Annonce

Sosu-hjælper Karen-Margrethe

Tema: De hårde seniorår

Nedslidning truer din pension


FOA-faggruppernes pensionsselskab, PenSam, har
forholdsmæssigt mange førtidspensionister, og det påvirker alderspensionen for alle. Stigende pensionsalder forværrer problemet.

Annonce

Social- og sundhedshjælper Karen-Margrethe Larsen er bare ét af de FOA-medlemmer, der mærker, at den fysiske belastning  sætter sine spor i kroppen. Hun har stærke smerter i ryg, nakke og arm. Jørgen True

Af Finn Danielsen
Journalist

Annonce

Den fysiske belastning i arbejdet slider på mange FOA-medlemmer, og arbejdspladser som plejehjem og daginstitutioner er storleverandører af førtidspensionister. Det mærkes ikke mindst i PenSam, der er pensionsselskab for ansatte på FOA-overenskomster.

“Vi har betydeligt flere førtidspensionister end andre grupper. De fleste får førtidspension på grund af problemer med bevægeapparatet, hvor vi også har den største overrepræsentation. Det er jo klassisk nedslidning,” siger Torsten Fels, der er direktør i PenSam.

Han mener, at det burde være et samfundsansvar at sikre de nedslidte økonomisk, men peger på, at en del af regningen går til de nedslidte selv. FOA-faggrupperne betaler nemlig på grund af de forholdsmæssigt flere førtidspensionister en højere pris for invalideforsikring.

”Det kan påvirke, hvad de får i alderspension, for der er jo kun ét sted at tage pengene,” siger Torsten Fels, og henviser til de pensionsindbetalinger, som PenSam modtager fra sine kunder.

Asocial glidebane

Han oplyser, at forbrugergrupperne i PenSam har diskuteret, om nedslidte, der kommer i klemme i ofte langvarige ressourceforløb, også skal have en supplerende ydelse. Men det ville blive voldsomt dyrt og koste væsentligt på alderspensionen, så det er ikke blevet til noget.

De kommende års stigende pensionsalder vil imidlertid forstærke de eksisterende problemer, og det finder Torsten Fels helt urimeligt.

”Når man strækker pensionsalderen, er der selvfølgelig endnu flere, der ikke kan hænge fast i arbejdsmarkedet, og det vil yderligere øge vores omkostninger. Jeg synes, det er er en asocial glidebane, hvor de, der tjener mindst og har det hårdeste arbejde, skal betale en endnu større del af regningen for den nedslidning, de bliver påført på deres arbejde.”

Graf, der viser, hvornår PenSams kunder får førtidspension sammenlignet med andre.
Grafen viser, at flere bliver førtidspensionister i FOA-faggrupperne/PenSam sammenlignet med andre på det danske arbejdsmarked. I FOA-faggrupperne får en højere andel førtidspension fra midten af 50’erne end andre. Det tyder på, at de i højere grad end andre uddannelsesgrupper bliver ramt af nedslidning sidst i arbejdslivet. Layout: PenSam og Trine Gade

Brug for uens pensionsalder

Det er FOAs formand Mona Striib, helt enig i, og hun mener, at nedslidningens konsekvenser i PenSam er et rigtig godt argument for en differentieret, altså uens, pensionsalder.

”Samfundet og vores pensionsmodel må simpelthen acceptere, at der er voldsommere nedslidning i nogle brancher end i andre. Det er helt urimeligt at have ensartet pensionsalder for alle.”

FOA ønsker en differentieret pensionsalder med en model, der også giver rettigheder til faggrupper, hvor mange arbejder på deltid. Derudover vil FOA have forbedrede tilbagetrækningsordninger, især skal mulighederne for seniorførtidspension forbedres.

”Det skal være lettere at få seniorførtidspension. Kriterierne skal være mere lempelige end til almindelig førtidspension, og arbejdskravet skal sænkes,” siger Mona Striib. 

Flere førtidspensionister i fremtiden

Mens 16 % af en årgang i 2017 får førtidspension, forventes det tal at stige til 24% i 2080, hvor pensionsalderen forventeligt vi være 74 ½ år. 30 % af de faglærte og 38 % af ansatte med kun folkeskolebaggrund forventes til den tid at skulle på førtidspension.
Kilde: Finansministeriet

Hårdere arbejdsmiljø

I 2015 oplevede 20% af FOAs medlemmer deres arbejdsmiljø som ”meget hårdt”. I 2017 var det 25%. 2 ud af 3 FOA-medlemmer oplever, at deres arbejdsmængde er blevet større eller meget større inden for de seneste 12 måneder.
Kilde: FOA-medlemsundersøgelse om arbejdsmiljø, november 2017.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev