Annonce

Sosu-assistent Erna Pedersen arbejder i julen

”Her er der plads til at fælde en tåre”

Hvordan minder man en kræftpatient om det positive ved julen? Læs social- og sundhedsassistent Erna Pedersens erfaringer om jul på hospitalet. 

Annonce

"Vi lægger diskret mandlen foran en patient, som vi synes trænger til at få mandelgaven. Det kan for eksempel være en, som ingen pårørende har," fortæller social- og sundhedsassistent Erna Pedersen, der arbejder på Aarhus Universitetshospital.  Niels Åge Skovbo

Af Stine Mørkeberg
Journalist

Annonce

"I år skal jeg arbejde juleaftensdag og de øvrige juledage fra 7 til 15," siger social- og sundhedsassistent Erna Pedersen, som arbejder på Aarhus Universitetshospital.

"Om formiddagen glæder jeg mig til at gøre patienterne klar til at komme hjem, eller til at fejre jul på hospitalet. De pårørende har store forventninger om, at vi klæder dem i pænt tøj. Imens hygger vi om patienterne," fortæller hun.

Læs også: Så mange fejrer jul på jobbet

Julenostalgi

"Stemningen hjælper vi på vej ved at afspille gamle julesange og salmer ude på gangen. Så snakker vi om, hvordan de har været vant til at holde jul. Mange bliver meget nostalgiske og grådlabile, når de tænker på, hvordan julen var, da de var raske. Så får vi en snak om det. Bagefter foreslår jeg måske, at vi synger en julesang sammen. Det løfter stemningen," siger Erna Pedersen og fortsætter:

"Alle patienter, der kan og vil, kommer ned i dagligstuen og spiser julemiddag sammen med os. Nogle har en pårørende med. Andre har mere lyst til at være alene på deres værelser, og det accepterer vi også. Er der mange dårlige patienter, så går vi til og fra. Det er vilkårene."

Læs også: Sådan gør du det rart at holde jul på jobbet

Vi gør en forskel

"Vi lægger diskret mandlen foran en patient, som vi synes trænger til at få mandelgaven. Det kan for eksempel være en, som ingen pårørende har. Afhængigt af hvor friske patienterne er, synger vi måske et par julesange efter middagen. Og så hygger vi ellers over kaffen."  

"Jeg føler virkelig, at vi gør en forskel ved at være på arbejde i julen. Det er rart at være med til at skabe hygge og glæde for patienterne."

Læs også: Her redder muslimske kolleger julen i køkkenet

"Det er første gang jeg fejrer jul på min nye afdeling, men jeg forventer, at det kommer til at foregå på nogenlunde samme måde, som jeg er vant til."

"Vi er gode til at tage hensyn til hinandens ønsker omkring jul og nytår. Tre måneder i forvejen skriver vi op, hvornår vi helst vil arbejde. Vi skal tage cirka to såkaldt røde dage. Det kan for eksempel være juledag eller nytårsdag. Og så må man ellers ønske."

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev