Annonce

Campingplads

Tema: Din ferie

Nye ferieregler: Sådan får du styr på din ferie


Den 1. september træder de nye ferieregler i kraft. Ved hjælp af denne ferieplanlægger, kan du få et overblik over dine muligheder for at afholde optjente feriedage. Du skal bare indtaste, hvor meget du har holdt eller planlægger at holde.

Annonce

Forhandlingsfællesskabet, KL og Danske Regioner, har udarbejdet et nyt værktøj, der kan hjælpe dig med at planlægge din ferie fra den 1. september, når de nye ferieregler træder i kraft. Colourbox

Af Joachim Ploug Hansen
Journalist

Annonce

Måske har du ikke lige overblik over din feriesituation, når de nye ferieaftaler træder i kraft. Hvor meget ferie har du tilbage? Hvor hurtigt kan du bruge dine nye optjente feriedage? Og hvad sker der med din 6. ferieuge? Prøv det nye værktøj, som er udarbejdet af Forhandlingsfællesskabet, KL og Danske Regioner, ved at trykke på linket her.

Læs også: Planlægning af ferie skaber konflikter på arbejdspladserne

Vær opmærksom på, at du selv skal klikke på "vis avanceret visning" for at taste din eventuelle tilgodehavende ferie ind, herunder 6. ferieuge, som er sikret via din overenskomst. Ferieplanlæggeren giver et vejledende overblik over dine ferierettigheder, men den tager ikke højde for, om du også har ret til ferie med løn.

Kort om de nye ferieregler

  • Du har ret til samme ferie som hidtil. Den største ændring er dog, at 1. - 5. ferieuge optjenes og kan afholdes løbende. Dette kaldes også samtidighedsferie. Det vil sige, at du for eksempel allerede kan bruge dine optjente feriedage fra september i oktober.
  • Den nye ferielov sikrer, at nyansatte kan holde ferie med løn.
  • 1. - 5. ferieuge optjenes over 12 måneder som hidtil. Perioden er dog anderledes, da den nu optjenes fra den 1. september til 31. august året efter.
  • 1. - 5. ferieuge optjenes med 2,08 feriedage per måned, hvilket er det samme som i dag.
  • 1. - 5. ferieuge kan holdes i en ferieafholdelsesperiode på 16 måneder. Det er fra den 1. september til 31. december året efter.
  • Den 6. ferieuge, som er en særlig ferierettighed, der er opnået ved overenskomstforhandlingerne, optjenes som hidtil i et kalenderår og kan afholdes fra 1. maj året efter. Den følger altså de hidtidige regler for optjening og afholdelse.

Kilde: Ettie Trier Petersen, chefjurist hos FOA


Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev