Annonce

Tema: Coronavirus

Rammeaftaler skal holde private institutioner i live under coronakrisen


To rammeaftaler mellem Dansk Erhverv og FOA skal sikre, at private og selvejende institutioner, der tager sig af funktioner inden for psykiatrien, sundhed-, pleje-, omsorgs- og socialområdet, kan overleve coronakrisen.

Annonce

Laurits Rønn, direktør i Dansk Erhverv, skrev sammen med næstformand i FOA, Thomas Enghausen, under på en ny rammeaftale om fælles ansvar.  Dansk Erhverv

Af Cecilie Uhre
Journalist

Af Mette Boysen
Nyhedsredaktør

Annonce

Coronavirussen har gjort sit indtog i Danmark. Det lægger pres på både økonomien og mange offentlige arbejdspladser, men også de selvejende og private institutioner og virksomheder mærker krisen. Det gælder også dem, der tager sig af funktioner inden for psykiatrien, sundhed-, pleje-, omsorg- og socialområdet.
 
Laurits Rønn, der er direktør i Dansk Erhverv, oplyser, at flere af deres medlemsvirksomheder oplever højt sygefravær som følge af coronasmitten. Samtidig bliver flere beboere og borgere syge, hvilket medfører ekstra behov for pleje. 
 
Derfor har FOA og Dansk Erhverv valgt at indgå to rammeaftaler, der skal gøre det lettere for private og selvejende virksomheder at lave lokalaftaler med de forskellige FOA-afdelinger. 
 
“Vi er rigtigt glade for aftalerne, fordi vi synes, at det større arbejdspres i de forskellige virksomheder har skabt et behov for lokale aftaler derude,” siger Laurits Rønn om aftalerne, der lige nu løber frem til 31. maj.


Aftalerne kan blandt andet omhandle fravigelse af regler om tjenesteplaner, mulighed for 12-timers vagter, betaling i forhold til inddragelse af fridøgn og afspadsering samt udvidelse af normperioden til eksempelvis 6 måneder. 
 
For Thomas Enghausen, næstformand i FOA, er et af de vigtigste formål med aftalerne at sikre, at arbejdspladser ikke må lukke under coronakrisen. 
 
“For os er worst case-scenariet, at virksomheder kan blive tvunget til at lukke, og FOA-medlemmer derved mister deres arbejde. Det har vi allerede set i en lang række andre brancher,” siger han og fortsætter:

“Med rammeaftalerne kan man dispensere fra de normalt gældende regler i overenskomsten i en kortere periode, men det kræver en forhandling mellem virksomheden og den lokale FOA-afdeling. Vi har ikke sat et stort fedt minus ved overenskomsten. Men vi opfordrer til gensidig fleksibilitet,” siger han.


Mette Bjørkvik, der er advokat og souschef i Dansk Erhverv, fortæller, at de har cirka 200 medlemsvirksomheder, som aftalerne kan være relevante for.
 
“Det er klart forventningen, at der er en del af vores medlemsvirksomheder, der vil tage aftalerne til sig,” siger hun. 
 
Aftalerne er vigtige for Dansk Erhverv, fordi de centrale parter i fællesskab har peget på nogle mulige løsninger for de virksomheder, der er pressede lige nu.
 

Passer på medarbejderne

Rammeaftalerne slår dog også fast, at arbejdsgiveren, der vælger at benytte muligheden for en lokalaftale har ansvar for at holde øje med, at medarbejderne trives og samtidigt sørger for, at medarbejdere, der bliver omplaceret til andre opgaver, får den nødvendige introduktion. 
 
“Der lægges i aftalerne op til, at alle arbejder meget tæt sammen om at finde løsninger, både medarbejdere, lokalafdelinger, tillidsrepræsentanter og virksomheden imellem. Så alle sørger for at holde øje med, hvordan tingene fungerer i perioden,” siger Mette Bjørkvik.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev