Annonce

mitid app

NemID bliver til MitID: Det betyder det for dig


Den nye digitale login-løsning MitID erstatter NemID. De første danskere kan tage den nye løsning i brug fra starten af oktober, og overgangen vil vare frem til sommeren næste år. Her er, hvad du har brug for at vide om MitID.

Annonce

MitID erstatter NemID. I artiklen får du svar på, hvad det betyder for dig. PR-foto

Af Rasmus Handberg
Journalist

Annonce

Når du for fremtiden skal logge ind på for eksempel din netbank, MitFOA på foa.dk eller tjekke din årsopgørelse fra SKAT skal du vænne dig til at bruge MitID i stedet for NemID.

Herunder får du svar på, hvad den nye ID-løsning kommer til at betyde for dig.

Opdateret den 7. oktober med oplysning om, at nogle brugere skal opdatere ID-oplysninger for at blive klar til MitID.

Hvad er MitID?

Efter knap 11 år går NemID på pension og bliver erstattet af den mere tidssvarende løsning MitID.

Det nye ID har en større sikkerhed, og er dermed forberedt på fremtidens digitale muligheder og udfordringer.

MitID bliver altså det ID, du for fremtiden skal bruge for at bevise, hvem du er, når du for eksempel logger ind på din netbank, tjekker årsopgørelsen, har brug for at skrive under digitalt eller handle sikkert på nettet. Det bliver også det ID, du skal bruge, når du skal logge på MitFOA på foa.dk.

Med andre ord kan skal du bruge MitID til præcis dét, du tidligere har brugt NemID til, og efter skiftet kommer du altså formentlig ikke til at mærke den store forskel.

Hvornår og hvordan får du MitID?

Fra starten af oktober vil de første danskere få mulighed for at tage MitID i brug. Herefter vil den nye ID-løsning blive rullet ud løbende og senest den 30. juni 2022 vil alle have fået besked om at kunne tage det nye ID i brug. Først til den tid lukkes NemID.

Du skal ikke selv gøre noget for at få MitID, men nogle brugere vil dog være nødt til at opdatere ID-oplysninger for at blive klar til MitID. Det skyldes de større krav til sikkerhed. Man får direkte besked i Digital Post om, hvis og hvordan man skal opdatere sine ID-oplysninger i forbindelse med overgangen til MitID.

Det er bankernes ansvar at få deres kunder fra NemID til MitID. Det betyder, at det først er din tur til at få MitID, når du får besked om det i din net-/mobilbank eller via Digital Post.

Når du har modtaget beskeden, har du 30 dage til at få MitID. Hvis du har brug for hjælp til at få MitID, skal du kontakte din bank.

Du skal beholde NemID for en stund

Selvom du har fået MitID, skal du indtil videre bevare dit NemID.

Det skal du, fordi der i en overgangsfase vil være steder, hvor du fortsat kun har mulighed for at logge ind med dit NemID.

Du får besked, når du ikke længere skal have NemID – enten af din bank eller af Digitaliseringsstyrelsen.

Sådan kommer det til at virke

Ligesom med NemID er der udviklet en app til MitID, som du kan bruge på din smartphone eller tablet, når du for eksempel skal logge på din netbank eller læse digital post fra det offentlige.
 
Dén væsentligste forskel på NemID og det nye MitID er, at det fysiske nøglekort i pap forsvinder. 

Hvis du plejede at bruge det fysiske nøglekort, kan du i stedet vælge at få en kodeviser eller kodeoplæser, som kan benyttes på samme måde som det nuværende nøglekort i pap.
 
MitID kodeviser er en lille elektronisk enhed, der viser en engangskode, som man indtaster, når man skal bruge MitID.
 
MitID kodeoplæser har en stor skærm, hvor koden vises – eller den kan læse koden højt. Høretelefoner kan tilsluttes, så ingen andre kan høre med.

Har du flere spørgsmål om overgangen til MitID?

Hvis du sidder tilbage med spørgsmål om MitID – det kan for eksempel være omkring sikkerheden eller overgangsfasen – kan du finde en række svar på Digitaliseringsstyrelsens hjemmeside.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev