i den grad også har trukket et stort læs.”

Medarbejderne på plejecentret har også fortalt Trine Jørgensen, hvordan de har været taknemmelige over den måde, det er håndteret på. De fortæller, at det har været dejligt, at det hele har været gjort i fællesskab, og at alle har været der for alle.

Læs også: Det gør FOA efter drab

En stor tak til rigtig mange

Omsorgen fra det omgivende samfund har været overvældende, siger Trine Jørgensen. Borgmester Christina Krzyrosiak Hansen har været til stede, og det samme har kommunaldirektør Rasmus Søren Bjerregaard. Men det mest rørende, siger Trine Jørgensen, har været henvendelser fra borgerne i Holbæk:

”Vi har fået mange henvendelser fra både pårørende og borgere i byen, som har sagt, at hvis vi mangler arbejdskraft, skal vi bare sige til. For så vil de gerne komme og hjælpe. Og det skal de simpelthen have verdens største tak for.”

Retsmødet tirsdag morgen

Tirsdag morgen blev en 24-årig mand og en 33-årig kvinde fremstillet for Retten i Holbæk. Den 24-årige afghanske mand blev anholdt mandag formiddag, mens den 33-årige afghanske kvinde blev anholdt tirsdag formiddag kort inden retsmødet. Det kom frem, at de to tiltalte har en relation til hinanden og til den afdøde. De nægter sig begge skyldige.

Tirsdag eftermiddag har Retten i Holbæk fundet, at der er en begrundet mistanke, hvorfor de to tiltalte er blevet varetægtsfængslet i fire uger.

Den dræbte kvinde var gravid i syvende måned, og umiddelbart efter drabet blev barnet bragt til Rigshospitalet. Men tirsdag eftermiddag har Midt- og Vestsjællands Politi meddelt, at drengen er afgået ved døden.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev