Annonce

Gruppefoto af en masse mennesker på en trappe

Tema: OK21

Slaget om din 2021-løn er allerede i gang

Selv om den dramatiske afslutning på OK18 kun ligger et
halvt år tilbage, er arbejdet med den næste overenskomst i fuld gang. Målet er et endnu stærkere sammenhold mellem fagforeningerne.

Annonce

Mange fagforenings-formænd og mange forskellige interesser samlet til møde. Men fortsat sammenhold mellem de forskellige organisationer på det offentlige område er en helt afgørende målsætning frem mod den næste overenskomstforhandling i 2021, lød det samlede budskab fra mødet.    Philip Davali

Af Finn Danielsen
Journalist

Annonce

Lærdommen fra de historisk dramatiske forhandlinger om OK18 er, at sammenhold på tværs af de mange forskellige fagforeninger på det offentlige område giver resultater.

Det var budskabet fra et formandsmøde, som Forhandlingsfællesskabet, der forhandler med kommunerne og regionerne, og CFU, der tager sig af det statslige område, havde indkaldt til i dag, mandag den 14. januar.

Læs også: Din nye overenskomst er stemt hjem med massivt flertal

”Vi blev stærke sammen, da vi udtog fælles krav. Det kan godt betale sig at kikke ud over sin egen organisations næsetip,” fastslog FOAs formand Mona Striib, der også er formand for Forhandlingsfællesskabet, i sin velkomst til mødet.

Læs også: FOA-formand i front for 564.000 offentligt ansatte

Knaster i sammenholdet

Flemming Vinther, formand for CFU, forklarede, at formandsmødet netop var indkaldt for at sikre en fortsættelse af det fællesskab, der havde vist sin styrke under OK18.

”Sammenholdet er ikke en døgnflue. At vi er samlet så mange her i dag, er et udtryk for, at vi vil gøre det endnu bedre under OK21. For vores sammenhold gør ondt på arbejdsgiverne,” sagde han.

Mødet havde samlet repræsentanter fra 71 fagforeninger med medlemmer i den offentlige sektor – og dermed også mange forskellige og måske endda modstridende interesser.

Læs også: 10.380 tillidsfolk til stormøde: Befolkningen holder med os

”Der vil stadigvæk være modsætninger og knaster mellem organisationerne, og dem skal vi være meget opmærksomme på for at få sammenholdet til at bære. Vi skal tættere på hinanden og væk fra de rituelle stammedanse, som vi nogle gange har opført,” sagde Mona Striib.

’Klima-aftale’ med arbejdsgiverne

Det konfliktfyldte forhold til arbejdsgiversiden, som OK18-forhandlingerne viste en del eksempler på, gav også stof til debat om en ’klima-aftale’, der intet har med oversvømmelser og alt for varme somre at gøre.

”Vi er nødt til at komme ned ad konflikt-trappen, derfor må vi diskutere med arbejdsgiverne, hvordan vi kan få et bedre forhandlingsklima,” sagde Mona Striib som argument for, at der er brug for en forhandling med arbejdsgiverne om, hvordan der skal forhandles.

Læs også: Tjek hvor mange kroner du stiger i løn

”Den danske model”, hvor parterne på arbejdsmarkedet forhandler sig frem til aftaler, overlevede OK18. Og nu står den stærkere end længe, mente Flemming Vinther, CFU:

”Også hos medlemmerne, for nu har de tydeligt set, hvad arbejdsgiverne vil, og at parterne ikke bare er enige om alt.”

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev