Annonce

sosu elev peter borup sørensen foto tor birk trads

60-årige Peter fik våde øjne efter første sosu-praktik: ”Det helt rigtige skifte for mig”


Peter Borup Sørensen er efter første praktik som social- og sundhedshjælperelev med egne ord 100 procent overbevist om, at han valgte rigtigt, da han kvittede jobbet som kommunal sundhedschef.

Annonce

Peter Borup Sørensen er nu i gang med andet skoleforløb på uddannelsen til social- og sundhedshjælper, som han tager på sosu-skolen i Holstebro. Tor Birk Trads

Af Rasmus Handberg
Journalist

Annonce

Tilbage i foråret traf 60-årige Peter Borup Sørensen et utraditionelt valg. Han sagde sit velbetalte job som sundhedschef i Viborg Kommune op for i stedet at starte på sosu-skolen i Holstebro.

Her har han været social- og sundhedshjælperelev siden august med elevplads i Lemvig Kommune, og den forhenværende sundhedschef har netop afsluttet sin første praktik på Bøvling Ældrecenter i Bøvlingbjerg i Vestjylland.

“Hvis jeg ikke var overbevist inden, så er jeg i hvert fald nu 100 procent overbevist om, at det er det helt rigtige karriereskifte, jeg har lavet. Mit job er tæt på borgerne, og hver dag mærker jeg tydeligt den forskel, jeg er med til at gøre.”

“Det smitter også af på min krop og mit humør. Jeg er mere glad og har mere energi,” siger den kommende social- og sundhedshjælper.

Minderig tur til Vesterhavet

Peter Borup Sørensen har ikke svært ved at fremhæve positive fortællinger fra hverdagen på et plejecenter. For eksempel da han sammen med en kollega planlagde en udflugt i plejecentrets minibus for fire beboere. 

Turen gik først til et demenscenter for at besøge en reminiscenslejlighed fra 50’erne. 
“Det satte mange gode snakke i gang blandt beboerne,” fortæller Peter Borup Sørensen, der derfra kørte minibussen ud til Vesterhavet for at besøge Bovbjerg Fyr.

“Resten af ugen blev der talt om, at det havde været sådan en dejlig tur. Det betød, at ikke kun jeg selv havde haft en god oplevelse den ene dag, men også at jeg i dagene efter blev mindet om, at det havde været en god oplevelse,” fortæller han.

sosu elev peter borup sørensen foto tor birk trads
60-årige Peter Borup Sørensen har været hjælper-elev siden august i år. Tor Birk Trads

Hjælpsomme kolleger

I løbet af praktikken er Peter Borup Sørensen blevet overrasket over, hvor mange forskellige typer af opgaver, som en social- og sundhedshjælper udfører. Derfor er han glad for den hjælp og sparring, han har fået fra sine kolleger.

“Hver gang min faglige formåen ikke var tilstrækkelig, har en kollega hjulpet mig med gode råd. På den måde har jeg lært noget nyt, hver gang jeg har været i tvivl, og det er også med til at gøre arbejdsdagen god,” siger Peter Borup Sørensen.

Han er ikke komplet grøn i faget, idet CV’et både tæller arbejde som portør, ufaglært sygehjælper på et gigthospital og et sommerferiejob i hjemmeplejen. Erfaringerne ligger dog flere år tilbage, men qua sit seneste job som sundhedschef kender han til de udfordringer, som social- og sundhedspersonale oplever. 

Af samme årsag var han inden første praktik bekymret for at skulle gå hjem med dårlig samvittighed, fordi der ikke ville være nok tid til opgaverne i en hektisk hverdag.

“Der er ingen tvivl om, at der  i perioder er meget travlt, og der kan være en udfordring i, at der ved sygdom kommer afløsere ind, som er med til at gøre, at der ikke er ligeså stor kontinuitet, som man kunne ønske,” siger han og fortsætter:

“Men jeg har oplevet, at borgerne får den nødvendige pleje og omsorg, og derfor har jeg ikke selv fået en følelse af at være utilstrækkelig. Jeg kan dog ikke generalisere, for jeg har kun været på ét plejecenter, og jeg kan sagtens høre, at det ikke er sådan alle steder.”

Tilbage i skole

I løbet af de tre måneder, som første praktik varer, har Peter Borup Sørensen haft mange grin med beboerne og holdt i hånden, når livet har været svært. Derfor var det med våde øjne og en klump i halsen, at han forlod Bøvling Ældrecenter efter sidste dag i praktik.

“Jeg har gjort, hvad jeg kunne for at understøtte, at de har det godt, og at de får det bedre, når skavanker og sygdomme gør, at de har det skidt. Det gør, at man hurtigt føler en stor omsorg, hvor man kommer tæt på dem og også giver noget af sig selv. Så det var rigtig svært at gå derfra, for jeg ved jo ikke, om jeg kommer til at se dem igen.”

Nu venter to måneders skoleforløb for at lære nye teorier og metoder, inden han i slutningen af januar skal i praktik i hjemmeplejen.

“Min første praktik har bestyrket mig i, at jeg gerne vil arbejde på et plejecenter, når jeg er færdiguddannet. Men jeg er også spændt på næste praktik i hjemmeplejen, for mange taler meget positivt om det at være i hjemmeplejen,” siger Peter Borup Sørensen.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev