Annonce

Aflivede mink foto: John Randeris/Ritzau Scanpix

Tema: Coronavirus

Corona-restriktioner ophæves i Nordjylland


Fra i dag torsdag lemper sundhedsmyndighederne flere af de særlige corona-restriktioner i Nordjylland. Der er ikke fundet flere tilfælde af den muterede udgave af covid-19 ”cluster 5”.

Annonce

Der blev den 9. november indført særlige coronarestriktioner i syv nordjyske kommuner på grund af en særlig mutation af coronavirus, som stammer fra mink. Restriktionerne skulle gælde frem til 3. december, men bliver nu ophævet, fordi mutationen med stor sandsynlighed er uddød. Colourbox

Af Ida Østerlund
Journalist

Annonce

Nu kan nordjyder i de syv nedlukkede kommuner - Frederikshavn, Vesthimmerland, Jammerbugt, Thisted, Brønderslev, Hjørring og Læsø Kommune - igen køre bus, deltage i kulturlivet og gå på restaurant. Det skriver sundheds- og ældreministeriet i en pressemeddelelse.

Fra i dag torsdag den 19. november åbner den kollektive trafik, kulturlivet og barer og restauranter igen, og fra mandag den 23. november åbner de videregående uddannelser, dagtilbud, grundskoler, kost- og efterskoler og ungdoms- og voksenuddannelser igen.

"Borgere i de syv kommuner har vist stor vilje til at hjælpe myndighederne med at nedbringe aktiviteten i kommunerne og i arbejdet med at opspore og inddæmme smitten," skriver sundheds- og ældreministeriet blandt andet i pressemeddelelsen. 

Ikke flere mink-mutationer

Over 73.000 nordjyder har ladet sig teste siden nedlukningen den 9. november, hvor de syv kommuner blev lukket ned på grund af fundet af en muteret udgave af coronavirus. "Cluster 5", som varianten blev kaldt, stammede fra mink, og smitten var blevet overført til  mennesker.

Men i ingen af de over 73.000 test er der fundet smitte med "cluster 5". Statens Serum Institut vurderer derfor, at varianten med stor sandsynlighed er uddød.

Arbejdspladser skal ikke længere hjemsende

Offentlige og private arbejdspladser i de berørte kommuner opfordres ikke længere til at hjemsende alle ansatte, der kan varetage deres funktion hjemmefra, skriver myndighederne. 

Arbejdspladser uden for de syv kommuner opfordres heller ikke længere til at sende alle ansatte, der bor i en af de berørte kommuner, hjem. Det gælder også for ansatte med relation til minkfarme.

Men den nationale opfordring om at lade ansatte arbejde hjemmefra i det omfang, det er muligt og hensigtsmæssigt i forhold til arbejdet, gælder stadig.

Test-indsats fortsætter

Ikke alle restriktioner i de syv nordjyske kommuner er ophævet.

Den massive test-indsats, der blev iværksat i forbindelse med nedlukningen, fortsætter indtil den 27. november. Derfor opfordres alle borgere, der bor i en af de syv berørte kommuner, stadig til at blive testet for coronavirus.

Desuden er smitteopsporingen stadig intensiveret med hjælp fra Styrelsen for Patientsikkerhed, og borgere med bopæl i en de syv berørte kommune opfordres til at omgås færrest mulige personer. 

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev