Annonce

Slikkepind

Tema: Coronavirus

Ny ’slikkepind’ kan lette coronatest af borgere på plejehjem og bosteder


Lollipop-testen, som er en corona-lyntest, har netop fået en midlertidig dispensationsgodkendelse hos Lægemiddelstyrelsen. Den skal gøre podesituationen lettere for både sårbare borgere og personale. 

Annonce

Både i Tyskland og Østrig har man brugt slikkepinds-coronatestene på især børn.  Coronatestning.dk

Af Ida Østerlund
Journalist

Annonce

Psykisk syge, beboere på bosteder, ældre med demens og andre borgere, som kan have svært ved at forlade eget hjem, eller som måske oplever angst ved almindelige coronatest, kan snart blive testet med en ”slikkepinds”-coronatest. 

Det sker, efter at testen for nyligt har fået en tidsbegrænset dispensation af Lægemiddelstyrelsen frem til 1. oktober.

Firmaet coronatestning.dk har stået for at få ’Mundtest – Lollipoptesten’, som den hedder, godkendt til brug i Danmark, efter de selv har oplevet, at det kan være svært at næsepode sårbare borgere. Det fortæller Hanne Jensen, som er leder for coronatestning.dk, og som har en baggrund som sygeplejerske. 

”Vi har via vores eget testarbejde oplevet, at det nogle gange kan være svært i testsituationer på plejehjem og bosteder. Der har været meget aggressivitet og angst – både for dem, der skal podes og dem, der poder. Derfor ville vi se på, hvad man så gør, og så fandt vi den her test,” siger hun. 


Slikkepindstesten, som dog ikke smager sødt, fungerer således, at borgeren får en pind i munden, hvorpå der sidder en lille spids, som ligner en skumvaskeklud. Når den er våd nok af spyt, kommer der en blå cirkel udenpå testen. Derefter klikker man testen ned i en kassette, og et kvarters tid efter er der svar. Det er en antigentest, og den er lige så sikker som en næsetest. 

Men med slikkepindstesten kan borgeren, hvis vedkommende ellers er i stand til det, mere eller mindre teste sig selv. Og det kan hjælpe dem, som ikke vil næse- eller svælgpodes. 

”Jeg sad personligt med en 14-årig dreng med infantil autisme, som ikke er blevet testet på noget tidspunkt i hele coronapandemien. Han har simpelthen ikke turdet. Det hjalp, at han selv kunne putte testen i munden, og så kan man jo som ansat se, hvornår testen er klar,” siger Hanne Jensen.

Mens testen foregår, skal der være en ansat til stede, som har taget et supervisionskursus på en time, som foregår via e-learning.

”Det er meget intuitivt, men når vi alligevel synes, der skal et kursus til, er det, fordi vi sørger for alle indberetninger til Statens Serum Institut. Derfor skal vi sikre os, at personalet på for eksempel psykiatriske bosteder eller på plejehjem er helt med på hygiejne, dokumentation, og hvordan man aflæser testen,” siger Hanne Jensen.

Kan forhåbentligt bruges om et par uger

Lige nu er coronatestning.dk i gang med drøftelser med regionerne om, hvordan slikkepindstestene skal distribueres. Ifølge Hanne Jensen mangler de at aftale, hvor man kan bestille testene henne. Forhåbentligt er de sidste detaljer på plads, så testene er i brug om et par uger, siger hun.

Hanne Jensen forestiller sig, at man som bosted eksempelvis kan have nogle slikkepindstest på lager som supplement til andre coronatest. De kan bruges, hvis man ender i en situation, hvor en borger har svært ved at forstå, hvorfor vedkommende skal testes, ikke har mulighed for at forlade sit hjem, eller hvis borgeren oplever næse- eller svælgtesten som et overgreb.

”Det er vores håb, at det vil gøre dagligdagen lettere for alle,” siger hun.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev