Annonce

vaccinenen

Tema: Coronavirus

AstraZeneca-vaccinerede får nu invitation til stik nummer to med anden vaccine


De, der har fået første stik med AstraZeneca-vaccinen, tilbydes efter 10 til 12 uger at få stik nummer to med Pfizer eller Moderna-vaccinen. Det skriver Sundhedsstyrelsen i et brev til regionerne.

Annonce

Der er ikke grund til at bekymre sig om bivirkningerne ved at få to forskellige vacciner, siger direktør for Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm.  Tobias Stidsen

Af Ida Østerlund
Journalist

Af Rasmus Handberg
Journalist

Annonce

De cirka 150.000 personer, som har fået første stik med AstraZeneca, kan forvente at få en invitation til stik nummer to med en anden vaccine 10 til 12 uger efter det første stik. Det skriver Sundhedsstyrelsen i et brev til regionerne.

I starten af februar blev de første vaccineret med AstraZeneca, og derfor kan de forvente allerede i denne uge blive tilbudt stik nummer to.
 

I Region Syddanmark glæder man sig over, at der nu kan meldes ud, hvordan vaccination af de medarbejdere, der er vaccineret første gang med AstraZeneca, kommer til at foregå.

”De har ventet, siden Sundhedsstyrelsen satte AstraZeneca på pause 11. marts, så det er forståeligt, at de har glædet sig meget til denne udmelding,” siger koncerndirektør for Region Syddanmark, Kurt Espersen i en pressemeddelelse. 
 
Andet stik vil ske med enten vaccinen fra Pfizer eller Moderna. Og ifølge Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, er der ikke grund til at være bekymret for at få to stik fra forskellige vacciner. Det har han tidligere udtalt i en video, styrelsen publicerede på sin Facebookside
 
”Vi er ikke så frygteligt bekymrede for bivirkningerne. Der har allerede været nogle, der har skiftet vacciner. For eksempel folk, der har fået en allergisk reaktion af Pfizer-vaccinen,” sagde Søren Brostrøm.
 
Man vil automatisk modtage en ny invitation til andet stik i sin digitale postkasse, og derefter skal man selv booke en tid på vacciner.dk. 
Vaccinerne fra AstraZeneca og Johnson & Johnson er begge taget ud af massevaccinationsprogrammet på grund af sjældne, men alvorlige bivirkninger med tilfælde af blodpropper, fald i antal blodplader og blødninger.
 
Men et politisk flertal på Christiansborg bestående af regeringen, Venstre, Dansk Folkeparti, SF, Radikale Venstre, Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance og Alternativet blev mandag enige om, at borgere fremover kan tilvælge enten AstraZeneca-vaccinen eller Johnson & Johnson-vaccinen. 
 
”Ordningen vil være en mulighed for et individuelt tilvalg til den enkelte borger, som ønsker sig en hurtigere vaccination, end man vil få i vaccinationsprogrammet,” siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i en pressemeddelelse. 
 
Det kræver en individuel, lægelig konsultation og ordination. Vaccinen vil stadig være gratis. Sundhedsministeriet udarbejder nu et udkast til en bekendtgørelse, som efter en kort høringsperiode vil kunne sætte ordningen i kraft hurtigst muligt i løbet af maj måned, oplyser ministeriet. 
 

Længere udsigter for ikke-vaccineret frontpersonale

Det frontpersonale, som ikke nåede at blive vaccineret, inden AstraZeneca-vaccinen blev sat på pause og senere taget ud af massevaccinationsprogrammet, skal nu visiteres efter Sundhedsstyrelsens nye, skærpede kriterier for frontpersonale

Kriterierne afhænger af, hvor tæt fysisk kontakt du har med borgere eller patienter, og hvor stor smitterisikoen er i dit arbejde.

Hvis du ikke kan blive visiteret efter de skærpede kriterier, vil du i stedet blive tilbudt vaccination med udgangspunkt i din alder. I Sundhedsstyrelsens vaccinationskalender kan du se, hvornår din aldersgruppe forventes at blive tilbudt vaccine.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev