Annonce

Kvinde i grønne omgivelser

Tema: De hårde seniorår

Ny pensionsalder rammer nedslidte hårdest


En mere presset alderdom er fremtiden for FOAs
faggrupper, når pensionsalderen stiger 1. januar.
Især ansatte på plejehjem og i daginstitutioner risikerer
førtidspension.

Annonce

Det danske pensionssystem tager ikke hensyn til nedslidte medarbejdere som sosu-hjælper Karen-Margrethe Larsen. Jørgen True

Af Malin Schmidt
Journalist

Af Finn Danielsen
Journalist

Annonce

Fra nytårsdag 2019 stiger folkepensionsalderen. Henover de næste tre år fortsætter stigningen, til pensionsalderen når 67 år i 2022. Det rammer hårdest blandt de ufaglærte og faglærte grupper, som blandt andre FOA repræsenterer, fordi mange her bliver nedslidte inden pensionsalderen.

Professor ved Aalborg Universitet Per H. Jensen mener, at der er tale om en udvikling med voldsomme konsekvenser, hvor mange ufaglærte vil få meget vanskeligt ved at nå frem til pensionsalderen. I de kommende år vil langt flere mennesker være nødt til at gå på førtidspension, fordi de ikke kan holde til at arbejde frem til pensionsalderen.

Læs også: Sosu: Jeg frygter at gå ind i mit otium med rollator

”Jeg tror slet ikke, at det er gået op for folk, hvad det her betyder. Det er meget dramatisk,” siger han.

Uligheden øges

Per H. Jensen mener, at det danske pensionssystem er indrettet til gennemsnitsdanskeren og derfor ikke tager hensyn til de store forskelle, der er på arbejdsmarkedet.

Det øger uligheden, at vi baserer pensionsalderen på danskernes gennemsnitlige levetid, når de 10 procent bedst stillede lever op til 10 år længere end de 10 procent dårligst stillede.

”Det danske pensionssystem er modelleret til middelklassen og deres job og ikke til for eksempel sosu-assistenten, der er totalt nedslidt i starten af 60’erne.”

Asocial glidebane

En ny undersøgelse fra AE-rådet viser, at plejehjem og daginstitutioner topper listen over de arbejdspladser, hvorfra der kommer flest førtidspensionister. Det mærkes i PenSam, som varetager pensionsindbetalingerne for ansatte på FOA-overenskomster.

”De fleste får førtidspension på grund af problemer med bevægeapparatet. Det er jo klassisk nedslidning, siger Torsten Fels, der er direktør i PenSam.

Han mener, at det burde være et samfundsansvar at sikre nedslidte økonomisk. Men han peger på, at en del af regningen går til de nedslidte selv. Da der er relativt flere førtidspensionister i FOA-faggrupperne, betaler de en højere pris for invalideforsikring. Det kan påvirke, hvad de får i alderspension.

”Der er jo kun ét sted at tage pengene,” siger Torsten Fels.

Han forventer, at den stigende pensionsalder vil forstærke den problematik og kalder det en ”asocial glidebane”, at faggrupper med det hårdeste arbejde og den laveste løn skal betale en større del af regningen for, at de bliver nedslidte på deres arbejde.

Tavse Troels

I FOA mener man, at et markant forbedret arbejdsmiljø er en vej ud af de problemer, den høje pensionsalder medfører.

”Det burde være muligt at udforme en arbejdsmiljølov, der sikrer, at vi kan arbejde længere. Men arbejdsgiverne presser hele tiden citronen, og fra Folketinget får vi bare lappeløsninger som for eksempel seniorførtidspension. Og når der ikke er balance mellem krav og ressourcer, så bliver folk jo slidt ned,” siger Jens Nielsen, der er forbundssekretær i FOA.

Fagbladet FOA har forgæves forsøgt at få en kommentar fra beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen.

Flere førtidspensionister i fremtiden

Mens 16 % af en årgang i 2017 får førtidspension, forventes det tal at stige til 24% i 2080, hvor pensionsalderen forventeligt vi være 74 ½ år. 30 % af de faglærte og 38 % af ansatte med kun folkeskolebaggrund forventes til den tid at skulle på førtidspension.

Kilde: Finansministeriet

Senere folkepension

Hvis du er født i det første halvår af 1954, stiger din pensionsalder til 65 ½ år. Og den bliver 66 år, hvis du er født i andet halvår af 1954. Er man født i 1955 er pensionsalderen 66 ½ år for dem, der er født i første halvår og 67 år for dem fra sidste halvår. Pensionsalderen stiger videre til 68 år i 2030 og forventes i 2050 at være 72 år.

Kilde: Styrelsen for arbejdsmarked og rekruttering

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev