Annonce

kvinde tester kvinde for coronavirus

Tema: Coronavirus

Nye retningslinjer for test i ældreplejen: Det betyder det for dig


Den fremskredne vaccinationsindsats betyder blandt andet, at vaccineret plejehjemspersonale uden symptomer ikke længere skal testes regelmæssigt, hvis 80 procent af beboerne er vaccineret.

Annonce

Vaccineret plejehjemspersonale skal ikke længere testes regelmæssigt, hvis 80 procent af beboerne er vaccineret. Claus Bjørn Larsen, arkivfoto

Af Rasmus Handberg
Journalist

Annonce

Mere end 85 procent af beboerne på plejehjem er nu vaccineret med både første og andet stik, og det får Sundhedsstyrelsen til at lempe udvalgte retningslinjer.

Det betyder blandt andet, at færdigvaccineret personale på de plejehjem og sociale institutioner, hvor mere end 80 procent af beboerne er vaccinerede, ikke længere skal lade sig teste regelmæssigt, med mindre de har symptomer på covid-19.

Og fremover behøver en vaccineret person uden symptomer, der er nær kontakt til en smittet, heller ikke længere at selvisolere sig, hvis de har modtaget andet stik inden for 12 uger.

”Dermed bliver det muligt for for eksempel sundhedspersonale at fortsætte med at gå på arbejde, selv om de er nære kontakter til en smittet. Det har stor betydning for vores sundhedsvæsen, som i længere tid har været presset, og som nu i højere grad kan dække alle funktioner og få vagtplaner til at gå op,” siger enhedschef i Sundhedsstyrelsen Bolette Søborg i en meddelelse fra styrelsen.

Besøgsrestriktioner kan ophæves flere steder

I sidste uge var der blot et bekræftet smittetilfælde blandt plejehjemsbeboere. Og den fremskredne vaccinationsindsats betyder også, at besøgsrestriktioner på de plejehjem og sociale institutioner, hvor mere end 80 procent af beboerne er færdigvaccinerede, nu kan fjernes, lyder det fra Sundhedsstyrelsen.

”Mange ældre har været isoleret fra deres familie og venner siden begyndelsen af epidemien. Der er ingen tvivl om, at det vil have stor betydning for den enkelte, at de nu kan mødes med deres familie og venner igen."

"De skal ikke længere være bekymrede for at blive alvorligt syge eller indlagt på sygehus. Et kram og igen at være tæt sammen med ens nærmeste kan jo gøre en kæmpe forskel for, hvordan de har det," siger Bolette Søborg.

Det er Styrelsen for Patientsikkerhed, der kan udstede og fjerne påbud om restriktioner for besøg. I skrivende stund er der besøgsrestriktioner på ni plejehjem.

Meget personale fortsat ikke færdigvaccineret

I alt har knap en fjerdedel, 23,4 procent, af personalet i sundhedsvæsenet og dele af socialvæsenet fået både første og andet vaccinestik, mens 58,3 procent har fået første stik. Det fremgår af den seneste statusrapport fra Sundhedsstyrelsen.

I FOA opfordrer sektorformand Torben Hollmann til, at man 'holder tungen lige i munden', netop fordi meget personale fortsat ikke er vaccineret.

“Det er helt afgørende, at der lokalt er styr på det, når retningslinjer lempes, for der er fortsat mange hvis’er og kan’er i det her. Og så skal vi huske, at hvis en stor del af personalegruppen ikke er vaccineret, så risikerer vi, at de smitter hinanden, og så mangler vi personale til at passe på de ældre,” siger Torben Hollmann.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev