Annonce

Dame og gammel dame med solbriller

Så mange ekstra penge og fridage skal du have for helligdage


Påsken er proppet med søgnehelligdage. Arbejder du på de dage, har du krav på helligdagstillæg og en ekstra fridag.

Annonce

Der er seks - syv for nogle - søgnehelligdage i løbet af foråret. Arbejder du på en søgnehelligdag, får du et tillæg på 50 procent oveni din timeløn og en ekstra fridag en anden gang. Colourbox

Af Ida Østerlund
Journalist

Annonce

Mens mange danskere bader ganen i sild og snaps rundt om påskebordet, møder ansatte på døgnområdet stadig på arbejde. For at sikre at du som ansat på døgnområdet får den rigtige honorering, er der nogle ting, du skal være opmærksom på.

Søgnehelligdage er helligdage, der ikke falder på en søndag. Skærtorsdag og Langfredag for eksempel. Hvis du skal på arbejde de dage, får du søgnehelligdagstillæg på 50 procent oveni din timeløn. Derudover har du krav på en fridag og nedskrivning en anden gang.
 

Læs også: Kend din ret: Sådan redder du feriedagene under konflikt

Reglen er til for at give frihed til dem, som blandt andet arbejder på social- og sundhedsområdet og på det døgnpædagogiske område. Det gælder eksempelvis sosu-personale, husassistenter og rengøringsfolk på KL's og regionernes døgnområde.
 

Arbejdsgiveren skal nedskrive din normtid

Det er vigtigt, at du får nedskrevet din normtid for hver søgnehelligdag. Både hvis du har fri eller er på arbejde. Normtiden er det antal timer, du som ansat skal arbejde ifølge dit ansættelsesbevis i et givent antal uger. Mange ledere glemmer at nedskrive normtiden korrekt, og så kan du risikere at arbejde for mange timer uden betaling for det.
 
Du skal derfor sikre dig, at det fremgår af vagtplanen, hvordan arbejdsgiveren agter at håndtere helligdagsfriheden. Hvis arbejdsgiveren har gjort det rigtigt, skal du have nedskrevet dine timer og have en fridag på selve helligdagen eller en anden dag. 
 
Når påskens helligdage er ovre, kan det være en god idé at undersøge, om du har fået plottet en fridag ind i din tjenesteplan, hvis du har været på arbejde på en søgnehelligdag.
 

Forskel på fuldtid og deltid

Der er forskel på, hvor mange timer du skal have nedskrevet, afhængig af om du arbejder fuldtid eller deltid. Arbejder du 30 timer om ugen, skal du have nedskrevet seks timer. Arbejder du 37 timer, skal du have nedskrevet 7,4 timer.
 

Læs også: Kend din ret: Så meget må chefen bestemme over din ferie

Du skal være opmærksom på, at der på din arbejdsplads kan være aftalt en lokal arbejdstidsaftale, som indebærer, at der gælder andre regler. Hvis du vil vide, om det gælder for dig, så tal med din tillidsrepræsentant eller din FOA-afdeling.
 

Søgnehelligdage 2018

Skærtorsdag d. 29. marts
Langfredag d. 30. marts
2. påskedag d. 2. april
Store Bededag d. 27. april
Kristi himmelfartsdag d. 10. maj
2. pinsedag d. 21. maj
På nogle overenskomster er 1. maj også en søgnehelligdag. 

Hvis der kommer konflikt fra d. 4. april, kan det få betydning for følgende søgnehelligdage for ansatte, der arbejder i nødberedskab under konflikten, da overenskomsten er udløbet:
Store Bededag d. 27. april
Kristi himmelfartsdag d. 10. maj
2. pinsedag d. 21. maj 
1. maj

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev