Annonce

hænder holder om en stok.

Tema: Coronavirus

Mange ansatte og beboere ramt af corona-virus på plejecenter


Mindst fire beboere og syv medarbejdere er testet positive for coronavirus på plejecenter. Desuden er der flere dødsfald blandt beboerne.

Annonce

Flere plejecentre oplever i øjeblikket, at coronavirus angriber mange både blandt beboerne og de ansatte. Colourbox

Af Merete Nielsen
Journalist

Annonce

Plejecentre landet over kæmper for at holde smitte med coronavirus nede. Men nogle steder er nu hårdt ramt. Det gælder blandt andre Trekroner Plejecenter i Roskilde Kommune, hvor der har været flere dødsfald blandt beboerne, som mistænkes for at være relateret til coronasmitte.


Læs også: Medarbejder og beboere på plejehjem smittet med coronavirus

Roskilde Kommune tog i weekenden kontakt til Region Sjælland, da der var mistanke om flere smittede på plejehjemmet. På baggrund af rådgivning fra regionen besluttede man at teste samtlige beboere og personalet på det afsnit, hvor der var mistanke om coronasmitte. Mindst fire beboere og syv medarbejdere er bekræftet positive. Det skriver kommunen i en pressemeddelelse.

 

"Situationen på Trekroner Plejecenter er alvorlig og meget trist. Jeg følger den tæt. Selvom vi fra starten af marts har haft stor opmærksomhed på at undgå smittespredning, især på plejecentre, er coronavirus jo desværre ekstrem smitsom. Vi gør vores bedste og følger alle vejledninger fra sundhedsmyndighederne, og jeg oplever at medarbejderne går til opgaven med stærk faglighed og stor omsorg," siger borgmester Tomas Breddam i pressemeddelelsen.

 

Ro på blandt personalet

Lone Rosenville Mikkelsen, der er formand for Social- og sundhedssektoren i FOA Roskilde, følger også situationen tæt.

Læs også: Derfor kan covid-dødsfald føre til erstatning, selvom alle regler er overholdt

”Det er selvfølgelig en speciel situation, men jeg har løbende været i kontakt med tillidsrepræsentanterne, og deres meldinger er, at der er ro på blandt personalet, og at de bliver godt og løbende orienteret fra kommunen. Så vidt jeg er orienteret, har de alle de værnemidler, de har brug for,” siger hun.

Alle bliver testet

Af pressemeddelelsen fremgår det, at Roskilde Kommune er i tæt dialog med Region Sjælland om at inddæmme smitten. Personale med smitte er sendt hjem indtil videre og beboere med smitte isoleres efter sundhedsmyndighedernes retningslinjer. Personalet bruger også værnemidler som anvist af sundhedsmyndighederne.

”Jeg er rigtig glad for samarbejdet med Region Sjælland. Netop for at sikre pleje af vores svage medborgere, er det vigtigt for os, at vores medarbejdere trygt kan gå på arbejde – både på Trekroner Plejecenter og alle vores øvrige plejecentre. Derfor har vi også ekstra fokus på værnemidler og hygiejne, så arbejdet kan foregå fagligt og sundhedsmæssigt forsvarligt,” siger direktør for Social, Job og Sundhed Mette Heidemann i pressemeddelelsen.

På baggrund af de positive prøver fra weekendens test har man besluttet at teste alt personale, der har beboerkontakt på plejehjemmet. Testene forventes foretaget i løbet af  onsdag og torsdag.

FOA: Personalet SKAL testes

FOAs formand Mona Striib fastslår, at det har afgørende betydning, at sundheds- og plejepersonalet har mulighed for at blive testet. 

”Da vi nu ved, at testkapaciteten er blevet udvidet, er det ekstremt vigtigt, at medarbejderne kan blive testet hurtigst muligt – også hvis man har kun har milde symptomer. Desuden er vi nødt til at være helt sikre på, at patienter, der har været indlagt og testet, ikke bliver sendt hjem før, der er svar på, om de er smittede med coronavirus,” siger hun.

Læs også: Suzanne fik PTSD: Jeg er blevet slået, sparket og forsøgt stranguleret

Mona Striib understreger også vigtigheden af, at sundhedsmyndighederne indskærper retningslinjerne for brug af værnemidler og infektionshygiejne på plejecentre og bosteder, og at samtlige ledere følger dem præcist.

Hun opfordrer til at kontakte sin arbejdsmiljørepræsentant eller FOA-afdeling, hvis man føler sig utryg i forhold til at udføre sit arbejde.
 

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev