Annonce

Tillidsfolk kastede sig over udregning: Nu får 100 kolleger fri juleaften


I Randers Kommune har to tillidsrepræsentanter sørget for, at medarbejderne i Ejendomsservice fremover får juleaften som en betalt fridag.  

Annonce

De to tillidsrepræsentanter, Flemming Rasmussen og Karl Henrik von Benzon, har sørget for en tidlig julegave til deres kolleger. Fremover får de nemlig juleaften som en betalt fridag, fordi der har været fejl i udregningen af deres arbejdstid.  Tor Birk Trads

Af Andreas Hemme
Journalist

Annonce

Medarbejderne i Ejendomsservice i Randers Kommune har fået en tidlig julegave. De omkring 100 ansatte får nemlig fremover juleaften som en betalt fridag.  Det gør de, fordi deres to tillidsrepræsentanter har været på kursus, hvor deres arbejdstidsregler i overenskomsten er blevet gennemgået. 

For overenskomsten gælder det, at medarbejderne er ansat på en årsnorm, som er det antal timer, de skal arbejde på et år. De to tillidsrepræsentanter, Karl Henrik von Benzon og Flemming Rasmussen, lavede derfor nogle udregninger, og det så ikke ud til, at regnskabet gik op til deres fordel i forhold til, hvor mange fridage de burde have. På kurset havde de hørt, at der kørte en lignende sag i Roskilde, men de så ingen grund til at vente, til den var afgjort.

”Jeg sendte en mail til ledelsen, hvor jeg gjorde opmærksom på det. Jeg foreslog, at vi ville få fri grundlovsdag i år, og så kunne vi finde ud af resten senere. Min leder sendte det videre til HR-afdelingen i kommunen, og så blev vi hurtigt derefter indkaldt til et møde,” siger Karl Henrik von Benzon. 

Læs også: Højere grundløn for alle: Her er slutresultatet for medlemmer i Teknik- og Servicesektoren 

Da kaffen kom, var aftalen på plads

ifølge Karl Henrik von Benzon har både tillidsrepræsentanterne og den lokale FOA-afdeling i kommunen altid haft et godt samarbejde med ledelsen, så det var med ro i maven, de tog til mødet. Da de ankom, fortalte deres chef, at de havde glemt kaffen, men at den kom om ti minutter. 

”Da kaffen kom, var aftalen på plads. Jeg kan kun tolke det sådan, at ledelsen og HR selv har lavet udregningen, og at de kom frem til det samme resultat som os. De ville gerne have, at juleaften fremover blev en betalt fridag, fordi der bruger de fleste medarbejdere en feriedag alligevel. Det var en fin gestus, synes jeg,” siger Karl Henrik von Benzon. 

Det blev derudover aftalt, at i skudår bliver nytårsaften også en betalt fridag, og hvis de dage falder på weekender, bliver fridagene rykket til 1. maj og grundlovsdag. 

Aftalen omfatter omkring 100 medarbejdere i kommunens ejendomsservice, og til mødet blev det også tilkendegivet, at pedeller på plejehjem, der er ansat på en FOA-overenskomst, også vil få den ekstra fridag. 

”Det kan betale sig at lave sådan en udregning, fordi det er lige pludselig mange fridage, det handler om. Medarbejderne og ledelsen i kommunen har et godt samarbejde, fordi vi har gensidig respekt for hinanden, men vi havde nok ikke fået aftalen på plads, hvis ledelsen havde tænkt, den kunne slippe,” siger Karl Henrik von Benzon.

Jeg er kisteglad

Reiner Burgwald, der er formand for teknik- og servicesektoren i FOA, er svært tilfreds med, at det lykkedes for de to tillidsrepræsentanter at få lavet den nye aftale. 

"Jeg er kisteglad for, at der bliver lavet aftaler omkring arbejdstiden. Vi skal blive ved med at minde hinanden om, at vi har tilkæmpet vores medlemmer nogle rettigheder, og de skal håndhæves, så det kommer dem til gavn," siger Reiner Burgwald. 

Ifølge ham er der et behov for, at arbejdsgivere, tillidsrepræsentanter og de lokale FOA-afdelinger får en bedre fælles forståelse for arbejdstidsaftalen. 

"Vi har i år afholdt to regionale kursusdage, hvor vi slavisk har gennemgået arbejdstidsreglerne i overenskomsten. Det var der stor efterspørgsel på, så jeg kan kun opfordre vores medlemmer til at kontakte deres tillidsrepræsentant og lokale FOA-afdeling, hvis de er i tvivl om, hvordan deres arbejdstidsaftale skal fortolkes," siger Reiner Burgwald. 

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev