Annonce

Søren Brostrøm foran bygninger

Tema: Coronavirus

Brostrøm om besøgsrestriktioner: "Det var en smule uværdigt at mødes i telte udenfor"


Det er i perioder gået ud over de ældres værdighed, at de ikke har kunnet få besøg på plejehjemmene. Det siger sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, i et interview med Fagbladet FOA.

Annonce

Ifølge Søren Brostrøm skal der være plads til, at ældre kan se deres pårørende - også under en epidemi.  Tobias Stidsen

Af Anja Skov Granerud
Journalist

Annonce

Besøgsrestriktionerne på landets plejehjem har givet anledning til selvransagelse hos Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm. For ham har det hele tiden været et spørgsmål om at finde den gyldne middelvej, hvor smitten på plejehjemmene begrænsedes, uden at de ældre blev ensomme.

”Vi har løbende deltaget i dialogerne mellem ældreorganisationerne, Sundhedsministeriet og kommunerne for at finde en balance mellem at kontrollere smitten og sørge for værdighed og mental trivsel for de ældre medborgere,” siger han i et interview med Fagbladet FOA. 

Han mener dog, at der på nogle tidspunkter det seneste år har været for meget fokus på at forhindre smitte på plejehjemmene og for lidt fokus på de ældres sociale behov.

”Det har løbende været en drøftelse gennem hele epidemien. På nogle tidspunkter er balancen tippet, og der har været fokuseret for meget på smitteforebyggelse og for lidt på værdighed på plejehjemmene,” siger han og fortsætter:

”Særligt sidste år hvor man mange steder kun kunne mødes lidt kort i et telt udenfor. Det blev en smule uværdigt. Men vi har løbende forsøgt at justere vores anbefalinger og finde en balance,” siger han, uden at han kan specificere yderligere. 

I begyndelsen af det nye år satte smittetallet kedelige rekorder på landets plejehjem. Det samme gjaldt corona-relaterede dødsfald. Det fik en række organisationer og politikere til at kræve en undersøgelse af, hvad der gik galt. 

Men ifølge Søren Brostrøm risikerer de ældre at lide overlast, hvis de pårørende ikke kan komme på besøg.

”Der er jo ikke noget ved som gammel at sidde på et plejehjem og dø af alderdom – ikke af corona – men alderdom og ensomhed, fordi dine pårørende ikke kan besøge dig. Så det er hele tiden en afvejning, og selvfølgelig skal der være plads til, at man kan se sine pårørende,” siger han.

Han fortæller, at man nu begynder at se effekten af vaccinerne på plejehjemmene og nævner muligheden for, at testkapaciteten derfor kan flyttes til andre velfærdsområder.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev