Annonce

Danmarks bedste brandstation

Tema: Snapshot

Danmarks bedste brandstation – med plads til praktik og æstetik


Da Station Nord blev indviet kort før nytår, var det første gang i 117 år, Aarhus fik en ny brandstation. Den er bygget i samarbejde med brandmændene, og brandmand Thomas Madsen, der var med til at rådgive arkitekten, er ikke bleg for at kalde stationen for den bedste i landet.

Annonce

To brandmænd er i gang med at slukke ilden i en Audi, som de blev kaldt ud til lidt før kl. 1, da Fagbladet FOA fulgte dem i et døgn.  Simon Jeppesen

Af Simon Jeppesen
Journalist

Annonce

Aarhus vokser, og der skal derfor være flere små brandstationer omkring byen. Station Nord har kostet 30 mio. kroner og stod færdig i slutningen af 2021 – som den første nye brandstation i byen siden 1904. Arkitekt Sune Nielsen fra Cubo Arkitekter tegnede den i et tæt samarbejde med brandmændene Thomas Madsen og Jakob Toft, som hentede input fra andre brandmænd. Der skulle være plads til både arkitektens æstetiske valg og brandmændenes praktiske. 

”Der er ikke en dør, der vender forkert,” fortæller Thomas Madsen, som kalder stationen for Danmarks bedste.
Danmarks bedste brandstation
Fra beskidt til ultrarent. Under en brand i to parkerede biler blev røgdykker 1 og 2's dragter udsat for røg. De to dragter blev skiftet ud med rene på stedet og røg direkte i vaskemaskinen. Dragterne blev i poserne, som er vandopløselige. Simon Jeppesen
Danmarks bedste brandstation
Kendetegn. Station Nord er af beton med en beklædning af brændt træ – en gammel japansk teknik. Træet skal ikke imprægneres, og det er meget holdbart. Den røde farve er brandbilens røde, afdæmpet en smile, og den går igen i hele bygningen, blandt andet på gulvene.  Simon Jeppesen
Danmarks bedste brandstation
Simon Jeppesen

Døgnrapport

Fagbladet FOA tilbragte 24 timer på Station Nord. Alarmen gik tre gange.

Kl. 15.54 Oprydning efter et færdselsuheld. En Tesla er kørt galt og har spredt væsker og løsdele ud over vejbanen. Ambulancen har været der og er kørt med føreren. 

Kl. 21.47 En mand falder i Aarhus havn. Dykkere tilkaldt for evt. eftersøgning og bjergning. 

Kl. 00.56 Brand i to parkerede biler i Egå, en Opel Astra og en Audi Q5.

+
Danmarks bedste brandstation
Drengedrøm. For Thomas Madsen (im) har jobbet som brandmand altid stået som en drengedrøm. Nu er han en del af et hold på 18, der roterer mellem de tre brandstationer i Aarhus og arbejder hver 4. dag i 24 timer. Station Nord er døgnbemandet med fire mand ad gangen. "Det er et broderskab, og det er vores anden familie. Folk bliver ved, til de ikke kan længere," siger Thomas Madsen, der her er sammen med holdleder Kim Berg og brandmand Lars Madsen.  Simon Jeppesen
Danmarks bedste brandstation
Flow. Som noget aldeles centralt er Station Nord bygget omkring et flow fra beskidt til ren med fire zoner: beskidt, semirent, rent, ultrarent. Hver zone har sit eget ventilationssystem og er skærmet fra de andre. I gamle dage var branddragt og hjelm personlige, og der var status i, at de var beskidte, mærkede af varmen, lugtede af røg. Sådan er det ikke længere.  Simon Jeppesen
Danmarks bedste brandstation
I form. En brandmand skal være i form, både fysisk og psykisk. Et meget veludstyret motionsrum er en vigtig del af stationen.  Simon Jeppesen
Danmarks bedste brandstation
Rengøring. En vagt er på 24 timer. Fra 8-15 laver brandmændene arbejde på stationen, blandt andet rengøring. Holdleder Kim Berg vasker bil: "Det er vigtigt, at bilen er præsentabel, når den kører ud." Simon Jeppesen
Danmarks bedste brandstation
Stordriftsfordele. Hver af de tre brandstationer i Aarhus har et ansvar for en del af alle stationernes materiel. På Station Nord er det vask og vedligehold af uniformer og af slanger.  Simon Jeppesen

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev