Annonce

ældre mand bliver vaccineret på plejehjem foto tobias stidsen

Tema: Coronavirus

Tre vaccinerede beboere på plejehjem er smittede med coronavirus


Derudover er også fire medarbejdere konstateret smittet på Plejehjemmet Ørbygård i Rødovre.

Annonce

På trods af vaccination er plejehjemsbeboere blevet smittet med coronavirus. Tobias Stidsen, arkivbillede

Af Rasmus Handberg
Journalist

Annonce

I sidste uge kom det frem, at syv færdigvaccinerede plejehjemsbeboere i Norge var konstateret smittet med coronavirus. Nu er det samme sket i Danmark.

I alt er tre vaccinerede beboere på plejehjemmet Ørbygård i Rødovre testet positiv. Det oplyser Rødovre Kommune til Fagbladet FOA.

”Det kommer som lidt af et chok, for vi har følt os lidt mere trygge, efter de fleste beboere er blevet færdigvaccinerede,” siger Helga Eriksen, forstander på plejehjemmet.

Som følge af smitteudbruddet udstedte Styrelsen for Patientsikkerhed i weekenden besøgsforbud på plejehjemmet. Samtidig er beboerne blevet isoleret, og fællesarealerne er lukket for at forhindre smitten, fortæller forstanderen.

Milde symptomer

Beboerne har kun milde symptomer, oplyser kommunen. Og det viser, at vaccinen stadig virker. Det siger Allan Randrup Thomsen, professor i eksperimentel virologi, til TV 2 Lorry:

Vaccinen har sådan set virket, for formålet er at beskytte mod indlæggelse og død. Det, der er udfordringen, er, at immunsystemet hos ældre ikke er så godt, som hos yngre, så det giver nogle udfordringer. Men idet forløbet er dæmpet, og de kun har milde symptomer, så peger det på, at den har virket.” 

Udover de tre beboere er også fire medarbejdere konstateret smittet, og derudover er omkring 12 medarbejdere sendt hjem som nær kontakt. Det er uvist, om de smittede medarbejdere er vaccinerede.

Ros til personalet

Situationen skaber udfordringer med at have tilstrækkeligt personale, siger forstanderen:

”At beboerne er isolerede gør arbejdet ekstra krævende, så vi har brug for en del ekstra personale. Samtidig har mange beboere svært ved at forstå, hvad der sker, og det kræver igen flere ressourcer af personalet.”

”Men alle tackler situationen meget professionelt og stille og roligt. Folk er dygtige til at bevare overblikket og holde fokus på kerneopgaven, samtidig med at der også er stort fokus på sikkerhed og hygiejne. Det skal de have stor ros for,” siger Helga Eriksen.

Alle beboere bliver nu testet to gange. Ved første test blev den tredje beboer konstateret smittet. Torsdag bliver beboerne testet anden gang.

Mens de smittede beboere bor på samme afdeling, er de smittede medarbejdere fordelt på flere afdelinger. Derfor gælder besøgsforbuddet for hele plejehjemmet.

Andre plejehjem også ramt

Det er ikke kun plejehjemmet i Rødovre, der er ramt af smittetilfælde blandt vaccinerede beboere. Ifølge TV 2 Lorry er to vaccinerede beboere på et plejehjem i Herlev også konstateret smittet. 

I alt blev 14 plejehjemsbeboere fordelt på otte plejehjem konstateret smittet med coronavirus i sidste uge, viser tal fra Statens Serum Institut. Det er det højeste antal smittetilfælde siden uge 5 i starten af februar.

Fagbladet FOA har spurgt Sundhedsstyrelsen, om smittetilfældene kan få betydning for retningslinjer og anbefalinger vedrørende test, værnemidler og besøg på plejehjem. Styrelsen er endnu ikke vendt tilbage med svar.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev