Annonce

Statsminister Mette Frederiksen med mundbind: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Tema: Coronavirus

Corona-mutation lukker Nordjylland: Kritiske arbejdsfunktioner skal stadig varetages


Syv nordjyske kommuner lukker ned, og alle opfordres til at arbejde hjemme på grund af muteret coronavirus. Men kritiske arbejdsfunktioner skal stadig varetages, sagde statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde torsdag aften.

Annonce

En ny mutation af coronavirus, som er fundet i både mink og mennesker i Nordjylland primært, er årsag til, at statsminister Mette Frederiksen torsdag aften nedlukkede syv kommuner i Region Nordjylland. Philip Davali/Ritzau Scanpix

Af Ida Østerlund
Journalist

Annonce

Opdateret 6/11
 
Der er fundet muteret coronavirus i mink og mennesker i Nordjylland, og derfor lukkes syv kommuner i Nordjylland nu ned for at stoppe smitten i at spredes. Det gælder Hjørring, Frederikshavn, Brønderslev, Jammerbugt, Vesthimmerland, Thisted og Læsø Kommune. Det sagde statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde torsdag aften. 
 
”Resten af Danmark har brug for jeres store indsats den kommende tid. Vi har en fælles sag i vores lille land. Vi kommer til at bede jer om noget helt ekstraordinært. Lige nu hviler verdens øjne på os,” sagde statsministeren.
 

Læs også: Stor uenighed om adgang til plejehjem ved udbredt coronasmitte

Regeringen kom med en kraftig opfordring til borgerne i de syv kommuner om at blive i egne kommuner og kun krydse kommunegrænser, hvis man varetager en kritisk arbejdsfunktion eller har andre uopsættelige ærinder. Alle andre i Danmark skal ikke rejse ind i de syv kommuner, medmindre der ligeledes er tale om kritiske arbejdsfunktioner eller andre uopsættelige ærinder.

Offentlige og private arbejdspladser opfordres kraftigt til at hjemsende alle ansatte, der ikke varetager kritiske funktioner. Det gælder også, hvis man enten pendler til eller fra en af de berørte kommuner. 
 
Kritiske arbejdsfunktioner er defineret således i et faktaark fra coronasmitte.dk:
 
"Med kritiske funktioner sigtes der i denne sammenhæng blandt andet til personale ansat i sundheds- og plejesektoren (undtaget kosmetisk behandling mv.), ældreplejen, børne- og undervisningssektoren, politiet, kriminalforsorgen, forsvarets myndigheder, beredskabet, kødkontrollen, på området for socialt udsatte, til pelsning og aflivning af mink og til opretholdelse af den nødvendige forsyningsvirksomhed, herunder f.eks. fødevareforsyningen, dagligvaremarkedet, apotekervæsen, energi, vand, affaldshåndtering, tele- og IT-infrastruktur, finansielle infrastruktur mv."
 

Flere nye restriktioner

På pressemødet blev flere nye restriktioner præsenteret. De gælder til og med 3. december 2020.
 
Den kollektive trafik i Nordjylland lukker ned. Dog bliver der mulighed for at komme med offentlig transport, hvis man varetager en kritisk arbejdsfunktion og ikke har bil, sagde Mette Frederiksen. 
 
"Det vil skulle sikres, at personer, der varetager kritiske funktioner i fx sundheds- og plejesektoren, fortsat kan møde på arbejde. Det søges aftalt med Nordjyllands Trafikselskab, at de stiller flextur til rådighed for denne gruppe. Dette skal betragtes som en nødordning, og alle, der råder over private transportmidler, herunder bil, cykel, eller andre muligheder opfordres til at benytte disse," står der i en pressemeddelelse på Transport- og Boligministeriets hjemmeside. Læs mere her
 

Læs også: Overlæge: Vi skylder personalet i ældreplejen en kæmpe tak

På pressemødet opfordrede både statsministeren og sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) alle borgere i de syv kommuner til at blive testet for covid-19 inden den 3. december. Testkapacitet fra hele landet bliver sendt til de berørte kommuner, og der bliver nedsat en smittesporings-taskforce i de lokale beredskaber. 
 
Dagtilbuddene i kommunerne lukker ikke, men fra mandag den 9. november skal børnene færdes i små og mindre grupper i børnehaver og vuggestuer. 
 
Undtagelserne for forsamlingsforbuddet, som gælder i resten af landet, fjernes i de syv kommuner, så man kun må være 10 samlet. 
Barer, restauranter, idrætstilbud og svømmehaller lukker også fra på lørdag den 7. november. 
 

Hjælp til socialt udsatte

I en pressemeddelelse siger social- og indenrigsminister Astrid Krag (S), at socialområdet også stadig skal holdes kørende.
 
"Vi beder igen nogle af de mest sårbare grupper om at være de stærke. Vi skal dog holde fast i, at mennesker med handicap kan få hjælp, beboere på botilbud fortsat har et hjem, og hjemløse kan få tag over hovedet. Hjælpen til socialt udsatte er en kritisk funktion i samfundet, og den skal fortsætte som normalt," skriver Astrid Krag (S).
 
Den nye mutation af covid-19, som bliver kaldt "cluster 5", har i alt ramt 12 personer, hvoraf 11 bor i Nordjylland. Den 12. person er en ældre beboer på et plejehjem på Midtsjælland, fortalte Kåre Mølbak, direktør hos Statens Serum Institut på pressemødet. Det vides ikke, hvordan beboeren er blevet smittet med den nye mutation, sagde han.  
 
 

FOA: Mød på arbejde, til du får andet at vide

Nedlukningen i Nordjylland berører rigtig mange FOA-medlemmer, fortæller formand for FOA, Mona Striib. Både medlemmer i de pågældende syv kommuner og medlemmer i nabokommunerne. Men det er vigtigt at slå fast, at man fortsat skal møde på arbejde, fortæller hun.
 
"Man skal møde på arbejde, indtil man af sin arbejdsgiver får at vide, at man ikke skal. Så inden man selv vurderer og tolker på bestemmelser og retningslinjer, skal man i kontakt med sin arbejdsgiver. Det er vigtigt," siger Mona Striib.
 
FOA arbejder for, at der bliver skabt det nødvendige overblik til at give svar på de spørgsmål, der ikke endnu er besvaret i myndighedernes faktaark, fortæller formanden. 

"Vi gør alt, hvad vi kan, for at være behjælpelige med at gøre det klokkeklart og tydeligt. Vi har stor forståelse for medlemmernes frustration. Situationen er noget skidt," siger hun.
 
Hvis man er i tvivl om, hvad skal man stille op, henvender man sig til sin tillidsrepræsentant eller sin FOA-afdeling.
 
"Afdelingerne står tiptop klar til at svare på spørgsmål fra medlemmerne," siger Mona Striib.
 
Opdateret med præcisering af kritiske funktioner og med kommentar fra FOA.

Her kan du henvende dig

Arbejder du i én af de syv nordjyske kommuner, kan du kontakte:

46 97 11 90 - Hotline FOA Frederikshavn
46 97 10 20 - Hotline FOA Vendsyssel
46 97 12 50 - Hotline FOA Nordjylland

Arbejder du i én af nabokommune, kan du kontakte:

20 44 44 07 - Hotline FOA Randers
21 47 96 21 - Hotline FOA Viborg
27 28 64 59 - Hotline FOA Mariagerfjord

FOA-medlemmer i Skive kan komme i kontakt med FOA på disse numre: 
23 44 47 08 - Hotline social- og sundhedssektoren
20 65 85 68 - Hotline pædagogisk sektor 
20 21 48 33 - Hotline afdelingsformand, Patrick Olesen 

Telefonerne er bemandet weekenden over.

+

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev