Annonce

Kvinde interviewes af med med mikrofon

Optimistisk formand: Ny komité kan løfte FOA-faggruppers løn


Bred opbakning til fagbevægelsens krav om ligelønskomité
gør det realistisk, at kvindefagene får mere i lønposen, mener Mona Striib. Forslaget om en lønkomité indgår også i det mæglingsforslag, som sygeplejerskerne nu skal tage stilling til.

Annonce

FOAs formand, Mona Striib, tror på, at en retfærdig løn til kvindefagene er på vej. En ny lønkomite skal undersøge uligelønnen, og den har opbakning fra både regeringen, arbejdsgiverne og fagbevægelsen. Tobias Stidsen

Af Finn Danielsen
Journalist

Annonce

En ny lønkomité skal undersøge de typiske kvindefags lønforhold, og det kan få betydning for mange i FOA-faggrupperne.

”Det er den brede pensel, der skal i brug, det kommer ikke kun til at handle om enkelte grupper. Komitéen skal kigge på lønstrukturen bredt set,” siger FOAs formand, Mona Striib.

Hun ser komitéen som et resultat af et arbejde, der allerede sidste år startede i Forhandlingsfælleskabet. Det konkrete forslag om en sådan komité er efterfølgende fremsat af Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) og har nu fået bred opbakning.

Læs også: Højere grundløn for alle: Her er slutresultatet for medlemmer i Teknik- og Servicesektoren 

”Skatteministeren har kvitteret for forslaget som statens repræsentant, og det samme har kommunerne og regionerne,” siger Mona Striib.

Bred opbakning skaber håb

Regioner og kommuner har blandt andet tilsluttet sig forslaget via godkendelse af det mæglingsforslag, som Forligsmanden har udarbejdet, efter at sygeplejerskerne stemte nej til deres nye overenskomst og varslede konflikt.

”Tidligere er arbejdsgiverne gledet af, når vi ville diskutere ligeløn, så det er et rigtig godt skridt, at de tilslutter sig lønkomitéen og dermed erkender, at vi har et problem med lønnen i kvindefagene,” siger Mona Striib.

Opbakningen hos regeringen, arbejdsgiverne og på tværs af organisationerne i fagbevægelsen gør Mona Striib optimistisk.

Læs også: OK25: Privatansatte opfordres til at tænke stort – nu er det tid til at stille krav

”Jeg tror, at det her kan rykke. Men vi er jo ikke i mål, vi skal have afsat midler til forandring, og de kan kun komme fra Christiansborg. Det er forudsætningen for, at vi kan indhente lønefterslæb og skabe grundlag for en ny lønmodel.”

OK-parterne er med i komité

Mona Striib understreger, at den nye lønkomité IKKE er et ekspert-udvalg. Overenskomstparterne skal selv deltage i arbejdet, oplyser hun.

Komitéen har et år til sit arbejde, der skal afsluttes i maj 2022. Derefter skal komitéens resultater indgå i forberedelsen af Overenskomst 2024 og forhandlingerne om den.

Grethe Christensen, der er formand for sygeplejerskerne, kalder i en udtalelse om Forligsmandens mæglingsforslag lønkomitéen for en ”milepæl”.

”Vi har fået indledt et reelt opgør med sygeplejerskernes og andre af velfærdsprofessionernes lønefterslæb. Og det er en fælles fagbevægelse, som står bag forslaget til regeringen. Det er en milepæl, som har store perspektiver, for aftalen markerer begyndelsen på at få os ud af den trædemølle, vi har trampet rundt i siden 1969 på grund af Tjenestemandsreformen. Vi har ikke tidligere været så tæt på et opgør med Tjenestemandsreformen og lønindplaceringen i 52 år.”

Læs også: OK24: Aftale er landet for pædagogisk personale ansat i region eller kommune

Den 14. juni offentliggøres resultatet af sygeplejerskernes urafstemning om mæglingsforslaget. Men resultatet får ingen indflydelse på, om lønkomitéen bliver til virkelighed.

”De to ting har ikke noget med hinanden at gøre,” siger Mona Striib.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev