Coronaens hærgen i Danmark betyder nu, at kommunalt ansatte i en periode skal acceptere mere fleksibilitet i planlægningen af deres arbejde, end de er vant til.
Det fremgår af en såkaldt ’fælleserklæring’ mellem Kommunernes Landsforening (KL) og Forhandlingsfællesskabet, der forhandler overenskomsterne på det kommunale område.
Læs også: Højere grundløn for alle: Her er slutresultatet for medlemmer i Teknik- og Servicesektoren
Aftalen træder i kraft dags dato, den 20. marts og løber foreløbig frem til den 31. maj. Den har overskriften ”Coronavirus: Stor gensidig fleksibilitet, hurtighed og vilje til at finde smidige løsninger - centralt og lokalt” og betyder, at kommunalt ansatte vil kunne opleve ændringer af for eksempel deres opgaver, arbejdstid og arbejdssted.
Dagplejer kan arbejde på plejehjem
Det vil især dreje sig om medarbejdere, der varetager kritiske funktioner i kommunerne. Kommunerne har lige nu fokus på nødpasning af børn, døgninstitutioner for særligt udsatte og ældre- og sundhedsområdet. Men andre områder vil også kunne komme i betragtning, fremgår det af fælleserklæringen.
Ansatte, der får nye opgaver i kritiske funktioner, vil fortsat følge deres egen overenskomst. Hvis de varetager opgaver indenfor en anden overenskomst, skal de have en relevant faglig baggrund, og de skal have oplæring og instruktion i de nye opgaver.
Læs også: OK24: Aftale er landet for pædagogisk personale ansat i region eller kommune
”Det betyder for eksempel, at en dagplejer med sundhedsfaglig baggrund kan komme til arbejde på et plejecenter,” siger Mona Striib, der er formand for både FOA og Forhandlingsfællesskabet.
Rettidig omhu under krisen
Aftalen giver dog ikke arbejdsgiverne ubetinget ret til at jonglere rundt med medarbejderne, fastslår FOAs formand.
”Vi forventer, der bliver lavet aftaler med den enkelte. Men vi ved også godt, at kommunerne skal kunne handle akut, og så er der ikke altid tid til langvarige forhandlinger eller tid til at spørge. Det har vi forståelse for,” siger Mona Striib.
Læs også: Timeansættelser går ud over fagligheden
Mona Striib ser aftalen med kommunerne som udtryk for rettidig omhu, hvis corona-krisen accelererer. Så må alle bidrage med det, de kan.
”Der er tale om en krisesituation, hvor fagbevægelsen rækker hånden frem til arbejdsgiverne for at være med til at løse den. Men arbejdsgiverne tager også ansvar, og vi er enige om, at alt skal foregå sundheds- og sikkerhedsmæssigt forsvarligt, og at der kun bruges ansatte med relevant faglig uddannelse,” siger hun.
Hjemsendte kan genindkaldes
Kommunerne kan med aftalen i hånden omplacere medarbejdere, herunder indkalde hjemsendte medarbejdere, for eksempel dagplejere, pædagoger og pædagogmedhjælpere, fastslår Jakob Bang, der er forhandlingschef i FOA.
Læs også: OK25: Privatansatte opfordres til at tænke stort – nu er det tid til at stille krav
Han understreger, at det er vigtigt, at varslingen til ansatte, der skal have andre opgaver, kommer i så god tid som muligt.
”Når der er brug for alle kræfter, er vi nødt til at acceptere, at arbejdsgiverne får øgede beføjelser. Men på basis af fælleserklæringen regner vi med at lave lokale aftaler om, hvordan omplaceringer og andre ændringer af arbejdet skal foregå,” siger Jakob Bang.
Aftalerne i fælleserklæringen gælder på hele KL’s forhandlingsområde, altså også for selvejende institutioner.
Læs aftalen mellem KL og Forhandlingsfællesskabet
her