Annonce

Arbejde i julen tager energi fra samværet med familien


Mange af FOAs medlemmer skal arbejde i julen, og det har sin pris. En ny undersøgelse viser, at for halvdelen af medarbejderne tager arbejdet i julen så meget energi, at det går ud over samværet med familien. 

Annonce

Julen er højtid for hygge med familien. Men for mange FOA-medlemmer tager arbejdet så meget energi, at det går ud over samværet med familien. Iben Gad

Af Andreas Hemme
Journalist

Annonce

Julen forbinder mange med helligdage og ferie, men anderledes ser det ud for rigtig mange social- og sundhedsansatte, ambulancereddere og brandmænd. En ny undersøgelse viser, at næsten fire ud af fem (78 procent) medlemmer af fagforbundet FOA skal arbejde en eller flere dage i julen og til nytår, og det kommer ikke uden omkostninger.

Undersøgelsen viser nemlig samtidig, at arbejdet i julen tager så meget energi, at det for halvdelen går ud over samværet med familien. Det kan social- og sundhedsassistent Dorthe Lindskrog i høj grad nikke genkendende til: 

”Det er et vilkår, at man i mit fag skal arbejde i julen. Men derfor er der stadig en masse ekstra forventninger til os som personale. Det skal være ekstra hyggeligt, vi skal pynte op og vi skal hjælpe beboerne med fint hår og fint tøj. Der er mange ekstraopgaver, men der er ikke mere personale, og så er man altså brændt ud, når man kommer hjem og skal holde jul,” siger Dorthe Lindskrog, som arbejder på et plejehjem i Aarhus Kommune. 
Forventningerne er ekstra store både på arbejde og derhjemme i julen, mener social- og sundhedsassistent Dorthe Lindskrog  Dorthe Lindskrogh

Som at skyde sig selv i foden

Nogen skal holde hjulene i gang under højtiderne, og langt de fleste af FOAs medlemmer mener da også, at vagterne til jul og nytår bliver fordelt på en retfærdig måde på deres arbejdsplads. 68 procent er helt eller delvist enige i, at det er retfærdigt, mens 15 procent er delvist uenige og kun 10 procent er helt uenige. 

Dorthe Lindskrog føler heller ikke, at fordelingen af vagter er uretfærdig. Hun har på samme tid heller ikke lyst til at sige, at der skal være flere på arbejde i julen, da det i sidste ende nok vil medføre, at hun også selv skal afsætte flere af helligdagene til at arbejde. 
 
”Det ville være som at skyde mig selv i foden. Men julen er noget specielt, og der vil man gerne kunne være der for sin familie. Det er svært med alle de ekstra forventninger, for når man kommer hjem, så er man træt, og så skal man afsted igen næste morgen. Det er dejligt, at vi kan være der for de ældre, men glæden bærer ikke lønnen i sig selv,” siger Dorthe Lindskrog. 
 
 

Familie for beboerne

Social- og sundhedsassistent Ida Hammer Ludvigsen, der arbejder på et plejehjem i Aalborg, oplever også, at arbejdet går ud over samværet med de nærmeste. Men som Dorthe Lindskrog anerkender hun, at det er et vilkår i branchen. 
 
”Jeg har selv valgt branchen, og jeg har de sidste 12 år arbejdet i weekender og på helligdage. Der er ikke noget at gøre, nogen skal jo passe det. Men det er godt givet ud, for vi er jo nærmest familie for beboerne, som ikke kommer hjem i julen. så det ville være skrækkeligt for dem med vikarer til jul,” siger Ida Hammer Ludvigsen, der i år blandt andet skal arbejde den 24. december.

Julen er et samarbejde

Hverken arbejdsgivere eller pårørende kan have en forventning om, at personalet kan mere, end der er afsat ressourcer til. Det mener forbundsformand i FOA Mona Striib.
 
”Når man arbejder inden for de her områder, så ved man godt, at man også arbejder i højtiderne. Men derfor bør arbejdsgiverne som noget naturligt planlægge det ekstra, der skal ske, på forhånd. Højtiderne kommer jo ikke som en overraskelse hvert år,” siger hun. 
 
Ifølge Mona Striib får man bedst gjort julen til en hyggelig højtid på arbejdet ved at samarbejde, så længe ressourcerne til det er der.
 
”Ledere, medarbejdere, beboere og pårørende kan i fællesskab få skabt den gode julestemning. Netop i forbindelse med højtider kommer flere pårørende jo også ind til deres kære på plejehjemmene. Her er det vigtigt, at de også ved, at medarbejderne ikke er et serviceorgan, men at de som pårørende jo skal være med til at skabe mulighederne for den gode stemning,” siger Mona Striib.
 
Undersøgelsen ´Arbejde i julen” er foretaget blandt erhvervsaktive FOA-medlemmer inden for blandt andet ældreplejen og beredskabet, men den inkluderer ikke ansatte i dagtilbud og ansatte på eksempelvis biblioteker, som ikke ventes at have helligdagsarbejde. 3.092 besvarede spørgsmålene om julen. Svarprocenten for undersøgelsen var 55.
 
Klik på grafikken nedenfor for at se, hvordan FOAs medlemmer svarer i undersøgelsen.

 

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev