Annonce

Ung kvinde sidder i vindue

Løntjek gav Signe 20.300 kroner tilbage


Lønsedlen var det rene volapyk for Signe Bæk Pedersen. Heldigvis insisterede tillidsrepræsentanten på et løntjek – som gav pote.

Annonce

"Jeg har arbejdet i mange brancher, men det er første gang, jeg har været ude for, at lønsedlerne er så komplicerede,” siger Signe Bæk Pedersen, der havde 20.300 kroner til gode – plus feriepenge og pension. Michael Bo

Af Birgitte Wulff
Journalist

Annonce

Signe Bæk Pedersen stolede som de fleste andre på sin arbejdsgiver. Hun var sikker på, at når lønkronerne trillede ind på kontoen, fik hun udbetalt præcis det beløb, hun havde krav på. 

Men det viste sig, at Signe Bæk Pedersens tillid til lønsystemet ikke kunne betale sig. I dag er hun 23 år og læser til markedsføringsøkonom i Aalborg, men for et års tid siden var hun ansat som omsorgsmedhjælper på et bosted i Struer. 

Ret hurtigt opgav hun at gennemskue sin lønseddel, som i hendes øjne var det rene volapyk. Det var først, da tillidsrepræsentanten greb fat i hende, at hun begyndte at interessere sig for, om lønnen nu også stemte. 

“Min tillidsrepræsentant sagde flere gange, at jeg skulle få tjekket mine lønsedler. Hun havde oplevet mange gange, at medarbejderne ikke fik de tillæg, de havde krav på, men jeg stolede jo på min arbejdsgiver, så der gik lang tid, før jeg reagerede,” fortæller Signe Bæk Pedersen. 

Hurtig hjælp 

I august 2018 kontaktede Signe Bæk Pedersen FOA Holstebro og overlod herefter sagen til tillidsrepræsentanten og Tanja Nielsen, der er formand for Social- og Sundhedssektoren i FOA Holstebro. 

Det skulle hurtigt vise sig, at tillidsrepræsentanten havde ret. Signe Bæk Pedersen fik ikke den løn, hun havde krav på, og inden der var gået fire måneder, havde hun fået udbetalt 20.300 kroner for manglende udbetalt tillæg. Plus feriepenge og pension.  

“Det var en meget nem proces, og FOA kørte sagen fuldstændigt selv. Jeg blev selvfølgelig rigtig glad for at få pengene. Det er jo trods alt løn, jeg har arbejdet for. Det er ikke det nemmeste arbejde at være ansat på et bosted, så jeg syntes jo, at det var rimeligt, at jeg fik dem,” siger Signe Bæk Pedersen. 

Min tillidsrepræsentant sagde flere gange til mig, at jeg skulle få tjekket mine lønsedler. 

Signe Bæk Pedersen.

Brug din fagforening

Lønsagen skabte på ingen måde skår i Signe Bæk Pedersens forhold til arbejdsgiveren på bostedet, og der var ingen sure miner over, at hun involverede sin fagforening. 

“Tillidsrepræsentanten var meget opmærksom på vores løn, og der var mange andre end mig, der fik gennemgået deres udbetalinger. Det var derfor et problem, arbejdsgiveren allerede var opmærksom på, fordi lønsystemet var så kompliceret.” 

I dag arbejder Signe Bæk Pedersen ikke længere som omsorgsmedhjælper. Men udover den faglige ballast, jobbet har givet hende, har hun også taget en anden lære med sig. 

“Det er umuligt at gennemskue, om man får den rigtige løn. Jeg har derfor lært, at jeg skal tjekke min lønseddel, og hvis der er noget, jeg ikke forstår, må jeg spørge min tillidsrepræsentant. Jeg er ikke i tvivl om, at jeg vil være medlem af en fagforening, og det vil jeg råde andre til også at være.”

Langt fra enestående sag

Signe Bæk Pedersens sag er langt fra enestående. Det viser de seneste tal fra FOA Holstebro. Ifølge sektorformand Tanja Nielsen er der 35 verserende sager, som alene handler om ansættelsesforhold i Holstebro Kommune. 

Samlet set har FOA Holstebro de seneste tre år fundet over to millioner kroner, som deres medlemmer skulle have haft udbetalt i løn. Et tal, der kommer bag på Tanja Nielsen. 

“Jeg får helt ondt i maven ved tanken. Jeg er sikker på, at tallet kommer til at stige, og jeg vil påstå, at alle, der arbejder i døgnafsnit og har skiftende vagter, vil finde fejl i deres lønsedler, hvis de får dem tjekket,” siger Tanja Nielsen. 

Siden FOA Holstebro indledte løntjek-kampagnen i 2015, har afdelingen fundet fejl i 95 ud af 100 lønsedler, og på kontoret oplever medarbejderne en stigende interesse fra medlemmerne. Det betyder, at landets kommuner risikerer en voldsom ekstra regning fra FOAs medlemmer. 

“Det her kan få store konsekvenser. Jeg har hørt embedsmænd sige, at kommunerne skal finde pengene i egne rækker, og de er i forvejen så pressede, at det ikke kan undgå at betyde fyringer, fordi det er den eneste måde at finde pengene på. Hvis det bliver tilfældet, vil jeg rejse sagen politisk. Vi er nødt til at få løst det her problem,” siger Tanja Nielsen.

Vejen til efterbetaling

 2016

August: Ansat som omsorgsmedhjælper på bostedet.


2018

Juli: Signe Bæk Pedersen henvender sig til FOA, som tjekker hendes lønsedler for hele ansættelsesperioden.

August: Signe Bæk Pedersen fratræder sin stilling på grund af studiestart i Aalborg.

December: Lønsag afsluttes, og Signe Bæk Pedersen får udbetalt 20.300 kroner.

 

 

Få gratis løntjek

Hvis du er i tvivl,  om du får den rette løn, kan du bede din arbejdsgiver om en forklaring eller en gennemgang af lønsedlen. Eller du kan bede din tillidsrepræsentant eller fagforening om at hjælpe med et grundigt løntjek – det er gratis og en del af dit medlemskab af FOA. Læs mere her. 

 

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev