Annonce

En sparegris får penge i

Guide: Her kan du nemt tjene lidt ekstra


Når økonomien strammer grebet lidt ekstra om os, kan det være rart med et lille finansielt boost. Derfor har vi samlet nogle ideer til, hvordan man kan tjene lidt ekstra lommepenge til at løsne lidt op.

Annonce

Hvis man gerne vil tjene lidt ekstra, er der flere steder, man kan få en fornuftig sjat penge. Nogle steder er det endda muligt at få det skattefrit. Colourbox

Af Stine Birgitte Andersen
Journalist

Annonce

Inflationen stiger og stiger og har for længst slået rekorder, der blev sat i 1980’erne. Uden udsigt til at det snart vil vende, er der derfor mange – og særligt FOA-medlemmer – der bliver hårdt ramt.

Men der er dog nogle ting, man kan gøre, for at hive lidt ekstra penge hjem. Vi har samlet et par af mulighederne her:

Boligudlejning

Hvis man skal tilbringe en weekend ude af huset eller på ferie, kan man med fordel leje sit hus, lejlighed eller værelse ud i perioden, man er væk. En af de helt store spillere på dette område er Airbnb, hvori præmissen går på, at man udlejer sin bolig og sætter en pris pr. overnatning. Det er til en vis grad skattefrit at udleje gennem Airbnb, da der i Danmark i 2019 blev indført en lovgivning om boligdeling, hvor værter i Danmark fra skatteåret 2021 skal oprette en unik kode hos Skattestyrelsen, for at kunne dele sine data sikkert. Dette skulle give nogle fordele, som blandt andet lyder på, at man kan have en skattefri indtjening på op til 30.300 kroner for primære boliger og 42.700 kroner for sommerhuse. Man skal altså kun betale skat af den del indtægten, der overstiger fradraget. Dette er dog beløb, der kan ændres årligt.

Hvis man udlejer privat, er fradraget lavere, og man vil for et sommerhus derfor tjene 11.900 kroner, inden man skal betale skat. Hvis man udlejer sin primære bolig, kan man tjene 11.900 kroner, inden man betaler skat.

En hånd der holder et sæt nøgler
Hvis man udlejer sit hjem i et par dage, kan det give en god indtægt. Colourbox

Hundepasning

Hvis du er hundeelsker, kan det være, at hundepasning er den helt rigtige ting at give sig i kast med. Og hvis man virkelig har et hjerte af hund, kan det nærmest ikke karakteriseres som arbejde. At lufte hund, være dags- eller døgnpasser eller på anden måde hjælpe andre med at passe på deres hund, er en oplagt mulighed for at få lidt ekstra skillinger. Hvis ikke man kender nogen selv, der kunne bruge en ekstra hånd, findes der hjemmesider, som for eksempel Dogley, der gør sig i hundepasning. Her opretter man en profil, hvor man tilbyder hundepasning og andre relaterede ydelser.

Hundepasning lægger sig som B-indkomst, hvoraf der ikke er betalt skat og arbejdsmarkedsbidrag ved udbetalingen. B-indkomsten skal indberettes, og hvis man tjener mere end 50.000 kroner årligt som hundepasser, skal det momsregistreres.

Hund der sidder ned
En times hundeluftning et par gange om ugen, kan godt give et fint beløb. Colourbox

Loppemarked

Hvis man gerne vil sælge ud af ting og sager, man har stående i kælderrummet eller på loftet, kan man sætte sine ting til salg på loppemarkeder. Når der er tale om private ejendele, er salg som denne slags nemlig som udgangspunkt skattefrit. 

Når man sætter noget til salg, afhænger det af en række forhold som vurderes af Skattestyrelsen, om der skal betales skat af fortjenesten. For at det skal forblive skattefrit, må det ikke udvikle sig til et salg af en karakter af professionel virksomhed.

Loppemarked-salg
"One man's trash is another man's treasure" – sådan hedder det sig. Tøm kælderen og brug en dag på at tjene lidt ekstra. Colourbox

Online salg

Hvis man gerne vil sælge ud af lidt større ting, som en gammel sofa, et klædeskab eller en dyr sweater, kan man gøre det skattefrit på handelssider som DBA, Facebook Marketplace eller Trendsales. Her er det som udgangspunkt også skattefrit at sælge, når det drejer sig om 
private ejendele. 

Situationen ændrer sig dog, hvis man derimod har til formål at videresælge noget købt for at opnå en fortjeneste. Hvis salget udvikler sig til at have en karakter af professionel- eller hobbyvirksomhed, kan det ikke længere foretages skattefrit.

Sparegris og telefon på computer
Der er masser af steder online, hvor det er muligt at sætte sine ting til salg. Colourbox

Biludlejning

Med biludlejningstjenester kan man tjene penge på at udleje sin bil og lave samkørsel. Det kan blandt andet gøres gennem tjenester som GoMore. 

Når man udlejer, er man fradragsberettiget af indtægten. Man kan enten anvende et bundfradrag for udlejning af bil eller det regnskabsmæssige fradrag.

Ved bundfradrag afhænger fradraget både af biltype og ens civilstand. Som eneforsørger ligger det årlige bunddrag på mellem 10.800 og 20.300 kroner alt efter biltypen. Hvorimod man med en partner har et årligt bundfradrag på mellem 21.600 og 40.600 kroner alt efter biltypen.

Ved det regnskabsmæssige fradrag betaler man skat af den del af de indtægter, der overstiger de udgifter, der er knyttet til udlejningen af bilen.

Når man laver samkørsel, tilbyder man at køre passagerer, der skal samme vej som en selv, mens man får et bidrag til rejseudgifterne. Samkørsel er som udgangspunkt skattefrit, men på GoMore er der sat en grænse for, hvor mange penge man kan tage for kørslen.

Biler på række
Hvis man har en bil, er der gode muligheder for at tjene lidt ekstra penge. Colourbox

Praktiske opgaver i privaten

Hvis du har nået din pensionsalder, kan du udføre mindre omfattende opgaver i privaten, uden at skulle betale skat af dem. Arbejdet omfatter opgaver som normalt foretages selv, og gælder blandt andet indkøb, rengøring, madlavning, lektiehjælp og vask. Det er kun skattefrit, hvis det er småopgaver for privatpersoner, ikke virksomheder.
Grænsen for det skattefrie arbejde ligger i 2022 på 11.900 kroner, som, hvis det overskrides, skal indberettes til skat.

For at have retten til at tjene de 11.900 kroner skattefrit, skal man være nået pensionsalderen. Dog behøver man ikke være påbegyndt udbetalingen af sin folkepension.

Kilde: skat.dk

En der støvsuger
Mindre opgaver, der ikke kræver alt for meget at lave, er oplagte, hvis man gerne vil tjene en smule mere. Colourbox

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev