Annonce

camilla i solen

Tema: OK18

OK18-lønstigning: Se hvad Jytte, Camilla, Majbritt, Margit, Martin, Heidi og Rene får


Det kan være svært at gennemskue, hvad overenskomstforligene betyder helt konkret. Derfor har vi talt med syv FOA-medlemmer og fået beregnet deres løn.

Annonce

Camilla er pædagogisk assistent og får en lønstigning på 1.852,27 kroner om måneden i 2020. Samtidig stiger hendes pension med 285,49 kroner om måneden. "Det er bedre end ingenting," mener hun. Jørgen True

Af Malin Schmidt
Journalist

Af Ida Østerlund
Journalist

Annonce

Lavtlønspuljer, anciennitet og generelle lønstigninger. Det kan være svært at se, hvad de netop indgåede overenskomstforlig betyder for dig og din lønseddel.

Derfor har vi talt med syv FOA-medlemmer om deres løn og fået FOA Overenskomst til at beregne den stigning, medlemmerne kan forvente i overenskomstperioden indtil oktober 2020.

De generelle lønstigninger gælder alle offentligt ansatte og er på 6,82 procent i kommunerne og 6,81 procent i regionerne. Derudover er der puljer, der er fordelt på de specifikke fagområder. FOAs beregninger omfatter både de generelle og de fagspecifikke stigninger.

Læs mere om de gennemsnitlige stigninger, 20 forskellige faggrupper kan forvente her.

Læs også: Tjek hvor mange kroner du stiger i løn

Jytte Madsen, social- og sundhedsassistent på Fovrfeld Ældrecenter

SOsu
Social- og sundhedsassistent Jytte Madsen kan se frem til en lønstigning på 1.892 kroner om måneden samt en månedlig stigning i pension på 337 kroner. Robert Attermand
På en gennemsnitlig måned tjener Jytte Madsen 26.558 kroner før skat og 3.575 kroner i pension i sin stilling som social- og sundhedsassistent med 33 timers arbejde om ugen. I oktober 2020 vil Jytte kunne se frem til i gennemsnit at tjene 28.450 kroner før skat og 3.912 kroner i pension om måneden.

I alt kommer Jyttes løn månedligt til at stige 1.892 kroner, og hendes pension vil stige med 337 kroner om måneden.

”Jeg er fra en tid, hvor vi havde flere hænder. Vi, der er gamle, sukker efter flere hænder og efter at lave det, vi er uddannet til. Lønnen er ikke det vigtige for mig, men det kan jeg jo se, at det er for mine unge kollegaer. De har børnehaver, de skal betale til, de skal købe hus og bil. Alt det vi andre har fået etableret. Så på den måde er lønstigningen god. Men jeg ville hellere have tid og hænder til at gøre mit arbejde ordentligt,” siger hun.

Camilla Boy Arlt, pædagogisk assistent, Gadstrup SFO

Camilla
Pædagogisk assistent Camilla Boy Arlt kommer månedligt til at stige med 1.853 kroner i løn samt 286 kroner i pension. Jørgen True
På en gennemsnitlig måned tjener Camilla Boy Arlt før skat 27.019 kroner i løn og 3.422 kroner i pension i sin stilling som pædagogisk assistent med 33 timers arbejde om ugen. I oktober 2020 vil Camilla i gennemsnit tjene 28.872 kroner om måneden før skat og 3.708 kroner i pension.

I alt kommer hun til at stige 1.853 kroner og 286 kroner i pension om måneden.

”Lønstigningen kunne godt have været større. Når jeg ser på, hvor mange år jeg har været i det her fag, tænker jeg nogle gange, at det er til grin, hvad jeg får i løn. Men det jo heller ikke godt, hvis vores løn bliver for dyr, for så vil arbejdsgiverne hellere have pædagoger. Så det er en slags balancegang. Men vores løn har ikke fuldt inflationen i mange år, så vi er kommet mere bagud. Samtidig skal vi løbe stærkere, vi har fået flere opgaver, mindre tid til at udføre dem og flere børn med speciale behov. Men ikke flere hænder. Jeg synes, at lønstigningen er bedre end ingenting. Men vi skal blive ved med at kæmpe,” siger hun.

Majbritt Rasmussen, serviceassistent i Køge Kommune

Serviceassistent
Serviceassistent Majbritt Rasmussen kommer månedligt til at stige 1.494 kroner i løn og 239 kroner i pension. Jørgen True
I gennemsnit tjener Majbritt Rasmussen 20.939 kroner om måneden før skat i sin stilling som serviceassistent med en 32-timers arbejdsuge. I oktober 2020 vil hun komme til at tjene 22.433 kroner om måneden i gennemsnit. Hendes pension stiger i samme periode fra 2.722 kroner til 2.961 kroner.

I alt kommer Majbritt månedligt til at stige med 1.494 kroner i løn og 239 kroner i pension.

”Jeg synes, de generelle lønstigninger, der er blevet forhandlet, ser pæne ud. Det er stadig dem, der tjener mest, der får mest, men sådan er det. Det plejer ikke at kunne mærkes, når der har været overenskomstforhandlinger, men 1.494 kroner ekstra i løn hver måned gør en forskel for mig. Men som det er nu, er der ikke forskel på lønnen, om man har 10 eller 20 års erfaring. Jeg kunne godt have tænkt mig, at man også blev honoreret for den erfaring, man trods alt får gennem mange år i faget,” siger hun.

Margit Nielsen, dagplejer i Faaborg kommune

dagplejer børn i baggrunden
Dagplejer Margit Nielsen kommer i gennemsnit til at stige med 1.738 kroner i løn og 256 kroner i pension om måneden. Heidi Lundsgaard
Margit Nielsen, som er dagplejer, tjener i gennemsnit 25.348 kroner om måneden før skat. I oktober 2020 vil hun i gennemsnit tjene 27.086 kroner om måneden før skat. Oveni det stiger hendes pension i samme periode fra 3.728 kroner til 3.984 kroner.

I alt kommer Margit til at stige 1.738 kroner i løn og 256 kroner i pension om måneden.

”Jeg anede ikke, at de lønstigninger også gælder os dagplejere. Der har været talt så meget om sygeplejerskerne og sosu’erne, og jeg havde overhovedet ikke regnet med mange tusind kroner i lønstigning. Jeg er vældig godt tilfreds. At seniordagene er bevaret, er simpelthen det bedste. Det har været det vigtigste for mig i forhold til overenskomstforhandlingerne. Jeg håbede, at vi kunne få flere løntrin, for man skal anerkendes for at have gjort et godt stykke arbejde i rigtig mange år. Det er det eneste, der mangler. Ellers er jeg virkelig godt tilfreds,” siger hun.

Martin Langemose, beredskabsassistent i Fredericia

mand med briller smiler
Beredskabsassistent Martin Langemose kommer månedligt til at stige 2.168 kroner i løn og 468 kroner i pension. Heidi Lundsgaard
Martin Langemose, som er beredskabsassistent, tjener i gennemsnit 31.620 kroner om måneden før skat. I oktober 2020 vil hans gennemsnitlige løn være steget til 33.788 kroner om måneden. Samtidig vil hans pension stige fra 4.130 til 4.598 kroner om måneden.

I alt kommer beredskabsassistenten altså til at stige 2.168 kroner om måneden i løn og 468 kroner om måneden i pension.

”Der var lagt op til, at vi skulle kunne tage flere døgnvagter pr. år. Det ville betyde, at der var endnu flere dage, hvor jeg ikke er hjemme hos familien og hverken ser mine børn eller min kone. Jeg er mest tilfreds med, at man har holdt fast i antallet af døgnvagter. Vi har da også fået pæne lønstigninger. Men når man slår et slag for ligeløn, så er det lidt mærkeligt, at man har øget løngabet mellem os og social- og sundhedsassistenterne. Det er ikke ligeløn i min verden,” siger Martin Langemose.

Heidi Mie Charlotte Sørensen, social- og sundhedshjælper i hjemmeplejen Amager

hjælper heidi
Heidi Mie Charlotte Sørensen arbejder som social- og sundhedshjælper i hjemmeplejen, Amager. Hendes løn kommer til at stige med 1875 kroner om måneden og hendes pension med 345 kroner om måneden. Jørgen True
Heidi Mie Charlotte Sørensen får i dag i gennemsnit en løn på 27.352 kroner om måneden før skat for sin 37-timers arbejdsuge som social- og sundhedshjælper. I oktober 2020 vil hun kunne se 29.227 kroner før skat på sin lønseddel. I samme periode vil hendes pension stige fra 3.799 kroner til 4.144 kroner månedligt.

I alt stiger Heidis løn med 1875 kroner og hendes pension med 345 kroner om måneden.

”Jeg har haft svært ved at følge med i forhandlingerne, men jeg har hørt, at de lønstigninger, vi har fået, er gode. Egentlig har jeg været mest bekymret for, om vi skulle strejke. Jeg var med sidste gang, vi strejkede, og det var ikke særlig sjovt. Jeg havde rod i min løn et halvt år efter, så det er jeg virkelig glad for, at vi har undgået,” siger Heidi.

Rene Møller, teknisk servicemedarbejder hos Center for Omsorg og Sundhed i Herlev

rene smiler
Teknisk servicemedarbejder Rene Møller vil i 2020 i gennemsnit have en månedlig lønstigning på 1924 kroner oveni en pensionsstigning på 407 kroner. Jørgen True
Hver måned tjener Rene Møller 28.065 kroner i løn. I oktober 2020 vil der i gennemsnit stå 29.989 kroner på lønsedlen om måneden før skat. Samtidig vil hans pension stige fra 3.938 kroner til 4.345 kroner om måneden.

I alt kan Rene altså se frem til at stige med 1.924 kroner om måneden i løn og med 407 i pension. 

”Lønstigningen er god nok, men jeg ville ønske, at vi kunne forhandle noget frem, som de uorganiserede ikke fik del i. Det kunne for eksempel være en sundhedsforsikring eller en bedre fritvalgsordning, som var organisationsbestemt. For man kan godt føle sig lidt røvrendt af dem, som bare melder sig ind i forbundet under forhandlingerne og melder sig ud bagefter,” siger Rene Møller.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev