Annonce

pode i næse

Tema: Coronavirus

Det skal du vide om at pode en kollega


Test er et vigtigt våben i kampen mod coronavirus, og nu skal kolleger i kommunerne til at pode hinanden med kviktest. Men hvilke regler gælder egentlig? Læs med her.

Annonce

Hvis podning ikke ligger i naturlig forlængelse af dine arbejdsopgaver - hvis du for eksempel er pædagogmedhjælper - er det helt frivilligt, om du ønsker at pode dine kolleger. Colourbox

Af Ida Østerlund
Journalist

Annonce

Som en del af teststrategien foreslår både Kommunernes Landsforening og myndighederne, at personale på plejecentre, i dagtilbud og på skoler kan være med til at teste hinanden med kviktest for inddæmme smitten med coronavirus. Men hvad hvis du ikke har lyst til at teste eller blive testet af en kollega?

Kan min arbejdsgiver kræve, at jeg poder mine kolleger?

Hvis podning ikke ligger i naturlig forlængelse af dine sædvanlige opgaver eller din uddannelse, kan din arbejdsgiver ikke kræve det. Det er altså helt frivilligt, om du vil påtage dig opgaven med at udføre podning på dine kolleger.

Er opgaven med podning en naturlig forlængelse af det, du plejer at lave, er det stadig om udgangspunkt frivilligt. I en Fælleserklæring mellem Kommunernes Landsforening og Forhandlingsfællesskabet står sådan:

”Hvis udførelsen af antigen-test ligger i naturlig forlængelse af medarbejderens sædvanlige opgaver og/eller uddannelse, fremgår det af fælleserklæringen, at frivillighed er at foretrække.”

Jeg vil gerne pode mine kolleger. Hvad skal jeg være opmærksom på?

Din arbejdsgiver skal sikre sig, at du er tilstrækkeligt oplært i at udføre podning. Du skal sige fra, hvis du ikke føler, at du har fået nok oplæring. Din arbejdsgiver må kun bede dig om at udføre opgaven, hvis der er indgået en aftale med FOA. Din arbejdsgiver skal sikre sig, at der er en instruks om, hvordan arbejdet skal udføres.

Kan jeg sige nej til at blive testet af min kollega?

Hvis du har et ønske om ikke at blive testet af din kollega, vil FOA anbefale, at du siger det til din arbejdsgiver, så I kan lave en aftale om, at du kan blive testet på en anden måde, for eksempel i et testcenter.

Hvem har ansvaret, hvis jeg kommer til at påføre min kollega en skade ved podningen? (for eksempel næseblod eller stærke smerter)

Der skal foreligge en instruks for, hvordan podningen skal foregå. Hvis du følger den givne instruktion, vil du ikke have ansvaret for det, hvis der sker en skade. Hvis du ikke følger instruktionen, vil ansvaret derimod ligge hos dig.


Læs mere om reglerne for test. 

Kilder: Amalie Dam-Hansen, konsulent i FOA Fag og Politik, Camilla Bolvig Cazal, jurist i FOAs overenskomstafdeling.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev