Annonce

Ældreminister Thyra Frank sidder ved et bord

Thyra Frank: Ældres mad er uendeligt vigtig


Det er vigtigt at sætte fokus på de ældres kost, mener ældreminister Thyra Frank. Det er derfor en succes, at 69 kommuner har fået del i en pulje til køkkener på plejehjem.  

Annonce

”Ligesom vi andre har et køkken i hjemmet, skal de ældre også have det på plejecentrene. Det har også betydning, at de kan dufte, når maden bliver lavet, og at de kan have direkte kontakt med de mennesker, der laver den. At de kan få hele oplevelse, det betyder alverden," siger ældreminister Thyra Frank. Andreas Hemme

Af Andreas Hemme
Journalist

Annonce

Det er vigtigt at sætte fokus på de ældres kost, mener ældreminister Thyra Frank. Det er derfor en succes, at 69 kommuner har fået del i en pulje, der blev stillet til rådighed for at etablere og renovere køkkener på plejehjem.  

Ældreminister Thyra Frank deltog lørdag i et arrangement i Huset RÅ til folkemødet på Bornholm. Arrangementet var stablet på benene af FOA, med det formål at gøre opmærksom på, hvor stor betydning ordentlig mad i gode rammer har for de ældre. 

At maden har stor betydning for de ældre borgeres livskvalitet, er Thyra Frank fuldstændig enig i. Af den grund blev der tidligere i år oprettet en pulje på 425 millioner kroner, som landets kommuner kunne søge penge fra til at etablere køkkener.

”De ældres mad er uendeligt vigtig. Det synes jeg også, at vi har bidraget med at sætte fokus på med puljen. Derfor er det i mine øjne en succes, at alle pengene fra den nu er brugt, og at hele 69 kommuner har fået del i den,” siger Thyra Frank.

Hele oplevelsen betyder alverden

Ifølge Thyra Frank er det ikke kun, hvilken mad man får serveret på et plejehjem, der er vigtig, men også de fysiske rammer.

”Ligesom vi andre har et køkken i hjemmet, skal de ældre også have det på plejecentrene. Det har også betydning, at de kan dufte, når maden bliver lavet, og at de kan have direkte kontakt med de mennesker, der laver den. At de kan få hele oplevelse, det betyder alverden,” siger hun. 

At puljen kun er til de fysiske rammer, og ikke til opnormering af personalet i køkkenerne, mener Thyra Frank ikke er et problem. Hun håber derimod, at kommunerne vil føle sig inspireret til at prioritere de ældres mad højere.

”Sidste år blev 66 procent af værdighedsmilliarden brugt på personale. I år er vi oppe på 86 procent. Der har jeg hørt fra flere kommuner, at de bruger det på opkvalificering i køkkenerne. Det synes jeg er en glimrende idé, da velernærede ældre også kan være en økonomisk gevinst for kommunerne, fordi det vil medføre færre indlæggelser,” fortæller Thyra Frank.

Ældre skal inddrages

I FOA deler man håbet om, at kommunerne fremover vil prioritere de ældres kost højere, end de gør i dag. Formand for kost- og servicesektoren Gina Liisborg fortæller, at det har mange fordele at bringe madlavningen tættere på borgeren.

”Mange ældre taber sig, når de kommer på plejehjem. Men forskning viser, at jo mere man inddrager de ældre omkring måltidet, jo mere tager de på. Så vi nedsætter en arbejdsgruppe, der skal se på, hvordan man kommer tættere på borgerne med maden i deres eget hjem. Derudover håber jeg, at kommunerne sætter penge af til driften, når nu de har fået penge til køkkenerne,” siger Gina Liisborg. 

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev