Annonce

Ssaelev SilviaWangechiNguyo blev hjemsendt men kan nu vende tilbage til sosufaget

Tema: Sendt hjem – hvorfor?

Hjemsendte Silvia vender tilbage til sosu-faget: ”Jeg glæder mig bare så meget”


Tre måneder efter at social- og sundhedsassistenteleven Silvia Wangechi Nguyo fik at vide, at hun var uønsket i Danmark, får hun nu en ny chance. Hun er den første, der søger opholdstilladelse efter nye regler om ’uddannelsestilknytning’.

Annonce

Efter tre lange måneder i hjemmet i Kaas i Vendsyssel er Silvia Wangechi Nguyo glad for, at hun kan starte i praktik på demensplejehjemmet i Støvring syd for Aalborg. "Jeg er lykkelig for, jeg fik udsat min hjemrejse til Kenya og nu kan gøre min uddannelse færdig og bidrage til det danske samfund," siger hun.  Tobias Stidsen

Af Morten Bruun
Journalist

Annonce

Silvia Wangechi Nguyo var både glad, lettet og forventningsfuld, da hun onsdag morgen mødte til sin første praktikdag på demensplejehjemmet Ådalscentret i Støvring. 

Det var en dag, hun havde set frem til. Men hun havde også frygtet, hun ikke skulle opleve den, efter at hun i april fik afslag på at få forlænget sin opholdstilladelse i Danmark. 

Samtidig fik hun dog også udsat sin hjemrejse til sit fødeland Kenya. En udsættelse, som Udlændingenævnet begrundede med de lovændringer, den danske regering netop havde fremsat havde forslag om. 

Hvis de blev vedtaget, ville de nemlig give hende en ny chance for at søge opholdstilladelse, fordi hun er social- og sundhedsassistentelev.

Det blev de. Og de trådte i kraft mandag og 
handler om, at hjemsendte udlændinge kan blive i Danmark, hvis de er ved at uddanne sig inden for fag med stor mangel på arbejdskraft – som eksempelvis uddannelsen til social- og sundhedsassistentelev. 

Ansøgningsskemaet havde kun været tilgængeligt på nyidanmark.dk i kort tid, da Silvia Wangechi Nguyo – med voldsom sandsynlighed som den første – sendte sin ansøgning afsted. 

”Bagefter var jeg meget glad. Jeg har været både nervøs og spændt, siden den nye lov blev vedtaget. Og jeg har også tvivlet lidt på, om det virkelig ville blive muligt at søge. Der har jo været så meget snak frem og tilbage om udlændinge og positivlister og uddannelse,” siger hun.

Silvia Wangechi Nguyo har boet i Danmark, siden hun kom hertil som au pair 2019. Hun blev gift med en dansk mand og uddannede sig til social – og sundhedshjælper, og har arbejdet som vikar, efter at hun for to år siden blev ansat af Rebild Kommune som social- og sundhedsassistentelev og startede sin nye uddannelse på SOSU Nord.

Læs også: Stephane giver op og rejser hjem: Nu er det Silvias tur til at kæmpe for sin sosu-karriere i Danmark

Færdig næste forår

Da hun blev skilt fra sin ægtefælle i 2022, indfriede hun ikke længere betingelserne for at blive i Danmark. Hun fik endeligt afslag på ophold i april, men fik samtidig udsat hjemrejsen på betingelse af, at hun ikke arbejdede – hverken som vikar eller praktikant. 

”Heldigvis måtte jeg godt følge uddannelsen på SOSU Nord. Men de seneste måneder har været dyre og kostet mig min opsparing,” siger hun.
 
Hun kan regne med, at hun først får svar på sin ansøgning om cirka to måneder. I den periode må hun gerne arbejde og igen starte sit praktikophold på demensplejehjemmet.

Det er hun glad for. Det betyder nemlig, at hun afslutter sin uddannelse næste forår sammen med sine holdkammerater.

"Det er så godt. Og så bliver det min tur til at bidrage til det danske samfund," siger Silvia Wangechi Nguyo.

Artiklen fortsætter under billederne
 
Ssa-elev Silvia Wangechi Nguyo blev hjemsendt men er den første der søger ophold efter nye regler
Armbåndet er et af de få minder, Silvia Wangechi Nguyo har tilbage fra sine år i Kenya. Hun er faldet til i Danmark og glæder sig over, at hun næste år kan udsmykke sig med social- og sundhedsassistenternes autorisationsnål.  Tobias Stidsen
Ssa-elev Silvia Wangechi Nguyo blev hjemsendt men er den første der søger ophold efter nye regler
Tobias Stidsen

FOA: Regler ramte de forkerte

I FOA er fagpolitisk ordfører Helena Mikkelsen meget tilfreds med, at den nordjyske social- og sundhedselev med de kenyanske rødder nu er i gang igen. Men hun har stadig svært ved at forstå, at der skulle gå så lang tid, før Folketinget ændrede lovgivningen.  

”Det er så åbenlyst, at vi har levet med nogle tåbelige regler, der har ramt de forkerte,” siger Helena Mikkelsen med henvisning til de talrige beretninger om udenlandske social- og sundhedsansatte og -elever, der er blevet sendt hjem, før regeringen nåede at fremsætte forslag om nye regler.

”Det er mennesker, som der virkelig var brug for, og jeg forstår ikke, at ministeren (den socialdemokratiske udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek, red.) undlod at give dem dispensation, indtil den nye lovgivning var på plads. Alle vidste jo, det ville ske,” siger Helena Mikkelsen med tanke på, at arbejdet for at fastholde udlændinge i social- og sundhedssektoren er nævnt i regeringsprogrammet fra december 2022. 

Læs også: Nu kan hjemsendte Saadah få opfyldt sin største drøm: ”Jeg brænder for at blive sosu-hjælper i Danmark”

Mangler at lukke et hul

Ud over at udlændinge nu kan få ophold i Danmark, hvis de – ligesom Silvia – læser til social- og sundhedsassistenter, kan udenlandske social- og sundhedshjælpere nu også få ophold i Danmark. 

Mandag blev den uddannelse nemlig optaget på den såkaldte positivliste over fag med stort behov for arbejdskraft. Og som nævnt i fagbladet FOA er den hjemsendte Saadah Uthman klar til at vende tilbage til Danmark, hvis hun kan finde et job. 

”Jeg håber virkelig, det lykkes for hende. Men vi mangler stadig at lukke et hul. De hjemsendte social- og sundhedsassistentelever skal også have mulighed for at søge tilbage til Danmark, så de kan gøre deres uddannelse færdig,” siger Helena Mikkelsen.

Her tænker hun blandt andre på den nu 30-årige Stephane Sahue, der på grund af en skilsmisse blev sendt hjem til Elfenbenskysten i februar i år – samtidig med at regeringen varslede, at den i løbet af kort tid ville fremsætte forslag om nye regler:

”Det gør mig stadig ondt, at en fyr som Stephane var så tæt på, men alligevel måtte rejse hjem. Det viser hvor tilfældigt, det har været.”

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev