Efter at have været på pause siden 11. marts stopper Danmark nu brugen af AstraZeneca-vaccinen som en del af massevaccinationsudrulningen. Det fortalte direktør for Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm og enhedschef fra Lægemiddelstyrelsen Tanja Erichsen på et pressemøde onsdag eftermiddag.
Det sker på baggrund af indberetninger om alvorlige tilfælde af blodpropper, fald i antal blodplader og blødninger.
Dansk og norsk registerdata – dog med statistisk usikkerhed – viser, at bivirkningerne, der nu har fået navnet 'VITT', rammer cirka én ud af 40.000 vaccinerede med AstraZeneca syv til ti dage efter vaccinationen.
Stop af vaccine på grund af dansk smittesituation
Beslutningen om at stoppe brugen af AstraZeneca-vaccinen bunder i den danske smittesituation lige nu, fastslår Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm. Han lægger vægt på, at ældre og sårbare danskere samt en stor del af frontpersonale allerede er vaccineret.
”Derfor vurderer vi, at det ikke kan svare sig og forsvares, at vi fortsætter med AstraZeneca,” siger Søren Brostrøm og tilføjer, at hvis Danmark stod i en anden situation med et større smittetryk, ville han ikke tøve med at anvende AstraZeneca-vaccinen.
Vaccinen er derfor heller ikke endeligt skrottet, og Søren Brostrøm udelukker heller ikke, at Danmark på et senere tidspunkt vil genoptage brugen af AstraZeneca, hvis smittesituationen ændrer sig.
Knap 150.000 har fået første stik
Omtrent 150.000 personer, primært frontpersonale, har allerede fået første stik med AstraZeneca-vaccinen. De vil på et senere tidspunkt blive tilbudt en anden vaccine. Sundhedsstyrelsen er ved at finde ud af, om de skal have én eller to doser af en af de andre vacciner, og hvornår det skal ske.
”Vi skal selvfølgelig tilbyde en fuld vaccination. Ikke lige nu og her, men det skal nok komme,” siger Søren Brostrøm og tilføjer, at første stik med AstraZeneca-vaccinen også giver en 'relativ pæn beskyttelse', og at sundhedsvæsenet lige nu ikke er ved at kæntre.
Personer, der tidligere har været inviteret til det første stik med AstraZeneca, som fik vaccinen aflyst, vil blive visiteret ud fra de nye kriterier.
Søren Brostrøm understreger, at dem, der varetager en kritisk funktion, men er langt bag i køen på grund af deres CPR-nummer, vil komme frem i køen.
Med dagens udmelding har Sundhedsstyrelsen opdateret vaccinationskalenderen.
Vaccination af frontpersonale har været gået mere eller mindre i stå, siden AstraZeneca-vaccinen blev sat på pause for over en måned siden. På plejehjem er andelen af færdigvaccineret personale for eksempel kun vokset fra 44 til 45 procent siden 15. marts, viser Sundhedsstyrelsens statusrapporter.
Hos FOA roser man beslutningen om at stoppe brugen af AstraZeneca, men efterlyser en plan for, hvad der skal ske med frontpersonalet.
”Vi har i den grad behov for at komme i gang med at vaccinere frontpersonalet. Sundhedsmyndighederne skal fremlægge en klar plan, så folk ved, hvad de kan regne med. Det haster, fordi vi stadig er et sted, hvor der risikerer at opstå akut personalemangel, hvis sygdommen får fat på fx et plejecenter,” siger Torben Hollmann, formand for Social- og Sundhedssektoren i FOA.
Johnson & Johnson-vaccine også på pause
De første doser af Johnson & Johnson-vaccinen, som man kun skal have ét skud af, ankom til Danmark tidligt i morges den 14. april, men tirsdag besluttede Johnson & Johnson at udskyde udrulningen i Europa. Det er endnu ikke meldt ud, om og eventuelt hvornår vaccinen vil blive taget i brug i Danmark.
Nu vil myndighederne undersøge, om Johnson & Johnson har samme bivirkninger som AstraZeneca.
”Vi holder øje med alle sygdomsbilleder. Og det er vores opgave som myndigheder at overvåge og se, om der dukker noget op i nye studier,” sagde enhedschef i Lægemiddelstyrelsen, Tanja Erichsen på pressemødet.
I alt har Danmark sikret sig doser til at vaccinere 8,2 millioner mennesker med Johnson & Johnson-vaccinen.
Sundhedsstyrelsen har torsdag den 15. april
publiceret en video på Facebook med spørgsmål og svar til beslutning om at stoppe brugen af AstraZeneca-vaccinen. Her kan du læse, hvad Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm svarer: