Annonce

Tema: Forråelse

Ansatte fra skandaleramte plejehjem: Det må ikke ske


Medarbejdere fra de to plejehjem, der er en del af TV2-dokumentar om plejesvigt, er rystede over, hvordan personale behandler beboere på skjulte optagelser.

Annonce

Se i videoen, hvordan Kirsten Jensen reagerer på skjulte optagelser fra plejehjemmet Kongsgården, hvor hun arbejder som social- og sundhedshjælper. Kirsten Jensen håber, at den megen virak omkring optagelserne fører til bedre ældrepleje. Rasmus Handberg

Af Rasmus Handberg
Journalist

Annonce

”Der er foregået ting, som på ingen måde er acceptable. Det er ikke i orden.”

Sådan siger social- og sundhedsassistent Inge Østergaard Jensen fra plejehjemmet Huset Nyvang, efter hun har set TV2-dokumentaren ”Plejehjemmene bag facaden”. I dokumentaren er der skjulte optagelser fra to demente borgeres bolig på Huset Nyvang i Randers og det aarhusianske plejehjem Kongsgården.

Social- og sundhedshjælper Kirsten Jensen fra Kongsgården tager også afstand fra det, der sker på de skjulte optagelser.

Læs også: FOA: Omsorgssvigt på skjulte optagelser skal hverken forsvares eller forklares

”Jeg kan ikke helt forholde mig til, at man vælger at gøre, som man gør. Især den måde, man er omkring demente mennesker. Det er jo helt skævt,” siger Kirsten Jensen.

Det er ikke særlig rart at afvise nogen, der har brug for en. Det giver mig dårlig samvittighed og følelsen af at være utilstrækkelig

Kirsten Jensen, social- og sundhedshjælper på Kongsgården

Presset ældrepleje

Da 61-årige Kirsten Jensen uddannede sig til social- og sundhedshjælper som 48-årig, var det med ønsket om at gøre en forskel for de ældre.

“Og dengang for 12 år siden var der rent faktisk mulighed for at udleve ens ønsker om at gøre en forskel. Bemandingen var næsten dobbelt så høj. Vi kunne tage på spontane ture ud af huset. Havde de ældre brug for, at man lige satte sig ned i 10 minutter, så var det, det man gjorde,” siger Kirsten Jensen og fortsætter:

"I dag render vi bare stærkere og stærkere. Vi må afvise de ældre rigtig mange gange. Det er ikke særlig rart at afvise nogen, der har brug for en. Det giver mig dårlig samvittighed og følelsen af at være utilstrækkelig.”

Læs også: Ansat på Kongsgården: ’Jeg sover ikke om natten og er tæt på at tude’

Den samme oplevelse har Inge Østergaard Jensen. Hun har arbejdet som social- og sundhedsassistent siden 2012.

“I løbet min tid i ældreplejen er opgaverne med at dokumentere kun blevet større og større. Det stjæler tiden fra de ældre, for der er jo ikke tilført ekstra ressourcer,” siger hun.

Svært at rekruttere personale

På både Huset Nyvang og Kongsgården oplever de to, at det er blevet sværere og sværere at rekruttere kvalificeret personale. Kirsten Jensen håber, at den megen virak omkring dokumentaren gør, at der nu kommer flere hænder og fokus på faglighed.

”Faget skal gøres populært. Det er blevet talt ned som et fag, man ‘altid kan få’. Sådan var det måske en gang, men sådan er det altså ikke mere. De ældre bliver mere og mere syge, før de kommer på plejehjem, og det stiller store krav til personalets kompetencer. Man kan ikke bare komme ind fra gaden, som nogen tror,” siger Kirsten Jensen fra Kongsgården.

Inge Østergaard Jensen deler Kirstens oplevelse og ønske.

”Selvom vi får en pose penge til ny medarbejder, er det svært at finde en kvalificeret til stillingen. Det er frustrerende, og jeg oplever, at faget bliver talt ned. Det rammer mig på min faglighed, for jobbet kræver mange kompetencer. Vi står altså med liv i hænderne,” siger Inge Østergaard Jensen.

Læs også: Hadsk stemning mod plejepersonale: Vi chikaneres af pårørende

De skjulte optagelser er lavet over en periode på to uger i oktober måned sidste år. På begge plejehjem har sagen haft personalemæssige konsekvenser, ligesom der er iværksat en række tiltag for at forhindre, at lignende episoder finder sted.

Øverst i artiklen kan du se, hvordan social- og sundhedshjælper Kirsten Jensen reagerer, da hun for første gang ser TV2-dokumentaren "Plejehjemmene bag facaden". 

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev