Hver formiddag arbejder pædagogisk assistent Jens Kristian Jensen og pædagogmedhjælper Jan Foder med børn med særlige behov på Hørup Centralskole på Als. Det er de uddannet og ansat til, og derfor får de et specialtillæg.
Om eftermiddagen, når skoledagen er slut, følges Jensen og Foder med børnene til SFO’en eller klubben og tilbringer resten af dagen med dem her. Men denne del af dagen skal ikke længere udløse et tillæg, skrev deres arbejdsgiver, Sønderborg Kommune, i et brev til dem i juni 2019. Kun arbejdstimer i skolen berettiger til specialtillægget, og lønnen ville derfor falde med godt 1.000 kroner om måneden.
Læs også: Højere grundløn for alle: Her er slutresultatet for medlemmer i Teknik- og Servicesektoren
Nye vilkår kom ud af det blå
”Kommunen mente åbenbart, at børnene kun var specialbørn i skoletiden og ikke i SFO’en. Men det er jo helt urimeligt, for det er nøjagtig de samme børn. Vi er mindst lige så meget på om eftermiddagen.”
”Efter skole er de helt brugte og ryger ind i mange konflikter, som vi hjælper dem med at løse,” forklarer Jan Foder og bliver suppleret af sin kollega:
”Jeg er den person, der giver dem omsorg og tryghed både i timerne, i frikvartererne og i SFO’en. Jeg har kontakt til forældre og socialrådgivere og går med til møder. Det giver ingen mening, at specialtillægget kun skulle gælde i skoletiden,” siger Jens Kristian Jensen.
Læs også: OK25: Privatansatte opfordres til at tænke stort – nu er det tid til at stille krav
Otte måneders tovtrækkeri
Jan Foder bad om hjælp i FOAs afdeling i Sønderborg, hvor heller ikke faglig konsulent Susanne Kragelund Hansen kunne se meningen i det. Derfor indledte hun forhandling med kommunen:
”Kommunen fastholdt, at der er tale om en specialskole, men ikke en special-SFO og -klub. Men på skolens hjemmeside er det udførligt beskrevet, at der er special-SFO for 0.-2. klasse og specialklub for 3.-6. klasse. Derfor stillede vi krav om udbetaling af tillæg for alle timer,” siger hun.
Otte måneders forhandlinger blev det til. FOAs hovedkontor og siden KL blev inddraget, før Sønderborg Kommune i februar 2020 trak vilkårsændringerne tilbage. Sagens endeligt skabte glæde hos Jensen og Foder. Ikke alene på grund af egen løn:
”Jeg er fællestillidsmand for kolleger på flere skoler, og det viste sig i forløbet, at nyansatte ikke har fået tillægget. Det er vi også ved at få løst. Det kan virkelig betale sig at gå til FOA og få professionelle øjne på. Det har været nogle slidsomme måneder, men jeg er meget tilfreds med, hvor det er endt,” siger Jan Foder.
Læs også: OK24: Aftale er landet for pædagogisk personale ansat i region eller kommune
Andre pønser på det samme
I FOA er overenskomstchef Mik Dalsgaard Andreassen opmærksom på sagen fra Sønderborg. Han kalder den ’ekstra vigtig’, fordi Sønderborg Kommune tilsyneladende ikke er den eneste, der forsøger at ændre på det pågældende specialtillæg.
”De medlemmer, der oplever det samme som Jens Kristian og Jan, skal selvfølgelig reagere og kontakte FOA,” siger Mik Dalsgaard Andreassen.
Sønderborg Kommune har ikke ønsket at kommentere sagen over for Fagbladet FOA.