Annonce

morten

Tema: Coronavirus

Paramedicinere føler sig overset og forbigået: ”Gør de grin med os?”


0 kroner. Så meget har paramedicinerne i Region Sjælland fået for deres indsats under covid-19. Paramediciner og tillidsrepræsentant Morten Kelsen fortæller, at de som faggruppe føler sig forbigået, mens deres sundhedsfaglige kolleger er blevet økonomisk anerkendt flere gange.

Annonce

Paramediciner Morten Kelsen og kollegerne blev kategoriseret som frontpersonale, da coronavaccinerne kom. Men da der kom økonomisk anerkendelse på bordet, gjaldt det åbenbart ikke længere,” siger han. Privatfoto

Af Ida Østerlund
Journalist

Annonce

Podning af de ældre på plejehjem, vurdering af covidpatienter, transport af smittede og op til 18 timer lange vagter. Der var både fart over feltet og ”virkelig, virkelig travlt,” fortæller paramediciner Morten Kelsen for ham og kollegerne i Region Sjælland, da covid-19 pandemien brød ud i Danmark.

Overalt i regionen arbejdede paramedicinere såvel som social- og sundhedsassistenter og -hjælpere, læger og sygeplejersker for at forhindre og behandle smitte og passe på de ældste og de mest udsatte. Og det skulle honoreres.

Omkring julen i 2020 besluttede regionen i forhandling med de faglige organisationer at give en kontant coronabonus til sygeplejersker, sygehjælpere og social- og sundhedsassistenter. Men ikke til paramedicinerne.

Morten og kollegerne bad om at forhandle med regionen for at få del i bonussen. Det ville man ikke imødekomme, fortæller Morten. 

Vi blev ikke anset som frontpersonale, lød beskeden fra regionen. Vi kunne forsøge os med at rejse et krav om et coronatillæg til de kommende lokallønsforhandlinger, fik vi at vide.

Læs også: Vinterpakken: Se, hvem der har fået ekstra bonus

12.000 på den ene side af Storebælt. 0 kroner på den anden
Men da det blev tid til lokallønsforhandlinger, blev der sendt besked om, at der ikke ville blive givet lokallønstillæg, der relaterede sig til covid-19. Igen var der ingen økonomisk bonus til paramedicinerne i Region Sjælland.

Omkring jul 2021 meddelte regeringen så, at de ville give en ’vinterpakke’ med en økonomisk bonus til de medarbejdere, der havde ydet en ekstra indsats under covid-19 pandemien. I alt skulle én milliard kroner fordeles. Hvem der skulle tilgodeses, var op til forhandling med regionerne og de faglige organisationer. 

I Region Syddanmark fik 96,6 procent af ambulanceberedskabet en fastholdelsesbonus på 12.000 kroner. Men i Region Sjælland mundede forhandlingerne ud i 0 kroner til ambulancemandskabet.

”Vi føler os i den grad forbigået og overset. I hele sundhedsvæsenet og i øvrigt også i andre regioner har man jo formået at forhandle tillæg og vinterpakke hjem til paramedicinerne. Mine kolleger ryster på hovedet. De forstår det ikke. Men der er jo nogen, som har truffet et valg,” siger Morten.

”Da vi skulle vaccineres, blev vi kategoriseret som frontpersonale. Vi blev benyttet til de allermest syge covid-19 patienter. Men da der kom økonomisk anerkendelse på bordet, gjaldt det åbenbart ikke længere.”

Målløs over ny aftale

Der, hvor situationen ifølge Morten Kelsen blev helt grotesk, var, da paramedicinerne i april måned i år fik del i den aftale, der gælder for social- og sundhedspersonale, der er ansat i et testcenter. Paramedicinerne kan således nu ligesom sosu'erne få 30.000 kroner i årlig bonus, hvis de bliver ansat som poder i et testcenter.

”Men covid-19 findes jo nærmest ikke mere. Jeg er helt målløs. Hvor mange testcentre er der tilbage? De lukker jo lige om lidt. Jeg har aldrig før kigget så mærkeligt på en aftale før. Gør de grin med os?” siger Morten.

For fjerde gang føler paramedicinerne sig altså forbigået, fortæller Morten, som også har svært ved at se, hvordan den manglende økonomiske anerkendelse skal hjælpe på de rekrutteringsudfordringer, som ligger i den fremtidige hjemtagning af lægevagten i oktober 2022 og ambulancetjenesten i 2024. 

”Både Region Sjælland og FOA har et stor behov for at opdage, at der er ambulancemandskab, som yder et stort stykke arbejde i sundhedsvæsenet og på hele det præhospitale område. Ligesom med alt andet sundhedspersonale skal vi selvfølgelig honoreres for vores indsats,” siger Morten Kelsen.

Pia Paaske er formand for social- og sundhedssektoren i FOA Sydsjælland, og sammen med formand for social- og sundhedssektoren i FOA Midtsjælland, Ann Søgaard, sad hun med ved forhandlingsbordet overfor regionen – både da der blev forhandlet coronabonus i Region Sjælland omkring julen 2020, og da vinterpakken blev forhandlet omkring jul året efter. 

Hun fortæller, at det var en "enormt svær" opgave at gøre alle tilfredse, da FOA og de andre faglige organisationer skulle blive enige med regionen om, hvordan pengene skulle fordeles. 

”Coronabonussen i 2020 blev forhandlet på de præmisser, der blev givet fra regionen, og præmissen var, at pengene skulle fordeles til dem, der var i plejen. Det var svært, og vi var meget uenige, og mange følte sig forbigået. Portørerne og serviceassistenterne var eksempelvis heller ikke en del af det,” siger Pia Paaske. 

Heller ikke da vinterpakken skulle forhandles hjem, ville regionen være med til at belønne paramedicinerne, forklarer Pia Paaske. Vinterpakken var øremærket til de områder, hvor det er sværest at rekruttere.

”Vi prøvede at få noget hjem til alle, men paramedicinere er ikke ligeså svære at rekruttere som personale til plejeområdet. Derfor blev de ligesom eksempelvis serviceassistenterne valgt fra,” siger Pia Paaske

”Vi havde jo hørt, at paramedicinerne var blevet tilgodeset andre steder, og de var jo også i front i starten med podning og så videre. Vi prøvede virkelig at få noget hjem til dem, men regionen ville ikke være med til det,” siger Pia Paaske, som dog fortæller, at FOA er 'endt meget pænt' i forhandlingerne i forhold til de andre faglige organisationer. 

Regionsrådsformand: Ikke et udtryk for manglende anerkendelse

I en mail skriver regionsrådsformand for Region Sjælland, Heino Knudsen (S), til Fagbladet FOA, at han anerkender alle regionens ansatte for deres indsats og for, at de "samlet set lykkedes med at løse de meget store udfordringer."

Det gælder også vores paramedicinere, der har vist vilje til at bidrage med løsninger på de mange udfordringer,” skriver han blandt andet.

I forhold til vinterpakken, forklarer Heino Knudsen, har de ud fra størrelsen været nødt til at prioritere, hvilke grupper der kunne blive omfattet.

Der er en gruppe af regionens medarbejdere, der ikke bliver omfattet af vinterpakken. Jeg forstår frustrationen i den forbindelse, men jeg skal understrege, at det ikke er udtryk for manglende anerkendelse af indsatsen, men alene udtryk for prioritering af den økonomi som vinterpakken giver,” skriver han.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev