Annonce

Tema: Coronavirus

Sosu indsamler påskeæg til ensomme ældre: De er mine hjertebørn


Social- og sundhedsassistent Camilla Danrich har indsamlet donationer, så nogle af de ældre, der oplever ensomhed og isolation under corona-krisen, kan få et påskeæg. “Jeg ville ønske, jeg kunne give et til alle,” lyder det fra Camilla.

Annonce

"Hvis jeg kunne give alle ældre i landet et påskeæg, så ville jeg gøre det," lyder det fra social- og sundhedsassistent Camilla Danrich, som siden slutningen af marts har samlet donationer ind til påskeæg til ældre.  Privatfoto

Af Astrid Graugaard Ingemann
Journalist

Annonce

Rundt omkring på landets plejecentre sidder rigtig mange ældre helt alene. Corona-udbruddet har lukket ned for besøg fra deres pårørende. Ensomheden trykker. 
 
Og det skærer i social- og sundhedsassistent Camilla Danrichs hjerte. Særligt her i påsken, hvor samværet med familien plejer at være et lyspunkt for flere. 
 
Derfor har hun siden slutningen af marts indsamlet donationer, så flest mulige ældre i Aarhus Kommune, hvor hun selv arbejder, kan få en påskeæg i denne vanskelige corona-tid. 
 
“Selvfølgelig ændrer et påskeæg ikke på, at de ikke kan få besøg af deres pårørende. Men bare det at få en tanke fra et andet menneske, tror jeg, gør en forskel. Jeg synes virkelig, de ældre fortjener at få at vide, at vi er mange, som tænker på dem,” siger 32-årige Camilla.
 

Alle er isoleret

Påskeindsamlingen er en del af Camillas frivillige projekt ‘En hjælpende hånd - til fordel for ældre’, som hun de seneste tre år har arbejdet på ved siden af sit job som fast nattevikar. 

Ideen til projektet udsprang af Camillas egne erfaringer som social- og sundhedsassistent. 
 
“Jeg har siddet mange juleaftener og snakket med ældre, som har været rigtig kede af det, fordi de ikke har haft en familie at fejre julen med eller ikke har fået en eneste julehilsen. Det har gjort et enormt indtryk på mig,” siger hun. 

Læs også: Pædagogisk personale hjælper i ældreplejen under coronakrisen

Formålet med Camillas projekt er derfor at samle ind til de ældre, som er småt bemidlet eller ikke har nogen pårørende, så de kan få en julegave, lidt nyt tøj eller et påskeæg. Men i år er situationen anderledes på grund af corona-udbruddet, og en større gruppe end sædvanligt kan derfor få glæde af donationerne. 
 
“Nu er alle mærket af isolation og ensomhed, uanset om de har pårørende eller ej. Det er superhårdt at opleve, hvordan situationen berører dem. Nogle taler meget om det, og andre søger mere kontakt hos personalet end sædvanligt, fordi de er så meget alene,” siger Camilla og tilføjer:
 
“De ældre er uden tvivl mine hjertebørn, og hvis jeg kunne give alle ældre i landet et påskeæg, ville jeg gøre det. Jo flere, der kunne få en påskehilsen, jo bedre. Det ville være skønt, hvis det kunne være med til at bryde al den negativitet og de bekymringer, der er lige nu. Om ikke andet bare i fem minutter.” 

400 påskeæg 

“Jeg går lige ind og tjekker, om der er kommet flere donationer siden i går. Det er jeg da egentlig ret spændt på,” siger Camilla med et lille grin. Det er torsdag den 2. april.
 
I et øjeblik bliver hun stille i den anden ende af telefonrøret.  
 
“Hold da op… Jeg er oppe på at have modtaget 5.598 kroner fra privatpersoner. Hvor er det fedt. Jeg bliver helt rørt. Er det da ikke fantastisk, at så mange har lyst til at støtte de ældre. Det gør jo en kæmpe forskel,” siger Camilla.

Læs også: Mange ansatte og beboere ramt af corona-virus på plejecenter

Udover de private donationer har hun søgt penge hos Genlyd Aarhus, som har doneret 5.000 kroner til påskeprojektet. Den samlede donation har altså rundet over 10.000 kroner, og Camilla regner derfor med, at mindst 400 kan få et påskeæg. De er alle ældre fra hjemmeplejen eller plejehjem i Aarhus Kommune, som Camilla har kontaktet - og som har takket ja til donationen. 

Glæden ved at give 

Normalt plejer Camilla selv at være ude og aflevere nogle af de donationer, hun indsamler, men på grund af corona-situationen bliver påskeæggene i år afhentet af hjemmepleje- og plejehjemslederne. 
 
Og selvom Camilla selvfølgelig gerne ville have haft glæden af at dele de mange æg ud, er der også noget positivt ved, at hun i år går glip af den oplevelse. 
 
“Det er enormt rørende at få lov at møde de ældre og se, hvor stort indtryk et påskeæg eller en lille julegave gør på dem. Det koster tårer både fra min side og fra deres side. Så jeg under virkelig personalet at få den oplevelse og sprede noget glæde, for denne tid er også rigtig hård for alle de ansatte, som gør en kæmpe indsats,” siger hun.  
 
Inden afhentningen skal påskeæggene have stået uberørt i 72 timer for at sikre, at der ikke sidder virus på dem, som kan smitte de ældre. 

En sød tand 

Et af de plejehjem, hvor de ældre skal have et påskeæg, er Vestervang 42 i Aarhus. Her bliver indsatsen mødt med anerkendelse hos forstander Lene Trøiborg. Hun er slet ikke er i tvivl om, at påskeægsdonationen er særlig vigtig i denne corona-tid. 

“Det er jo alle plejehjemmets beboere, der er sat i isolation og ikke kan se deres kære. Alt, hvad der kan findes på af kreative løsninger til at mildne det afsavn, er kærkomment. Så jeg kan kun støtte op om Camillas initiativ. Det er virkelig imponerende og næsten ikke til at forstå, at hun har haft overskud til det,” siger Lene Trøiborg.

Læs også: Videohilsen til dagplejebørn vækker lykke

På Vestervang 42 har de også tidligere fået doneret både påskeæg og julegaver til glæde for beboerne. Så sent som i julen var Camilla ude og aflevere en gave til en af de ældre.

“Man kunne simpelthen bare se, hvordan han fik lys i øjnene. Glæden og taknemmeligheden lyste ud af ham. Og jeg er helt sikker på, at påskeæggene bliver taget lige så varmt imod,” siger Lene Trøiborg og tilføjer: 

“Man skal jo heller ikke undervurdere, at mange af de ældre har en virkelig sød tand,” griner hun. 

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev