Et sikkerhedsnet under nedslidte seniorer på arbejdsmarkedet. Sådan blev ordningen med seniorførtidspension lanceret i kølvandet på, at efterløns- og pensionsalderen blev sat op med tilbagetrækningsreformen fra 2011.
Men tallene viser noget andet. Kun 325 personer har nemlig fået tilkendt seniorførtidspension, siden ordningen trådte i kraft 1. januar 2014. Det viser nye tal fra Ankestyrelsen.
Da lovforslaget blev fremsat, blev det ellers skønnet, at 900 personer i 2014 og 2.700 i 2015 ville få seniorførtidspension.
FOA: En håbløs ordning
Ifølge Ankestyrelsen har kun 45 personer fået afslag på seniorførtidspensionen, så tallene er også et udtryk for, at et beskedent antal søger om det.
Næstformand i FOA Mona Striib ser tallene som et tegn på, at ordningen har slået fejl.
”Det er helt håbløst, fordi der er de samme skrappe kriterier for at få pension som i den almindelige førtidspension. Eneste forskel er, at man slipper for at skulle gennem et langt forløb med arbejdsprøvninger,” siger hun til Fagbladet FOA.
Læs også: Ret til tidlig pension: Det betyder regeringens udspil for dig
Krav om fuldtidsarbejde kan lempes
Mona Striib mener også, at mange vil opgive at søge på forhånd, fordi det står i loven, at man skal have haft fuldtidsarbejde de seneste 20-25 år for at komme i betragtning til seniorførtidspension. En stor del af FOAs medlemmer har haft deltidsarbejde.
Hun henviser til, at først når man læser i bekendtgørelsen, så fremgår det, at fuldtidsarbejde i praksis kan være 27 timer om ugen.
”Derfor ønsker vi, at kommunerne bliver pålagt at vurdere, om man som borger er berettiget til seniorførtidspension, så det ikke afhænger af, om den enkelte er i stand til at gennemskue, hvad der står i bekendtgørelsen. Jeg forventer, at vi skal diskutere ordningen under de kommende trepartsforhandlinger i starten af det nye år.”
Fungerer ikke efter hensigten
Formanden for Folketingets Beskæftigelsesudvalg, Bent Bøgsted (DF), mener heller ikke, at ordningen med seniorførtidspension fungerer efter hensigten.
”Da vi lavede aftalen, var den jo tænkt som en erstatning for efterløn – også for dem der ikke er med i efterlønsordningen. Var man nedslidt og ikke kunne klare arbejdet, så skulle man kunne få seniorførtidspension.
Det var ikke meningen, at man skulle afprøves inden for nogle andre områder, end det arbejde man har haft,” siger han til Fagbladet FOA.
Minister afviser
Bent Bøgsted mener, at ordningen bør gennemgås for at finde ud af, hvordan den bliver brugt, og hvad der eventuelt skal justeres for at få den til at virke efter hensigten.
”Jeg vil tage en snak med beskæftigelsesministeren. Hvis der er vilje fra regeringens side til at ændre på det, så mener jeg godt, at vi kan finde en løsning."
Hertil siger beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen i et skriftligt svar til Fagbladet FOA:
"Set i lyset af antallet af tilkendelser og ordningens korte levetid mener jeg, at det er alt for tidligt at lave en overordnet evaluering af ordningen. Der er heller ikke noget, der tyder på, at der er en restriktiv administrativ praksis, når man kan konstatere, at næsten ni ud af ti af de mennesker, som har søgt seniorførtidspension, har fået den."